Herendi Gábor 2021-ben megjelent drogprevenciós közönségfilmje megmutatja, milyen nehézségeken mennek keresztül a szenvedélybetegek, felhívja a társadalom figyelmét az elesettekre, illetve arra, hogy a közösség mekkora megtartó erő lehet. A floridai amerikai-magyar csúcstalálkozón első alkalommal került levetítésre a diaszpóra közönsége előtt a Toxikoma. Szabó Győző és Csernus Imre karakterét kiváló színészek formálják meg. A két főszereplő hitelesen adja át az elvonókúrára került színművész és a pszichiáter szembenállását, és azt a pontot, amikor mindketten felismerik: tanulhatnak egymástól, segíthetnek egymásnak, csak közös erővel juthatnak előre.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

A Toxikoma film forgatókönyve az azonos című könyv alapján íródott, amely Szabó Győző színművész tollából származik.  Szabó Győző egy nagyon ismert és elismert magyar színész. Ahhoz, hogy értsük a film keletkezésének történetét, 2000-be kell visszaugrani. Herendi Gábor rendező ekkor forgatta élete első filmjét, ez volt a Valami Amerika. Főszereplőnek Szabó Győzőt nézte ki, de a szabályoknak megfelelően, el kellett őt kérnie az anyaszínháztól, ahol dolgozott. A budapesti Katona József Színház igazgatójának volt egy feltétele: csak akkor adja ki a filmforgatásra Győzőt, hogyha a színész bevonul egy elvonóra, amit már három éve halogatott. Herendi Gábor ekkor tudta meg, hogy Győző már tíz éve súlyos heroin függőséggel küzd. Sok problémája volt a színházban, a magánéletében egyaránt. Az élet széthullott körülötte. A Valami Amerika forgatása is bajba került ezzel, a szerep Győzőre volt írva, és ideje volt hozzá látni a munkához. Herendi Gábor Csernus Imréhez, Győző pszichiáteréhez fordult, aki úgy látta, hogy egy kéthónapos, fizikailag és szellemileg nagyon intenzív elvonókúra után a színművész el tud kezdeni forgatni. Sőt, jót is tehet számára, hogy a kezelésről rögtön a munka világába lép ki: Hidd el, hogy az életét mentjük meg, hogyha nem a nagy vákuumba kerül ki, hanem rögtön lesz munkája. Az események pozitívan folytatódtak, Győző tökéletesen működött, azóta is tiszta és megbecsült tagja a társadalomnak. Azt, hogy miként élte meg a leszokással járó nehézségeket, milyen utat tett meg az újrakezdésig, leírta a Toxikoma című könyvbe. Terápiás jelleggel írta ki magából a történteket. A könyv egészét nem lehetett megfilmesíteni, így azt a szeletét választották az történteknek, ami bent történt a pszichiátrián. Érdekes és nagyon izgalmas, ahogy két nagyon erős ego – Szabó Győző és Csernus Imre – összefeszül az intézetben. A végkifejletről többet nem árult el Herendi Gábor, mindenkit arra buzdít, hogy nézze meg a filmet. Bár eredetileg nem volt céljuk, hogy kifejezetten drogprevenciós filmet készítsenek, az alkotás nyersen szembesíti a nézőt a színművész küzdelmeivel. Erős drogellenes hatása miatt a film bekerült egy kampányba, és sok olyan esemény zajlott már, ahol az alkotók prevenciós előadással próbálják a fiatalokat jó irányba terelni.

Közérdekű hirdetés

A Toxikoma 1999 végén és 2000-ben játszódik. Az alkotók nagyon figyeltek arra, hogy a környezet megfeleljen a 2000-es éveknek. Egy rossz állapotú kórházépületet kerül a néző szeme elé, a Budakeszi úton lévő egykori pszichiátria. A rendező néhány kulisszát is a Bocskai Rádió hallgatóinak. Ilyen volt például a helyszínválasztás előzménye: működő kórházban nem forgathattak, az az épület pedig, ahol Győző gyógyult, ma már statikailag életveszélyes, forgatásra nem volt alkalmas.

Amikor a szereplők megválogatásáról kérdeztük Herendi Gábort, azt mondta, hogy utólag visszagondolva nem tudna más színészeket elképzelni a Toxikoma szerepeire. Szabó Győzőt Molnár Áron alakítja, akire maga a színművész hívta fel a rendező figyelmét. Nagyon jó barátok, azonos habitusúak, és pont ezért tudta Áron olyan kiválóan megformálni Győző karakterét. Csernus doktort Bányai Kelemen Barna alakítja, aki talán még hasonlít is rá. Ő a Katona József Színház ma már egyik vezető művésze, aki Erdélyből szerződött egykor a budapesti társulathoz.

Szerencsés vagyok, mert én olyan filmeket szeretek csinálni, amit aztán szeret a közönség. Nem ez az elsődleges, nem úgy keresek forgatókönyvet, hogy mi az, amire nagyon vevő lesz a közönség, hanem amit én szeretek és magaménak érzek, abból szoktam filmet csinálni. Herendi Gábor hozzátette, hogy úgy a magyar, mint a külföldi közönség pozitívan értékelte az alkotást. A Netflix már megvásárolta, nemsokára az ő felületükön is elérhető lesz. Nagyon reméli, hogy minél több nyelvterület közönségéhez eljuthat a Toxikoma. A rendező úgy véli, hogy a társadalmi problémát ennyivel orvosolni nem lehet, de talán tudnak segédkezni a megoldáskeresésben. Magyarországon ugyanúgy problémát jelent a drogfüggőség, mint az Egyesült Államokban. Lehet, hogy más a dolog mértéke, de az nem kétséges, hogy mindkét országban nagyon-nagyon aktuális és égető a probléma. Az, hogy a fiatalok nagyon könnyen jutnak hozzá tudatmódosító szerekhez, még inkább a prevenció fontosságára tereli a hangsúlyt. Vannak hatásos utókezelések, de a legfontosabb az lenne, hogy minél többen elkerüljék ezt a mély gödröt.

Hogy miért érdemes a filmet megnézni?  Ez egy intenzív, érzelmes alkotás, amelynek nagyon sok tanulsága van. Szinte mindenkinek van olyan ember a környezetében, aki veszélyeztetett vagy érintett a droggal. A Toxikomaban sok olyan információ van, amitől értelmesebben, okosabban tudunk hozzáállni a problémához, és jobb segítségei lehetünk a szenvedélybetegség örvényébe került embertársainknak.

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Herendi Gábor: Toxikoma című filmjét bemutatjáka a Chicago International Film Festival Summer Screening Programján 2022. június 21-én este 6.30-kor.

Belépés ingyenes, jegyek itt rendelhetők: https://www.chicagofilmfestival.com/film/toxikoma

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.