”Csíkszentkirály határában levő Szemeskő sziklájáról a nép nyelvén él ma is azon hiedelem, hogy abban sok kincs van elrejtve, melyhez csak éjfélkor, mikor a kakas kukorikol és csak nagyerejű fű segítségével lehet jutni.”

A híres nagyfűgyökeret, melyet főleg a székely nők számtalan babonára használnak, Szentgyörgy napkor is szedheti az ember, ha e nap éjjelén meztelenre vetkőzve és egy bizonyos titkos szer birtokában felmegy oly hegyre, hol hír szerint a környék boszorkányai szoktak néha-néha az ördög elnöklete alatt mulatni. Ez a titkos szer pedig abban áll, hogy egy kis kenyérbélbe egy szem borsot, szert és kevés sót összegyúrnak, és a kiásott gyökér helyébe temetik az ördögök számára, s ezalatt a Miatyánkot, vagy Hiszekegyet mormolják. Ezenkívül sem menet, sem jövet, sem munka közben senkivel egy árva szót sem szabad váltani. Ha így nem jár el az ember, vagy elviszi őt az ördög, vagy pedig “megrázkódik a hegy fája és agyonüti őt.”

Forrás: http://www.csikszentkiraly.ro/sajto.php?pgnr=760

A legenda meghallgatható a legendarum.ro weboldalon.

ReklámTas J Nadas, Esq

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.