Az ENSZ-nek meg kell sokszoroznia a terrorellenes küzdelemre fordított erőforrásait – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön, New Yorkban, a közmédiának nyilatkozva. Szijjártó Péter azt mondta: az ENSZ hosszú ideig „mostohagyerekként” kezelte a terrorellenes fellépést, és hogy milyen szerepet tudott ebben betölteni, a tagállamok önkéntes adományaitól függött.

Évekig harcoltunk azért, hogy ez a helyzet megváltozzon, és ma már az ENSZ központi költségvetésének része a terrorellenes küzdelem finanszírozása.

Az ENSZ terrorellenes küzdelmét ma már két helyszínről irányítják, egyrészt New Yorkból, másrészt Budapestről, hiszen a szervezet terrorellenes hivatalának második legnagyobb egysége a magyar fővárosban tevékenykedik.

Magyarország így fontos szerepet játszik a globális terrorellenes küzdelemben – fejtette ki Szijjártó Péter.

ReklámTas J Nadas, Esq

A béketeremtés mellett a terrorellenes fellépésnek az ENSZ legfontosabb feladatai között kell szerepelnie, hiszen a valaha volt legsúlyosabb terrorfenyegetéssel nézünk szembe a világon.

Ez nem az Izraelt ért brutális terrortámadással kezdődött,

a terrorfenyegetettség már korábban nagyon magas szintet ért el Afrikában, a Közel-Keleten, Délkelet-Ázsiában, sőt, Európában is, Nyugat-Európában pedig a migrációs hullámok következményeként párhuzamos társadalmak alakultak ki – magyarázta a miniszter.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a terrorizmus és az illegális migráció “ördögi kört” alkot, hiszen ha a világ egyik térségében a terrorizmus egyre súlyosabb formát ölt, akkor onnan megindul a migráció, a terrorszervezetek pedig kihasználják az illegális migrációt, azt, hogy az ellenőrizetlen tömegekben el tudják rejteni terroristáikat.

Ha Európára migrációs hullámok „zuhannak rá”, az megnöveli annak kockázatát, hogy terroristák jutnak be

– mondta. Reményei szerint – fűzte hozzá – az illegális migrációs hullámok féken tartásával a terrorkockázat csökkenthető.

Kudarc az ukrajnai háború kapcsán

Az António Guterres főtitkárral folytatott szerdai megbeszéléséről szólva Szijjártó Péter kiemelte: az ENSZ-nek vezető szerepet k

Kudarc az ukrajnai háború kapcsán

ellene játszania a terrorellenes küzdelemben és a béketeremtésben is. Értékelése szerint több nemzetközi szervezet kudarcot vallott az ukrajnai háborúnál; csak súlyosbították a helyzetet fegyverszállításokkal, háborúpárti propagandával.

Itt kell „előlépnie” az ENSZ-nek, amelyet éppen azért alapítottak, hogy segítse az egymással háborúzó országok közötti kommunikációt

– tette hozzá a külügyminiszter. Szijjártó Péter megállapította: jelenleg egyik fél sem nyitott a közvetítésre, így az ukrajnai háború folytatódásával kell számolni, holott a csatatéren nincs megoldása.

Az európai stratégia teljes mértékben kudarcot vallott. Azok az európai politikusok, akik azt állítják, hogy majd a csatatéri fejlemények visznek el a békéhez, „átverték” az európai embereket: vagy hazudtak, vagy teljesen helytelen a helyzetértékelésük

– jelentette ki.

Katar kapja a legnagyobb támogatást most

Kitért arra, hogy a Közel-Keleten most az izraeli túszok kiszabadítása a legfontosabb feladat, ezért megállapodtak az ENSZ főtitkárával, hogy minden létező támogatást meg kell adni Katarnak, hiszen sikeresek voltak a közvetítési kísérletei, és az arab országnak köszönhető az is, hogy három magyar túsz kiszabadulhatott.

Tehát itt a remény neve Katar

– mondta.

Tombol az antiszemitizmus

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy az elmúlt hónapokban “megdöbbentő mértékben” terjedt el a modern kori antiszemitizmus Európa nyugati felében és az Egyesült Államokban: tucatszám tartottak, tartanak erőszakos, Izrael-ellenes tüntetéseket, valamint zsidó közösségeket, zsidó közösséghez tartozó embereket zaklatnak, aminek megálljt kell parancsolni.

Magyarország a legbiztonságosabb hely a zsidó közösségnek, zéró tolerancia van érvényben az antiszemitizmussal szemben, és nem engedélyezünk terrorszervezetek melletti tüntetéseket

– hangsúlyozta. Úgy vélekedett, hogy a modernkori antiszemitizmus Nyugat-Európában az illegális migrációs hullámok egyik következménye, hiszen párhuzamos társadalmak alakultak ki, és az agresszív bevándorlók magukkal hozzák az antiszemitizmust. Szijjártó Péter találkozói alapján közölte: a republikánusok teljes körű információkkal rendelkeznek arról, mi történik Európában, illetve Magyarországon, és nagy szimpátiával figyelik Orbán Viktor és kormányának tevékenységét. “Szurkolnak” abban a küzdelemben, amelyet a nemzeti érdekek érvényesítéséért, a keresztény–konzervatív értékek, a családok megvédéséért, az illegális migrációval szemben, a családok védelmében folytat.

Brüsszel kudarcot vallott

Az Európa előtt álló három fő kihívás – a gazdasági versenyképesség megvédése, az illegális migráció és az ukrajnai háború – tekintetében Brüsszel kudarcot vallott – hangoztatta a külügyminiszter. Hozzáfűzte: a kudarc oka, hogy a liberális mainstream eluralta az európai politikai színteret,gyakorlatilag nem lehet értelmes vitát lebonyolítani, mert az észérvek ütköztetése helyett az ideológia jön elő; ha valaki észérvek alapján próbál érvelni az ukrajnai háború befejezéséért, azonnal Putyin barátjának, az oroszok kémjének vagy a Kreml propagandistájának állítják be.

Magyarország azért tudott sikeres lenni az elmúlt időszakban, mert őszinte és világos politikai stratégiát folytat, és ezt a politikai stabilitás miatt teheti meg, mivel az emberek a kormány által képviselt politikai stratégiát támogatják

– jelentette ki Szijjártó Péter. Azt mondta: ma Magyarországon az ellenzéknek nem magyar, hanem amerikai vezére van; az Egyesült Államok budapesti nagykövete vezeti a magyarországi ellenzéket, ami “furcsa helyzet és egy ország belpolitikájába történő beavatkozás minősített esete”.

(Pesti Srácok / MTI)

Borítókép: Illusztráció. Fotó: Facebook

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.