A Bocskai Rádió karácsonyi adásában egy csokorba gyűjtöttük a magyar nyelvű egyházak vezetőinek, az alapítványok, szervezetek képviselőinek ünnepi szavait. Mindegyikük megközelítése más, mégis mindegyikből érezhető a hála azért, amiért túl egy nehéz időszakon egészségben és szeretetben várhatjuk Jézus születését, és megerősödve az összetartozásban, együtt bízhatunk egy jobb, békésebb új évben. 

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

Bóna Richárd atya imára és békére buzdító, karácsonyi gondolatait a koszorú negyedik gyertyájának meggyújtásával vezette be. Külön köszöntötte a közösségéhez tartozó híveket, a clevelandi más felekezethez tartozó magyarokat, és azokat, akik az óceánon túlról a Bocskai Rádió adását követik. Az ünnep fénye és lényege Krisztus – hangsúlyozta a Szent Imre és Szent Erzsébet egyházközségek plébánosa.

Az Egyesült Magyar Egyletek nevében szólt Cleveland összes magyarjához Dr. Szentkirályi Endre. A közösség bár vallási tekintetben sokszínű, karácsonykor mégis egy. Még pedig magyar hagyományok teszik azzá. Ezután a könnyűnek kicsit sem nevezhető év után úgy véli, ha összefogunk családi, közösségi és nemzeti szinten, akkor szép új esztendő elé nézünk. Endre Cleveland egyik gyönyörű parkjából mondta el ünnepi üzenetét, Önöket is arra biztatja, hogy fedezzék fel karácsony idején a családdal közösen, a minket körülvevő természetet, Isten alkotását.

Karácsony igazi ajándéka számunkra a Kisjézus születése – fogalmazott Horváth Mihály. A Cserkész Barátok Körének elnöke megmutatta azt a különleges, évek óta nagy becsben tartott karácsonyfadíszt, amiben Magyarország földje van. Ez is egy gyönyörű jelképe az Anyaországhoz való tartozásnak, és az identitásmegőrzés fontosságának a diaszpórában. A cserkészet olyan magyar fiatalokat nevel, akik majd becsülettel megállják a helyüket a világban. A CSBK nagy várakozással tekint 2021-re, a clevelandi cserkészet fennállásának 70. évfordulójára.

Magyarország Chicagói Főkonzulátusának képviseletében Kovács Tamás főkonzul úr köszöntötte a diaszpóra tagjait a közelgő ünnepek alkalmából. A karácsony a családi összejövetelekről szól, a szilveszter pedig egy felhőtlen ünneplésről az év minden sikere után. 2020 viszont megtanította számunkra, hogy egyetlen dolog fontos: a magunk és a szeretteink egészsége. Kitartás, lemondás, odafigyelés – ekörül forogjon most az ünnep, hogy jövőre sikeresebb, boldogabb időszak köszöntsön ránk!

Nádas Gabriella, a Magyar Társaság ügyvezető elnöke már készül munkatársaival a 60. Clevelandi Magyar Kongresszusra, ami idén az ismert okok miatt elmaradt. Ők is hiányolják a közösséget, és a közösségből fakadó erőt, ami egy személyesen megtartott rendezvény alkalmával szinte tapintható. A korlátozásokat és a virtuális életet a Társaság igyekezett előnyére kovácsolni, weboldal-fejlesztésbe kezdenek a jövő év elején. A céljuk nem csak tárgyalásokat folytatni a többi magyar szervezettel, hanem elismerni a diaszpóra magyarságának olyan önkénteseit, akik kemény és tudatos munkával tesznek az amerikai magyar társadalomért.

A Westlake-i Hetednapi Adventista Gyülekezet lelkipásztora egy igével kezdte sorait Ézsaiás könyvéből. Rávilágított, hogy Jézus azért jött a világra, – és jön el minden karácsonykor -, hogy reményt, örömöt, jó hírt hozzon nekünk. Ennek a csodálatos ígéretnek és boldogságnak a fényében kívánt áldott ünnepeket, és kérte Isten gazdag áldását a közösségre Dr. Marton Máriusz.

Krisztus csillaga kétezer év elmúltával is ugyanúgy ragyog, mint egykor a három királynak a Betlehem felé vezető úton – Dr. Krasznai Csaba, püspök úr szerint az advent is egy csillag, ami a karácsony csodája felé visz. De lehet ilyen csillag egy ima, amit valakiért elmondunk, egy szeretetteljes ölelés, vagy egy segítséget nyújtó kéz is. Ezeken keresztül ragyoghatunk bele egymás életébe – ezt üzeni Önöknek karácsony előtt a Walton Hills-i Első Magyar Református Egyház lelkésze.

Böjtös Györgyi és férje, Magyarország clevelandi tiszteletbeli főkonzulja Böjtös László is csatlakozott az ünnepi jókívánságokat megfogalmazó clevelandi magyarok táborához. Ahhoz, hogy ismét szeretet és béke uralkodjék a világban, vissza kellene térnünk a keresztény értékeinkhez, és nem magunkat ünnepelni, hanem Krisztus áldott születését zűrzavaros világunkban. Kányádi Sándor Isten háta mögött című verséből hallhattunk tőlük idézetet.

A Lorain-i Magyar Református Gyülekezet vezetője, Tóth Péter László tiszteletes úr Lukács evangéliumából olvasta fel a Jézus születését megelőző történetet, József és Mária szálláskeresését. Arra biztatja a kedves hallgatókat és olvasókat, hogy ha ebben a kihívásokkal teli időszakban valamennyire el is idegenedtünk egymástól, szeretetet mindig adjunk annak, akinek szüksége van rá. Reméli, hogy Amerikában minden magyar családban a szeretet át fogja hidalni azt az aggodalmat és félelmet, amit a koronavírus-járvány okozott a szívekben.

Dr. László Imre a clevelandi Nyugat-oldali Magyar Református Templom lelkésze karácsony napján december 25-én 10 órától istentiszteletet tart templomukban, amire minden kedves gyülekezetükhöz tartozót szeretettel hívnak és várnak. Tiszteletes úr úgy véli, hogy a jövő évvel kapcsolatban még nagyon sok bizonytalanság és kérdőjel áll előttünk, de abban biztosak lehetünk, hogy Jézus Krisztus velünk lesz mindennap a világ végezetéig. Karácsonyi áldását és imáját Daróczi Zsuzsa főgondnok társaságában tolmácsolta a lelkész úr.

A clevelandi Nyugat-oldali Magyar Evangélikus Egyház nevében Tamásy Éva lelkipásztor üzent a Bocskai Rádió követőinek. A Bibliában 365-ször fordul elő a „Ne féljetek!” felszólítás az Úrtól. Mai világunkban nagy úr a félelem, ezért engedjük, hogy bennünk is megszülethessen karácsonykor Jézus, hogy kiűzze onnan kételyeinket. Tamásy Éva félelemmentes életet kíván híveinek, és azt kéri tőlük, hogy együtt mutassák meg szerte a világban Krisztushoz való tartozásukat.

Végül, de nem utolsó sorban Deák Zsolt, a Clevelandi Magyar Bethánia Baptista Gyülekezet lelkésze gondolkodott a karácsonyi ünnepről. Lelkipásztor úr reméli, hogy bár sok minden történt a világban idén, a közösség nem vesztette el hitét és bizodalmát az Úrban. Kihangsúlyozta, hogy nagyon jót is kaptunk 2020-ban, velünk volt, és velünk lesz az Isten.

Kegyelmekben gazdag, áldott, békés karácsonyt, és boldog új esztendőt kívánunk mi is mindannyiuknak a Bocskai Rádió munkatársai nevében!

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Dorgay Zsófia
Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.