„Én úgy szeretem már Rodostót, hogy soha el nem felejthetem Zágont!”

MikesReklamA Magyar Diaszpóra Tanács III. ülése zárónyilatkozatában elfogadta a Mikes Kelemen programot, amelynek célja, hogy a diaszpóra tárgyi örökségét rendezett módon összegyűjtve Magyarországra szállítsuk, és gondoskodjunk későbbi méltó felhasználásáról. A program a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága és az Országos Széchényi Könyvtár összefogásával indul útjára.

Raktáraink 2014. május1. és 2014. szeptember 30. között várják a már nem használt magyar vonatkozású könyveket, dokumentumokat, hagyatékokat. Ezt követően ezeket elszállítjuk Magyarországra, ahol az Országos Széchényi Könyvtár veszi gondozásba őket.

Az adományokat elsősorban a Kárpát-medencei könyvtárakban és iskolákban fogjuk elhelyezni. Terveinkben szerepel továbbá olyan magyarországi és Kárpát-medencei közgyűjtemények támogatása a beérkezett felajánlások által, amelyek már eddig is jelentős emigráns gyűjteménnyel rendelkeztek.

ReklámTas J Nadas, Esq
Bodor Mihály - Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa. Mikes Kelemen program clevelandi vezetője.
Bodor Mihály – Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa.
Mikes Kelemen program clevelandi vezetője.

Raktáraink az alábbi városokban várják adományaikat:

USA: Los Angeles, Chicago, New Brunswick, Cleveland

Kanada: Toronto, Vancouver

Argentína: Buenos Aires

Brazília: Sao Paulo

Uruguay: Montevideo

Ausztrália: Canberra, Sydney, Melbourne

A clevelandi raktár helyszíne: Szent Imre Templom és Cserkészház
 West 22nd Street, Cleveland, OH

 (A raktár maga egy container, amely a Cserkészház melletti elkerített részen található. Itt 3 container is van, az utcáról jól látható mindegyik.)

A raktár vezetője: Bodor Mihály
a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa
e-mail: bodormisi@gmail.com
telefon: 216 703 2515

A raktár havonta két alkalommal van nyitva. Június és július hónapokban ezek az időpontok a következők:

júliusaugusztus
július 20., 11:30augusztus 6. szerda, 16-18 óra között
július 27., 11:30augusztus 29. péntek, 16-18 óra között

Amennyiben ezek az időpontok semmiképpen sem alkalmasak, kérem, keressen meg a fenti elérhetőségeimen, találunk megoldást!

A raktár 2014 szeptember végéig tart nyitva, az augusztusi és szeptemberi nyitvatartásról később adunk tájékoztatást.

Amennyiben az adományozás mellett dönt, kérjük, tegye a következőket:

  • Az adományozási szándékáról kérjük, tájékoztasson a bodormisi@gmail.com e-mail címen, itt pontos felvilágosítást tudokadni minden további tennivalóról.
  • A program célja a könyvek, újságok, aprónyomtatványok (plakátok, programfüzetek, meghívók stb.), kéziratok, fotók, kép- és hangrögzítések összegyűjtése, elérhetővé tétele az utókor számára. Kérjük, ilyen jellegű adományokkal támogassa kezdeményezésünket.
  • Az adományokat csak akkor adja át, ha feltétel nélkül le tud róla mondani. Az Országos Széchényi Könyvtár szakmai szempontok alapján fog a dokumentumoknak befogadó intézményt keresni, nem tudja biztosítani, hogy egy dokumentum egy előre meghatározott célba jusson el (például egy konkrét erdélyi iskolába)!
  • A fotók, kép- és hangrögzítések esetében amennyiben lehetséges, kérjük, tüntesse fel, hogy kik, hol, mikor, és milyen alkalom kapcsán szerepelnek rajta. Akkor válnak igazán értékes történeti forrássá, ha minél többet tudunk a keletkezés körülményeiről.
  • Az adományokat dobozba csomagolva adja le. Kérjük, tüntesse fel a dobozon az adományozó nevét, lakhelyét (város, állam), és egy e-mail címet, amin keresztül a feldolgozáshoz szükséges esetleges további adatokért a rokonokat fel tudjuk keresni. Különösen fontos ez a kéziratokat tartalmazó dobozok esetén!
  • Készítsen leltárt, amely legalább a csomagban található könyvek számát tartalmazza! A leltárt, kérjük, helyezze a dobozba!
  • Kérjük, töltse ki az „Adományozó Nyilatkozatot”, hogy a felajánlása jogszerűen juthasson el hozzánk! A nyilatkozatot tegye a dobozba!

A programmal kapcsolatos hivatalos kérdését felteheti a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium munkatársának is:

mikesprogram@kim.gov.hu

Kérjük, adományával járuljon hozzá, hogy a magyar szellemi örökséget meg tudjuk őrizni a jövő nemzedékek számára!

 

Bodor Mihály

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.