Levágták a polgármesteri hivatal munkatársai azt a kétnyelvű bannert, amelyet a MOST–ACUM – Mozgalom a szabad nyelvhasználatért nevű kincses városi civil szervezet aktivistái helyeztek el vasárnap hajnalban Kolozsváron, a sétatéri filagóriában, amely nyáron kedvelt házasságkötő helyszín.

primaria_polgarmesteri-hivatal_banner--copy_bA molinón a „Primăria Municipiului Cluj-Napoca” mellett a „Kolozsvár Polgármesteri Hivatala” felirat is szerepelt. A városháza illetékesei a kétnyelvű banner kihelyezése után néhány órával a helyszínre siettek, és levágták a vászon alsó, magyar nyelvű feliratot tartalmazó részét – tájékoztatott a civil szervezet.

A MOST-ACUM mozgalom tagjai szerint a filagóriában házasságot kötő magyar ajkú pároknak ugyanolyan körülményeket, feltételeket kell biztosítani, mint a románoknak.

Amint felhívták a figyelmet: Emil Boc polgármester a Kolozsvári Magyar Napok idei nyitóünnepségén arról beszélt, hogy az elmúlt tíz évben visszaállt a normalitás, mindenki otthon érezheti magát Kolozsváron. „Milyen tolerancia az, amely nem tűri meg a magyar nyelvet még egy nem hivatalos, házasságkötéseknél használt dekorációs felületen sem?” – mutattak rá az aktivisták közleményükben.

Közérdekű hirdetés

A MOST–ACUM egyébként helyi civil aktivistákból áll, akik azt hirdetik: Erdélyben ugyanannyira természetes magyarul és más kisebbségi nyelven írni, olvasni, beszélni, bárhol és bármikor, mint románul, meglátásuk szerint ugyanakkor a hatóságok és a magánszféra egynyelvű kommunikációja diszkriminatív és elítélendő. Akcióikkal arra bíztatják a civil társadalmat és a hatóságokat, hogy Erdély multikulturális hagyományaihoz méltó nyelvi környezetet alakítsanak ki.

Forrás: kronika.ro

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.