Meghaladta a harmincötezret az aláírások száma, amelyeket a Székely Nemzeti Tanács a marosvásárhelyi autonómiatüntetés alkalmával elfogadott petícióhoz csatolva hétfőn eljuttatott a kormányhoz. Az online csatlakozást továbbra is várják.

autonomia-tuntetes-vn-054_bAz SZNT szombati, Sepsiszentgyörgyön tartott állandó bizottsági ülését követően a szervezet elnöke, Izsák Balázs számolt be az aláírások begyűjtésének helyzetéről. Izsák elmondása szerint az online, valamint a Kézdiszéki Székely Tanács és az MPP által, nyomtatott ívekre összegyűjtött szignók meghaladták a harmincezret, ami a petíció elküldése pillanatában már 35 ezer fölé kúszott, miután a sepsiszéki és orbaiszéki aláírások is célba értek. Erről Gazda Zoltán sepsiszéki elnök tájékoztatta a Székelyhon.rot, elmondva, hogy az online aláírás lehetőségét továbbra is fenntartják, hiszen nem tudni, mikor lehet azokra szükség, illetve ezáltal az ügyet is hatékonyabban a köztudatban lehet tartani. Gazda szerint az internetes szignók további gyűjtése mellett szól az is, hogy a szombati bejelentéstől számítva ezek száma 27 500-ról közel 32 ezerre ugrott, illetve a papíron leadottak elérte a 6800-at. Utóbbiak gyűjtését leállították.

Mint ismeretes, a Székely Szabadság Napján a marosvásárhelyi Postaréten közfelkiáltással elfogadott dokumentumot noha a prefektúra képviselője átvette, a kormányhivatal vezetője megkérdőjelezte annak hitelességét, mivel nem volt rajta aláírás. Ennek kapcsán Izsák Balázs szombaton kifejtette, hogy néznek elébe minden hatósági kifogásnak, ami a petíciót illeti, és pótolják azokat, mivel a lényeg az, hogy az eljusson a címzetthez, azaz Románia kormányához. Az aláírásgyűjtés ezekre a kifogásokra adott válasz volt. Az SZNT elnöke ugyanakkor kiemelte, hogy a következő autonómiatüntetés időpontjáról és helyszínéről még nem tárgyaltak, mert megvárják a kormány válaszát.

Az SZNT szerint március 10-e újabb löketet adott az autonómiaharcnak


Izsák Balázs hozzátette, az Állandó Bizottságban is egyetértettek azzal, hogy a marosvásárhelyi megmozdulás újabb lendületet adott az autonómiatörekvéseknek, ezért a Székelyföld Autonómia Statútumát újra a román parlament elé terjesztik, amihez remélik, elnyerik a székelyföldi parlamenti képviselők, illetve a magyar politikai alakulatok támogatását. Ha nem, akkor polgári kezdeményezésként fogják benyújtani.

Az SZNT csak a nyolc székely széket magába foglaló régiót tartja elfogadhatónak. Ennek eléréséhez a legszélesebb körű összefogásra van szükség, és meg kell értetni a románsággal, hogy Marosvásárhely régióközpont a magyarok nélkül nem lehetséges – véli Ferencz Csaba. Izsák Balázs ugyanakkor úgy véli, ha ezt a tényt figyelmen kívül hagyja a román hatalom, úgy a polgári engedetlenség eszközéhez fognak nyúlni.

Nagy D. István  www.szekelyhon.ro

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.