Verhás Lajos, az Akroni Magyar Ház alelnöke bepillantást adott rádiónknak az akroni magyar életbe és mesélt  közösségük közelgő jubileumáról.

YouTube player

Az Akroni Magyar Klub egy 1923-ban alapított non-profit intézmény, amely egész évben autentikus légkört biztosít az északkelet-ohiói magyar családok számára a tradícionális ízek, kulturális és szórakoztató programok segítségével. A klub létrehozóinak szeme előtt a 20. század 20-as éveiben az a vágy lebegett, hogy életben tartsák a magyar hagyományokat gyermekeik számára és a következő nemzedékek is büszkék legyenek amerikai magyar identitásukra.

A klubnak jelenleg helyet adó épület 1965 októberében épült. Akkor kulturális érdeklődésű körök, női klubok voltak a leggyakoribb látogatók, de még futballcsapat is működött az intézmény keretein belül. A 70-es évek közepén szombat esténként táncos mulatsággal egybekötött vacsorára várták a magyar közösséget. Talán ez az a tradíció, amely leginkább átöröklődött napjainkra: a csirkepaprikás és a töltött káposzta még mindig annyira népszerű az akroni diaszpóra körében, hogy a magyar háznál máig van lehetőség kéthetente a finom lakomát elkölteni, vagy hazavinni és a családot megörvendeztetni. Az alapítvány tagsága jelenleg 180 fő körül mozog.

Az Akroni Magyar Ház fennállásának centenáriumi ünnepségét szeptember 17-én, vasárnap 12 órai kezdettel méltatják az Akroni Magyar Amerikai Klubban (Akron Hungarian American Club). A rendezvényen magyar ételekkel teli büfé várja az érkezőket és a klub százéves történetébe is bepillanthatnak az érdeklődők. Az este jó hangulatáért többek között az Alex Udvary Band fog gondoskodni, de néptáncos fellépőkben sem lesz hiány. Hely szűkétől sem kell tartaniuk a szórakozni vágyóknak, hiszen az épület alsó szintjén egy 140 főt befogadni képes terem található.

ReklámTas J Nadas, Esq

További részletek: facebook.com/events/2467376636748690

Az ünnepi eseményen a clevelandi magyar közösség vezetői is képviseltetik magukat. Elfogadta az akroniaik meghívását Bóna Richárd atya, a Szent Imre-Templom plébánosa és Krasznai Csaba püspök úr, a Kálvin Zsinat elnöke és az Első Magyar Református Egyház lelkipásztora.

Szép jubileumot és még sok százéves évfordulót kívánunk az akroni magyar közösségnek!

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.