Kishegyi Árpád operaénekes ötgyerekes, szegény zsidó családból származott. Szülei hitközségi alkalmazottak voltak. Egyik testvére sakknagymester.

Színpadi pályáját Lakner Bácsi Gyermekszínházában kezdte. Az itt szerzett rutin operai tevékenységére is jó hatással volt. Kezdetben Szalmás majd a Vándor-kórusban énekelt. A második világháború alatt Sopronban volt munkaszolgálatos, ahonnan megszökött. Budán szabadult fel.

Operai debütálása 1946-ban, Mozart: Szöktetés a szerájból, Pedrillo szerepében volt. 47-ben szerződtette a Magyar Állami Operaház, melynek élete végéig tagja volt. Az ötvenes években állandóan szerepelt a Gördülő Opera előadásain. Amerikai vendégjáték közben halt meg. Sírja Budapesten, a Kozma utcai izraelita temető művészparcellájában található.

A művészúr három évtizeden át az Operaház vezető buffó- és karaktertenorja volt. Sikereit hangja mellett kivételes színészi játékának, humorának köszönhette. Szívesen énekelt operettet is.

ReklámTas J Nadas, Esq

Díjai, kitüntetései Liszt Ferenc-díj, Érdemes művész, SZOT-díj, a Magyar Állami Operaház örökös tagja.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.