Beszélgetés Dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztossal

A Kőrösi Csoma Sándor program (továbbiakban KCSP) Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának az egyik legismertebb és legsikeresebb programja. Értékmentő és fiatalokat megszólító ügyekről, pályázatokról kaptunk aktuális híreket és jövőbeni terveket Dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztostól.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

A KCSP-t a miniszterelnökség 2013-ban azzal a céllal indította el, hogy megszólítsa a diaszpóra 2,5 milliós magyarságát, segítséget nyújtson a tengerentúlon működő magyar szervezetek munkájában. Immár hetedik éve utaznak ki ösztöndíjasok, akik vállalják, hogy tehetségükhöz képest érdemi munkával dolgoznak magyar egyházaknál, cserkészszövetségeknél, hétvégi iskoláknál, néptánccsoportokat hoznak létre, vagy épp a Bocskai Rádiónál teszik hasznossá az ottlétüket. 

Mára kinőtte magát a KCSP program. Míg 2013-ban 47 fő kapott lehetőséget, 2020-ban már 150 ösztöndíjast foglalkoztatnak. Ez azt jelzi, hogy a közösségeknél egyre több a teendő, az igény, a magyar fiatalok, ösztöndíjasok részéről pedig van érdeklődés.  Próbálnak a diaszpóra magyar lelkészhiányán is változtatni. Az említett 150 ösztöndíjasból 18-an egyházi szolgálatot teljesítettek. Főleg katolikus és református felekezetűek utaztak ki, de volt köztük evangélikus és zsidó is. 

Közérdekű hirdetés

A koronavírusjárvány megváltoztatta a KCSP, illetve a Nemzetpolitikai Államtitkárság programjainak a működését. A veszélyhelyzet elején választhattak az ösztöndíjasok, hogy hazautaznak, vagy folytatják a munkát a kijelölt állomásukon. Úgy az északi, mint a déli félteke országaiban tevékenykedők többsége kinn maradt. Néhányan online szerveztek képzéseket, magyarórákat, foglalkozásokat, esetleg ételkiszállítással vagy más szociális területen segítették az időseket. Ez a rendkívüli helyzet nagyobb erőfeszítést igényelt mindenkitől. Az ösztöndíjasok júniusban fognak beszámolni az elmúlt 9 hónapról, a helyzetre való tekintettel elektronikus formában. Az államtitkárság reménykedik abban, hogy szeptembertől a szokásos ütemben újraindulhat a KCSP program az északi félteke országaiban. Jelenleg próbálják a világban zajló helyzethez a leginkább alkalmazható megoldást kitalálni, és a pályázati felhívást úgy közzétenni.

2013-ban indult a Mikes Kelemen Program a diaszpóra tárgyi örökségének megmentésére, Magyarországon való feldolgozására. A nemzetpolitikai államtitkárság az Országos Széchenyi Könyvtárral együttműködve látott hozzá a gyűjtéshez. A könyvek, folyóiratok, levelezések  összegyűjtése előbb konténeres formában, központilag valósult meg. 2016 után  kutatók utaztak ki, hogy személyesen vizsgálják át és dolgozzák fel egy-egy család könyvtárát. Amit eddig összegyűjtöttek, az OSZK raktárában van, 60-70%-uk hasznosnak bizonyult.  Ami nem kerül be az OSZK könyvtárába vagy a Magyar Országos Levéltárba, azok a határontúli könyvtárak, iskolák, kultúrházak polcaira, ami benn marad a raktárban, azok pedig magyarországi könyvtárakba fognak kerülni.

A Rákóczi Szövetség és a Külföldi Magyar Cserkészszövetség (KMCSSZ) a nemzetpolitikai államtitkárság két legnagyobb partnere az ifjúsággal és fiatalokkal kapcsolatos programok szervezésben. A diaszpóra fiatalságát szólítják meg az iskolatáborok, a diaszpóra-tábor, a Jubitábor. Idén nyáron ezek sem valósulhatnak meg a megváltozott körülmények miatt, de reménykednek a  szervezők, hogy még idén, a vírushelyzettől függően ősszel-télen sor tud rá kerülni. A KMCSSZ iskolatáboraiból még januárban megtartottak egyet-egyet a déli és az északi féltekén. Az államtitkárság mindkét említett szervezettel jó kapcsolatot ápol. A KMCSSZ-nél ingatlanberuházásokat támogattak az utóbbi időben. Ilyen volt például a fillmore-i Sík Sándor Cserkészparkban újraépített Genetaház, a németországi holsteini cserkészház felújítása, új épület emelése. 

Augusztus végéig semmilyen összejövetelt, rendezvényt nem tud támogatni az államtitkárság a miniszterhelyettes úr döntése alapján.  A diaszpórában működő szervezeteknek a pályázatai, amelyek rendezvényekre kértek támogatást 2020 január-februárjában a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-től, sajnos elutasításra fognak kerülni. Jó hír azonban, hogy a pályázók többi része ehhez mérten nagyobb támogatást kap könyvkiadásra, vagy különböző beruházásokra. A nyertes pályázók névsorát hamarosan közzéteszik a BGA és az államtitkárság honlapján.

A rendezvények egy részét megpróbálták áthelyezni online térbe. Ezért hirdették meg a nemzeti összetartozás napjára a “Milyen jó, hogy itt vagyunk” című videopályázatot. Arra kérik a fiatalokat, akik kedvet kaptak egy kisfilm vagy videó elkészítéséhez, hogy mutassák meg, mit jelent számukra június negyedike, mit jelent a magyar összetartozás. A nevezésre május 25-ig van lehetőség a kulhonimagyarok.hu weboldalra feltöltött videóval. Dr. Szilágyi Péter szerint a pénzjutalomnál sokkal többet ér megmutatni, hogy a 15 milliós világnemzetté vált magyarság Trianon után 100 évvel is összetartozik, és érezhető a kormány munkájának eredménye a nemzetpolitikában 2010 óta. 

A miniszteri biztos úr már többször járt Clevelandben, ezt idén nyárra is tervezte. Szeretett volna eleget tenni a református püspök úr meghívásának a június 4-i megemlékezésekre, illetve Floridába utazott volna. Augusztusra tervezték a fillmore-i cserkészház átadását. A korlátozások miatt mindez elmarad. Ahogy fogalmazott: “Ami késik, nem múlik!’ Személyes üzenetet intézett a clevelandi magyar közösséghez: „Köszönöm a támogató hozzáállást a munkánkhoz, amit Önöknél tapasztaltam. Jó látni, hogy ilyen erős közösség működik!.” Amikor teheti, figyelemmel kíséri a Bocskai Rádió adásait, a személyes találkozásig pedig üdvözletét küldi a közösségnek.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.