A TiTi nevet viselő tábor kapuja három évtizede nyitva áll a magyar népi kultúra szerelmesei előtt. A Washington állambeli Raft szigetén ezen a nyáron is gyönyörű természeti környezetben bővíthették ismereteiket kicsik és nagyok a néptánc, népzene, néprajz területén. Kiss Éva, a nagymúltú tábor mentora adásunkban összegezte az idei sikereket.

YouTube player

Az All Saints Camp & Retreat Center egy dombtetőn fekszik, pihentető környezetben található, egy órás autóútra Seattle-től. A táborhely gazdagon felszerelt: van táncterem, konyha, étkező, fürdőház, kápolna, kollégiumi kabinok, de arra is van terület, ha valaki sátrat verne. Az órák között úszhat a Henderson-öbölben, pihenhet a kikötőben, vagy kenuzhat a szigeteken.

A TiTi Tábor célja a magyar népzenei, ének- és tánchagyományok megőrzése és népszerűsítése, átadása a fiatalabb generációknak. Ebben az évben 20 jelentkező volt a zenei oktatásra, 56-an érdeklődtek a táncok iránt és 56-an a gyermek foglalkozást keresték. Reggelivel kezdődött, majd egészen ebédig órákkal teltek a napok. A déli szünetben népdaloktól zengett a kemping, majd két és félórás tánctanítással folytatódott a napirend. A táborlakók száma az oktatás után, vagyis esténként jócskán bővült, 20-50 olyan táncoslábú vendég érkezett, akik egész héten nem tudtak a résztvevőkkel tartani, de szerették volna átélni azt az emelkedett hangulatot és kiereszteni a gőzt. A táncházban kipróbálhatták magukat mesterük mellett azok is, akik még csak bontogatták szárnyaikat zenei téren.

Hogy az 1992-ben kitűzött cél minőségileg valósuljon meg, a tábor szervezői a – táncban, zenében, kézművességben, népművészetben – legkiválóbb mestereket invitálják meg évről évre Magyarországról. A 2023-as táncanyag Gyimes, Mezőkölpény és Zemplén tájegységek kincseiből állt össze. Oktatók voltak: Kovács Gábor, Gál Nóra, Kovács Norbert „Cimbi” és Gaschler Beáta. A talpalávalót a workshopok és a táncházak ideje alatt egyaránt a Dűlő Együttes húzta (Dénes és Szabolcs), az énektanításért pedig Juhász Erika felelt. A dallamok eredetét tekintve nagy változatosságnak örvendtek a táborlakók, a régebbi népdalcsokrok mellett – a korai és késői verbunkon át – a népi stílusú új zenéig bármi megfért a repertoárban.

ReklámTas J Nadas, Esq

A visszatérő résztvevők már sok esetben családos emberek, így a szervezőknek arra is kiterjedt a figyelmük, hogy a legkisebbek számára külön elfoglaltságot biztosítsanak. A picik figyelmét a clevelandi Gyermán Mónika, óvodapedagógus kötötte le, aki a rádiónk cserkész rovatának egyik műsorvezetője.

A tábor során nem volt hiány ismeretterjesztő és kulturális programokból: Kovács Norbert “Cimbi” és felesége, Beáta szülőfalujukban végzett hagyományőrző munkájukról meséltek. De hasonlóan különleges program volt esténként a piac, a magyar bankett vagy a retró táncház is. Utóbbi mulatságon a táncház mozgalom 50. évfordulóját ünnepelték és egyben felidézték a 70-es évek világát. A TiTi tábor ünnepélyes gálaesttel zárult, ahol mindenki számot adhatott frissen szerzett tudásáról a nagyérdemű előtt.

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.