Forrás: MTI

A 2-es fokozatú cukorbetegség kialakulása ellen a rendszeres sajt és csonthéjú mag fogyasztás legalább annyira hasznos, mint a sok séta és a visszafogott borozás.

Hogyan csökkenthető a diabétesz-rizikófaktor? A Huffingotn Post internetes kiadása összegyűjtötte azt a nyolc praktikát, aminek segítségével csökkenthető a cukorbetegséghez vezető út.

Együnk sajtot!

Attól függetlenül, hogy a sajt – zsírban gazdag mivolta miatt – kevésbé egészséges élelmiszer hírében áll, egy, az American Journal of Clinical Nutrition által publikált kutatás szerint, a rendszeres sajtfogyasztóknál 12 százalékkal alacsonyabb a kockázata a betegség kifejlődésének, mint azok között, akik nem fogyasztanak rendszeresen sajtot. A felmérések alapján a rendszeres sajtfogyasztók napi minimum 56 gramm sajtot, míg a legkisebb fogyasztott mennyiség 11 gramm alatt volt.

sajtok

Dióval és pisztáciával a cukorbetegség ellen

A Louisianai Egyetem Mezőgazdasági Központja által végzett kutatás szerint a héjas rágcsálnivalók – pisztácia, dió, kesudió, mandula – fogyasztása csökkenti a 2-es típusú diabétesz és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Mindezek mellett a rendszeres csonthéjas – nyers vagy pörkölt, de semmiképpen sem olajozott, sózott – magvak fogyasztása testtömegindexre (BMI) is jó hatással van.

Sétáljunk sokat és rendszeresen!

Akár 29 százalékkal is csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát a rendszeres sétálás, vagy a kisebb kirándulások – olvasható a Diabetes Care folyóiratban publikált tanulmányban.

Együnk sok almát, körtét és áfonyát

A rendszeres alma-, körte- és áfonyafogyasztók körében sokkal alacsonyabb a 2-es diabétesz kialakulása, mint azok között, akik kevesebbet fogyasztanak a három gyümölcsből – olvasható az American Journal of Clinical Nutrition által közzétette tanulmányban, amiben kétszázezer ember táplálkozási szokásait vizsgálták.

A Huffington Post kanadai kiadása szerint az antocianinokhoz, és az antocianinokban gazdag gyümölcsökhöz köthető az alacsony diabétesz aránya a flavanoidokkal szemben.

Lustaság fél egészség?

A Philadelphiai Gyerekkórház szakemberei szerint, ha az elhízott tiniknek elég idő jut a pihenésre, akkor kisebb esélye a 2-es diabétesz kialakulásának. A kutatók 62 fiatal vércukorszintjét vizsgálták, 7,5 és 8,5 órás alvási időszakban.

Sok zöldséget, változatosan

Azt mindenki tudja, hogy a rendszeres zöldségfogyasztást meghálálja a szervezetünk, viszont a változatos zöldség fogyasztás segít elkerülni a 2-es típusú cukorbetegséget. A Diabetes Care folyóirat által publikált kutatásban 3704 jelentkező zöldség és gyümölcs fogyasztási szokásait vizsgálták. A vizsgálat eredménye alapján azok között, akik törekedtek a zöldség és gyümölcsfogyasztás kapcsán a változatosságra, alacsony volt a vércukorszintjük, mint azoknak, aki k nem.

Alkoholt, de mértékkel

A mérsékelt alkoholfogyasztás szintén összeköthető az alacsony vércukorszinttel – állítja az American Journal of Clinical Nutrition tanulmánya. Harvardi kutatók szerint azok a nők, akik a finomított szénhidrátokban gazdag étrend mellett mérsékelten fogyasztottak alkoholt, csökkent a cukorbetegség kockázata, szemben azokkal, akik nem fogyasztottak a hasonló étrend mellé alkoholt.

Egy kávét?

A WebMD riportja szerint a rendszeres kávéfogyasztás megállíthatja a 2-es diabétesz kialakulását, és csökkentheti a betegség kockázatát. A Journal of Agricultural and Food Chemistry szerint a kávé három alkotóeleme az, ami jótékonyan befolyásolhatja ezeket a folyamatokat: a koffein, a klorogénsav és a kávésav.

Forrás: mno.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.