A clevelandi magyar katolikus közösség rendhagyó formában, autós parádéval és dudaszóval fejezte ki köszönetét Mezei András atyának, a Szent Imre és Szent Erzsébet közösség plébánosának a járvány ideje alatt végzett áldozatos munkájáért.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

Horváth Mihály a CSBK elnöke és a clevelandi egyházközösség aktív tagja. Interneten látott videókból származott az ötlete, hogy megszervezze ezt a kreatív karantén-köszönetnyilvánítást. A családok szép számmal összegyűltek, hogy örömet okozzanak az atyának, kifejezve hálájukat azért, hogy a járvány alatt is ugyanúgy szolgálta az egyházközösséget, mint máskor. A hívek is örültek annak, hogy végre találkozhatnak egymással és az atyával, és ezt egy ilyen jó cél érdekében teszik.

A szervezők úgy alakították, hogy András atya számára a felvonulás meglepetés legyen. „Amikor meghallottam a dudaszót, nem tudtam, mire véljem. Azt hittem, egy lánybúcsú.”– mondta az atya. Majd amikor közelebb értek a feldíszített autók, és meglátta az ismerős arcokat, a magyar zászlókat, a köszöntő táblákat, akkor értette meg, hogy mindez neki szól. A koronavírus-járvány kezdete óta Amerikában is előtérbe került megköszönni mindazok munkáját, akik számára nem állt le az élet és a mindennapokat mások szolgálatában töltötték. Az atya úgy érzi, hogy ő csupán tette, ami a kötelessége: tartani a lelki egységet a közösségben.

Közérdekű hirdetés

Bár nem gondolta, hogy valaha arra kényszerül, hogy online misézzen a híveknek, úgy érzi, hogy ő is megfelelően reagált az új kihívásra, és a hívek is, mert a technika adta lehetőségek révén sokan bekapcsolódtak otthonaikból vasárnaponként. Még pozitívabb volt megtapasztalnia, hogy nem csak a clevelandi plébánia közössége csatlakozott, hanem sokan a Kárpát-medencéből is, Nyugat-Európából, Argentínából, Torontóból, Ausztráliából és az USA más államaiból.

Arról, hogy megmaradnak-e az online szentmisék Clevelandben, még nem döntött a plébános úr. Megvannak a pozitívumai: könnyebbé tenné a beteg testvérek számára a hitük gyakorlását, és azoknak a híveknek is örömteli lenne a folytatás, akik az ország olyan pontján élnek, ahol nincs magyar nyelvű szentmise. Ám András atya látja a virtuális világ árnyoldalát is: azt eredményezheti, hogy a közösség elkényelmesedik, és előnyben részesítik majd az online alkalmat a templomlátogatás helyett. Meggyőződése, hogy a személyes találkozást, közösségformálódást semmi nem tudja pótolni vagy helyettesíteni. Ezzel a hívek is egyetértenek.

András atya imára buzdít mindenkit pünkösd közeledtével. Kéri az Isten áldását és Szent Ritának, a lehetetlen helyzetek védőszentjének a közbenjárását, hogy az életük mihamarabb alakuljon jó irányba, és a Szentlélek tüze égesse ki ezt a vírust a világból.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.