Kovács Klaudia Hollywood-ban él, es film- és színházrendezőként tevékenykedik. A közönség A lyukas zászló (Torn from the Flag) című történelmi dokumentumfilmmel asszociálhatja a nevét. A Bocskai Rádió adásában felidéztük az 1956-os film sikereit, és beszélgettünk egy folyamatban lévő alkotásról. Kovács Klaudia büszkeséggel mesélt édesanyjáról, aki 1964-ben részt vett a szintén Tokióban megrendezett olimpián. Hogy ennek miért pont most van aktualitása, kiderül beszámolónkból.

„Úgy éreztem mindig, hogy megnyertem az anya-lottót.” – Klaudia őszinte csodálattal és elismeréssel gondol vissza pedagógus édesanyjára. Már gyerekként is úgy látta, hogy tökéletes nevelést kapott.

Azok az olimpikonok illetve világbajnokok akikkel, az édesanyja együtt úszott, hasonló módon nevelték gyermekeiket. Felnőttként Klaudia sokat töprengett a témának a pszichológiai vetületén, és összehasonlította az olimpikon és civil szülők nevelési stratégiáit. Kétéves korában már a medencében lubickolt édesanyjával, ám a versenyszerű sportolás nem lett az ő asztala. Fiatalként szinten úszott, amiből karrier vagy szakmai siker nem született, de a rendszeresség és a fegyelem az egész élethez való hozzáállását pozitív értelemben befolyásolta. Filmes pályáján elért sikereit is annak a munkamorálnak tulajdonítja, amelyre anno a sport tanította meg.

Photo by: Center image by Photos by Anita. Archive photos by KlaudiaKovacs.com

„Édesanyám a múzsája a filmnek, de nem ő róla szól a film.” – Klaudia nemzetközi olimpiai bajnokokat és azok családtagjait szólaltatja meg a gyermekneveléssel kapcsolatban. Olyan híres emberekkel dolgozik, akik a közelmúltban jelentős sikereket értek el valamelyik ötkarikás játékon. A fő kérdés: Ők miként látják másképp a gyermeknevelést? Neveket még nem árulhatott el nekünk, de annyi biztos, hogy megjelennek majd magyar sportolók és gyermekeik is. Szoros együttműködésben állnak a készítők a Magyar Úszó Szövetséggel és a Magyar Olimpiai Bizottsággal. Az említett két szervezet segít megtalálni a megfelelő interjúalanyokat a filmhez. A tervek szerint maga az alkotás a Parizsi-i olimpia után és a 2028-as Los Angeles-i olimpia előtt debütál majd a nagyközönség előtt – az amerikai ötkarikás játékok nyitányaként. A premierrel Klaudia hozzá szeretne járulni az olimpia és Los Angeles város népszerűségének növeléséhez.

A lyukas zászló (Torn From the Flag) cím sokak számára ismerős lehet. Nem másról van szó, mint 1956-ról és film- és színházrendező első nagy munkájáról, amelynek a bemutatóját csaknem egy évtizedes munka előzte meg. Az eredeti felkérés az Anyaországból érkezett Klaudia filmstúdiójának címezve, és az egykor kitelepült 1956-os menekültek tapasztalatainak felderítésére irányult. A megállapodás végül lemondtak a hazaiak, de addigra annyi nyersanyaggal rendelkezett Klaudia, hogy nem hagyta annyiban addig, amíg egy nagy volumenű eredmény nem volt a kezükben. Klaudia úgy vélekedik, hogy a film készítése során tudatosult benne igazán magyarsága.

Az alapkoncepció az volt, hogy rávilágítson arra, hogy mi magyarok, hogyan hatottunk a világra. Ez egy szokatlan, fordított elképzelés, mivel legtöbben arra voltak eddig kíváncsiak, hogy a világ hogyan hatott nemzetünkre. Pont ez a különleges szegmens teszi izgalmassá és figyelemfelkeltővé az alkotást. „Mindig is az volt a célom a filmmel, hogy hirdessem és híreszteljem ezt a magyar hőstettet.” – a forradalomnak a hidegháborúra, az általános nemzetközi politikára gyakorolt hatását kutatta. Külön kitérve a nyugat és a kelet helyzetére, a Szovjetunió 1991-es széthullására.

A kritikusok kimondják, hogy A lyukas zászló a valaha készült legjobb 1956-os film. 21 fesztiválra kaptak meghívást, 8 díjat el is nyertek, még a legmagasabb elismerés is ott lebegett előttük: bejutott az Oscarra. „El tudtam érni azt a művészi és akadémiai célt, amit szerettem volna.” – fogalmazott a rendező, aki egy másik célkitűzését is elérte: hatalmas közösséget gyűjtött a film köré. 20 ezer lelkes emberből állt össze a támogatók köre, továbbá 2000 anyagi támogató és 50 észak-amerikai magyar non-profit szervezet alapítvány volt mögöttük. Ezen kívül olyan elismert emberek adták munkájukat és nevüket, mint Zsigmond Vilmos Oscar-díjas, Kovács László a híres operatőrök. Az, hogy hiteles ötvenhatosok a film mögé álltak, tovább növelte a várható sikert. Nem lebecsülendők természetesen a nézői értékelések sem: hatalmas elismerésnek érezték, amikor amerikai emberek mondták, hogy a filmnek hála teljesen átérzik a forradalom lényegét.

A közelgő 65. évforduló közeledtével Klaudia arra törekszik, hogy minél több könyvtárba és oktatási intézménybe eljuttassa az 1945-1991-es időszakot átölelő alkotást. 1956-ot közösségi ügynek tartja, és mivel ezt a véleményt többen is osztják, nem volt nehéz meggyőznie a közösséget saját erejükről és a film szükségességéről. Észak-Amerika szinte minden városából érkeztek támogatások. Ezek a pénzbeli segítségen túl fordításokban és archív felvételek adományozásában nyilvánultak meg. Most is úgy érzi, hogy az összefogás ereje volt a kulcsa a projektnek, amiért a produkció roppant hálás a magyar diaszpórának. Klaudia azóta a közösségi finanszírozás (crowdfunding) egyik oktatójává vált. Egyetemi hallgatókat tanít és mesél nekik arról, hogyan motiválta a környezetét az együttműködésben rejlő lehetőségekre.

Az érdeklődők további információkat találhatnak a „Klaudia Kovacs, Director” Facebook oldalon, Instagram vagy a www.tornfromtheflag.com weboldalon. Klaudia szívesen várja olyan iskolák, intézmények  jelentkezését, akik szívügyüknek tekintik, hogy 1956 eseményeit A lyukas zászló által még nagyobb teret kapjanak a nemzetközi köztudatban.

A Bocskai Rádió szerkesztősége nevében elismerésünket fejezzük ki, és türelmetlenül várjuk, hogy hírt adhassunk a Bajnokok gyermekei premierjéről.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.