Tizennyolcadik alkalommal került megrendezésre az egyedülálló környezetben található kisgéresi borospincék tőszomszédságában Bodrogköz legnagyobb népművészeti fesztiválja, a hagyományos „Bodrogközi Népművészeti Fesztivál” augusztus 31-én. 

48371
A fesztiválta Csemadok Országos Tanácsának megbízásából a Csemadok Királyhelmeci Területi Választmánya, valamint a Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet, a Kassa Megyei Önkormányzat Kulturális Intézménye és Kisgéres község rendezte..
A közönséget és a fellépőket – Orlovský Erzsébet szavalatát követően – Köteles László, a Csemadok alelnöke, valamint Kopasz József, a Csemadok Királyhelmeci Területi Választmányának elnöke és Furik Csaba, Kisgéres község polgármestere köszöntötte. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Görföl Jenő, a Csemadok országos titkára is. A műsort Papp Ferdinánd vezette.
A Csemadok országos rendezvénysorozatának ezen  kiemelkedő eseménye  teret biztosított nemcsak a hazai, hanem  a távolabbi régiók és külföldi csoportok bemutatkozására is. Itt mutatkozik be évente a régió valamennyi gyermek és felnőtt népi együttese, éneklőcsoportja és szólistája. 
A rendezvény elsősorban nemzetiségi kultúránk, a helyi folklór, a hagyományok és népi szokások megőrzését és azok  továbbvitelét szeretné közvetíteni a felnövekvő generáció felé. Teret és lehetőséget kíván biztosítani minden tehetségnek, ápolni és őrizni mindazon kulturális értékeket, amelyek évszázadokon keresztül jellemezték az itt élő népek és nemzetek közös életét. 
Kísérő rendezvényként hagyományos népi kézművesbemutatók, családi játszóházak, hazai gasztronómiai különlegességek /géresi béles/ és borok várták az idelátogatókat. A fellépő csoportok nagy sikerrel képviselik a régiót idehaza és külföldön egyaránt. A Bíborpiros szép rózsa,  illetve a Tavaszi szél vizet áraszt országos megmérettetésen több arany-, ezüst- és bronzsávos elismerés bizonyítja a csoportok magas szintű tudását. 
Fellépett a Kisgéresi Női Éneklőcsoport, a helyi Szőlőfürt citerazenekar, a nagytárkányi Tisza éneklőcsoport, a csicseri Napraforgó tánccsoport, a szentmáriai Gyöngyvirág, a vékei Őszirózsák, a dobrai Búzavirág, valamint a zetényi Bazsarózsa éneklőcsoport. Bemutatkozott Ulman Gábor citeraművész Várhosszúrétről. A közönség megtekinthette továbbá a Bodrogszerdahelyi Női Népdalkör, a nagytárkányi Aranytisza néptáncegyüttes, az imregi hagyományőrzők és a királyhelmeci Árvalányhaj éneklőcsoport műsorát. Fellépett a nagykaposi Fabotó citerazenekar, a borsi Muskátli folklórcsoport, a bolyi Búzakalász folklórcsoport, a szirénfalvai Szirén éneklőcsoport. Tapsolhattak a nagykösvesdi Balog Nórának is, aki népdalokat adott elő. Örösről a Karcsa Parti Kopogós, Csicsről a Napraforgó tánccsoport, Bacskáról a Rozmaring éneklőcsoport, Örösről a Kőkút éneklőcsoport, Battyánról a Jázmin éneklőcsoport érkezett a fesztiválra, melyet Fedor Öcsi és Gabika, a Reál táncház zárt.
A gyönyörű, érintetlen környezet és az itt élő vendégszerető emberek szeretettel fogadtak minden kedves érdeklődőt.
Az ünnepre Kisgéresen megépült  a Közösségi Ház és Borudvar is. Kisgéres a magyarországi Hercegkúttal közösen 1,3 millió eurót kapott  erre a projektre, melyet a Magyarország és Szlovákia közötti Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósítottak meg. A családi házból létrehozott épületben konferenciatermek, apartman működik. “Élj egy kevés borral” felirattal borkutat is építettek, mely rendezvények alkalmával szolgálja majd az idelátogatókat. A projekttől a turizmus fellendülését várják a térségben.

Gecse Annamária, Felvidék.ma 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.