A Szent Imre templom udvarán lévő gondnokház rendbehozatalát és vendégházzá való átalakítását tűzte ki célul az egyházközösség. Segítségükre volt ebben Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, illetve azok a clevelandi magyarok, akiknek igényük van a magyar közösségi életre.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

Mezei András atya elmondta, hogy az épületet régen egy gondnokházaspár lakta, de már évek óta üresen állt, így megrongálódott. Az ingatlanfelújítás ötletét az adta, hogy egyre több magyar rendezvény van Clevelandben (Szent István napi fesztivál, szüreti napok, cserkész programok, magyar iskola), amikor vendégelőadók érkeznek, viszont sokszor problémát jelent az elszállásolásuk.

A projekt elindításához szükséges összeget magyar állami támogatásból nyerték, de a felújítás kétharmadát a Szent Imre plébánia finanszírozta. A koronavírus járvány ugyan leállította egy időre a munkát, de mostanra elkészült. András atya reméli, hogy ha idén már nem is, de jövőre fogadhatnak vendégeket, és ez az ügy, a közösségük lelki gyarapodását fogja szolgálni.

Közérdekű hirdetés

A földszinten konyhával és társalgóval van ellátva a ház. Sok könyvet kaptak adományban, akár kisebb könyvtár létrehozására is van lehetőség. A nyolc-tíz fő befogadására alkalmas szálláshely nem csak a plébánia alkalmaira érkező vendégek számára lesz elérhető, hanem a többi felekezethez, vagy a helyi magyarság programjaira idelátogatók számára is. A fenntartási költségek fedezésére ki fognak tűzni a jövőben egy jelképes összeget a szállás igénybevételéért cserébe.

A Szent Imre közösség hálás Magyarország kormányának azért, hogy nem 10, hanem 15 millió magyarban gondolkodik, és pályázati lehetőségekkel támogatják a magyar életet a diaszpórában. Mindez viszont értelmetlen és hasztalan lenne a magyarul beszélő, a kultúrát megélni akaró clevelandi magyarok nélkül.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.