Felelős munkát végez mindaz, aki a magyar jövőért dolgozik. Nagy munkát és stratégáit igényel, hogy megmaradjanak az erkölcsi értékek a magyar társadalomban, fontosnak tartsák a fiatalok házasságot és a gyermekáldást. A kormánynak ezen intézkedéseiről beszélt az ITT-OTT konferencián Kovalszki Péter, az MBK igazgatótanácsának tagja. Dr. Bencsik Zita konzuli üdvözletében pedig egy szintén fontos,  az előzőt követő fázisról gondolkodott: a megmaradásról, és a nemzeti összetartozást munkáló erőkről. Ilyen megtartó erő az észak-amerikai diaszpórában a Magyar Baráti Közösség.

A Chicagói Főkonzulátus nevében Dr. Bencsik Zita köszöntötte a Magyar Baráti Közösség tagjait, az őket rendszeresen támogatókat, végül, de nem utolsó sorban az idei rendhagyó ITT-OTT résztvevőit. Aki ismeri az MBK-t és az ITT-OTT találkozót, az tudhatta, hogy a koronavírusjárvány nem állhatja útját a megvalósulásnak, az együtt gondolkodás örömének. Mások ugyan, de korábbi években is voltak nehézségek, amelyek szintén nem jelentettek akadályt a szervezőknek. Bencsik Zita megköszönte, a szervezők összefogását, hogy egymástól távol, de nem a magányosság érzetét keltve megrendezésre került a program, és az online felületen elérhető előadások határtalanul összehozták a magyarokat, és megélhettük az összetartozás örömét. Hálás az MBK minden vezetőjének: Minger Hajnalnak, Bokor Erikának, Megyeri Józsefnek, akik a konferencia virtuális térbe való áthelyezésében oroszlánrészt vállaltak. Köszöni minden MBK tagnak és támogatónak, hogy a megszokott programot frissen, kicsit másképp, de mégis mindannyian élvezhessük. Somogyi Balázs, Kovalszki Péter, Balla Zsuzsa, Fazekas Péter felé is háláját fejezi ki az áldozatos munkájukért és lendületükért, valamint az irodalmi szekció elmaradhatatlan párosát, Kiss Esztert és Németh-Pákolicz Tamást is üdvözli a konzulasszony.

Dr. Bencsik Zita 2010-ben csatlakozott be diplomataként az ITT-OTT munkásságába és életébe. Aki egyszer megfordul a Reménység tavánál az MBK szellemi műhelyében, az megérzi annak a különös lelkületnek a mondandóját, amit ez a közösség jelképez. Idővel, odaadással, hittel, szeretettel, egymás felé nyitottsággal hozták létre a résztvevőkben az összetartozást és a kötődést.

Az MBK 1977-ben alakult jogilag, azóta mindig és minden területen meg tudta találni az összmagyarságot érintő pontokat, amelyekkel egymást segítve, közösen élhettük meg magyarságunkat anno a vasfüggöny túloldalán, ahol a szívtől szívig tartó összeköttetés volt egyedül. De az ITT-OTT-tal képviselt spirituális szférában mindez akkor is lehetséges volt, amikor fizikailag nem találkozhattunk egymással. Idén a kommunista időszak emléke új értelmet nyert. Akkor is képesek voltak az egymással kapcsolódásra és az együtt gondolkodásra, ahogy idén: lélektől lélekig.

Az MBK a HHRF-nel együttműködve próbál részt vállalni az elszakított magyar kisebbségek jogi problémáinak orvoslásában. Megemlítette itt a nemrég elhunyt Hámos Lászlót, aki ennek a harcnak az úttörője volt az Egyesült Államokban. Az ITT-OTT konferencia is fontos védelmezője kisebbségek emberi jogainak, és a történelmi fordulópontok, évfordulók is szerves részét teszik ki évente megrendezett programjuknak. Aktív segítséget nyújtott és nyújt ma is az értékmentésben és az anyaországi nemzetpolitika célkitűzéseinek megvalósításában. Az MBK és az ITT-OTT jelképezi az egymás iránt érzett felelősséget, ragaszkodást, ami lehetővé tette 2020-ban, a Trianon 100. évfordulóján, hogy a nemzetünk összetartozását ünnepeljük. Látszólag el vagyunk szakítva, a világjárvány megvonta tőlünk a személyes találkozás lehetőségét, de az MBK munkájának hála azok is bekapcsolódhattak, akik idén nem tudtak volna ellátogatni a konferenciára, de virtuálisan megismerkedhetnek ennek a nagyszerű közösségnek az összetartó erejével.

Dr. Bencsik Zita egy személyes bejelentéssel zárta beszédét. Szeptember végétől a Külgazdasági és Külügyminisztérium Észak-Amerika Főosztályának vezetőjeként folytatja diplomáciai misszióját Budapesten. Bár nem fizikai közelségben, de továbbra is szorosan összekapcsolódik majd munkája az észak-amerikai magyarság ügyével. Hálás minden segítségért, amit az eddigi munkájához kapott a diaszpóra magyar közösségeitől. „Nem búcsúzom, találkozunk ITT-OTT!”

Kovalszki Péter videójának a célja a 2019-ben a magyar kormány által ismertetett családvédelmi akciója bemutatása volt. A gyermekáldásra ösztönző program a már több évtizedes negatív demográfiai trend, a lakosság csökkenés megfordítására volt hivatott. Az előadó mélyen egyetért Magyarországnak ezzel a nemzetpolitikai stratégiájával, és azzal, hogy az általános jólétet is növelné egy pozitív tendencia megjelenése a magyar lakosság körében. A Magyar Nemzet folyóiratban közölt 7 elemből álló akciótervet tárta a hallgatók elé, amelyből elmúlt év végéig 4 lépett életbe. Olyan mint a fiatal házasok babaváró támogatása, a családi otthonteremtési segély kibővítése, a családok jelzáloghitel tartozásának elengedése, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása. A tervek szerint a négygyermekes családanyák személyi jövedelemadóját elengedik, 2022-re pedig minden kisgyermeknek biztosít a kormány bölcsődében való elhelyezést. A program több pontja bankokon keresztül kerül megvalósításra. Egymással kombinálhatók a felsorolt elemek, egy három gyermeket vállaló pár komoly mértékű, milliós támogatásban részesülhet.

Az illetékeseken kívül felfigyelt az akciótervre az ellenzék és az Európai Unió, akik inkább bírálattal, mint szimpátiával fogadták. A liberális média képviselői szintén bírálták a magyar kormány családra koncentráló és arra jövőt építő munkáját. Magyarország egy olyan nyugaton konzervatívnak nevezett értékrendet képvisel, melynek központjában a gyermekvállalás öröme, a család fenntartása, gyarapodása, s ezeknek nemzeti vonatkozása áll. A program beindítása óta megfigyelhetők a biztató mutatók a magyar gyermekek születésében, a házasságkötések számában, a meddőség csökkenésében. Mindezek kiemelt jogi, szervezési munkát igényelnek az Anyaországnak. A program sikerességének egyértelmű nemzetközi értékelése pedig még várat magára.

Kovalszki Péter, az MBK exgondnoka köszöni a felszólalási lehetőséget az ITT-OTT szervezőinek, és azt, hogy a körülmények miatt sem maradt el.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Dorgay Zsófia
Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.