Tamás iskola igazgató New Jersey-ben, munkája során már sokféle problémamegoldása hárult rá, azonban ekkora kihívásokra, amit a koronavírusjárvány hozott el, ő sem gondolt volna sosem. Nem csak pedagógiailag, de emberileg is alaposan át kell gondolniuk, hogyan szervezzék meg úgy az oktatást, hogy az a legmegfelelőbb legyen a tanulók számára.

 „Köszöntsd a gyereket, és csak utána tanítsd a diákot!” – ezt a szlogent tűzte ki Tamás általános iskolája. Arra kérte kollégáit, hogy figyeljenek oda a járvány okozta lelki sérülésekre, akadhatnak olyan diákjaik, akiket érintett a Covid19.  Ezen kívül, főleg a kisebbeknél él mély nyomott hagyhatott a társasághiány. Tavasz óta nélkülözniük kellett osztálytársak személyes barátságát, ami egy olyan gyereknél, akinek nincs testvére, felérhet egy traumával.

Hogy minél profibban állhassanak a helyzethez, június elején csatlakoztak egy nemzetközi telekonferenciához, egyeztettek több európai és ausztrál iskolával, akiknél már májusban beindult a tanítás. Az ő tapasztalataikból tanulva szerették volna megszervezni az iskolaindítást. Tamás külön kiemelte, hogy tévhit az az elgondolás, hogy az intézményvezetőknek könnyű a home-office. A változások nem a tanárok kényelméről szólnak, sőt. Sokkal nehezebb nekik otthonról megfogni a tanuló figyelmét, átadni az anyagot.

Minden államban kissé más rendelkezések élnek a vírus terjedésének megakadályozására. New Yersey államban is változtak hétről hétre az oktatást szabályozó döntések. A legújabb határozatnak megfelelően az első két hónapot száz százalékban virtuálisan tölti az iskola, hogy fel tudjanak készülni és alkalmazkodjanak az új körülményekhez. Új körülmények alatt a tanmenet módosítását érjük, illetve az osztályok átalakítását. Plexifalakat szerelnek minden pad köré, hogy ezáltal is jobban el legyenek szeparálva a gyerekek egymástól.

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

A hétvégi magyar iskolák kérdése ugyancsak bonyolult, egy igazgatónak a tanítás hogyanját is kreatívan kell megoldani, illetve körültekintőnek kell lennie, hogy eldönthesse, meg lehet-e nyitni személyes oktatással az iskolaévet. Az is fokozza a vezető felelősségét, hogy több kis- és nagyvárosból gyűlnek össze az emberek, más-más államokban eltérőek az egészségügyi szabályok. A maszkviselés, korlátozott létszám és a távolságtartás mindenütt elvárás, hogy jogilag ne kerüljön bajba az iskola. De itt nem csak a jogról van szó, a magyarok felelősek egymásért, erkölcsi kötelességből is minden testvérünkre vigyázni. Ezért azon az állásponton vannak a magyar iskolák, hogy a szülők döntésére bízzák a gyerekek visszatérését. Tamás szerint a helyzetet elfogadva folytatni kell a munkát, hogy el ne veszítsék teljesen a közösségi lendületet.

A magyar iskolák igazgatói számára augusztusban volt egy vezetői AMIT konferencia. A hétvége a kreatív problémamegoldás jegyében telt. Mintegy 30 iskolaigazgató jött össze Amerika legkülönbözőbb állmaiból, Tamás is köztük volt. A programok arra fókuszáltak, hogy egy iskolaigazgató hogyan tudja pozitívan megoldani azt a problémát, ami rá hárul beosztása révén. Tamás szerint a jó vezető a megoldást keresi, a remény kertjében kertészkedik. Iskolájában négyféle erőforrást próbálnak alkalmazni, ha megoldásra van szükség: anyagi – olykor elegendő a problémához valamit kifizetni, megvásárolni; idő erőforrása – időmenedzsment; térség – hogyan használjuk és osztjuk be a helyünket; emberi erőforrás – kollégáinkat hogyan tudjuk leginkább problémamegoldásra sarkallni. A magyar iskoláknál leggyakrabban a gyenge szókincs, heterogén nyelvtudás, generációs változások, beilleszkedés problémájával találkoznak a vezetők.

A következő AMIT konferencia október első hétvégéjén lesz. Nagyon jó találkozó a kétnapos alkalom az amerikai magyar iskolák számára, és alkalmat ad az ismerkedésre. Zoomon keresztül fog lezajlani az eszmecsere, válogatott témákkal: magatartási, utánpótlási, nyelvi, oktatási kihívásokról lesz szó. Előadóik kanadai és amerikai magyar iskolák vezetőiből kerülnek ki, de lesznek magyarországi felszólalók is. Azokról az elődökről is megemlékeznek majd, akik egy életen át szolgálták a magyar iskolákat. A világjárványban zajló napjaink sok gonddal járnak, de pozitívuma, hogy a technika adta lehetőségek által az otthonából mindenki tud csatlakozni, nem kell elutazni New York-ba csak virtuálisan. Minden tanár, intézményvezető, óvodapedagógus, magyar iskolákat támogató személy érdeklődését szeretettel fogadják, jelentkezni az AMIT honlapján lehetséges. Szülők számára is érdekes lehet bepillantást nyerni a másik oldal kihívásaiba, megérteni, hogy a tanárok milyen kihívásokkal szembesülnek.

Minden magyar gyerekkel és családdal együtt reméljük, hogy zökkenőmentes tanév elé nézünk, a váratlan kihívásokhoz pedig rugalmasan tud majd alkalmazkodni minden igazgató a jó megoldás érdekében!

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.