Messze földön híres Szent Miklós csodálatos történeteiről és arról, hogy a világ minden táját be tudja járni egy éjszaka alatt, hogy minden jó gyerek cipőjébe ajándékot rejtsen el. Nincs ez másképp az Amerikában élő magyar családok életében sem, a Chicagó környékén élő gyerekek már december első napjától izgatottan várják, hogy mikor érkezik hozzájuk a nagy szakállú Mikulás. A Hungarian (Magyar) Club of Chicago idén is megrendezte egyik legkedveltebb programját, a Miklós napi ebédet és Mikulás ünnepséget a Chicagóban- és környékén élő magyar családoknak. Az ünnepség több évtizedes múlttal büszkélkedhet és hatalmas népszerűségnek örvend a helyi magyar családok körében, hiszen közel száz gyereket és felnőttet mozgat meg és minden alkalommal vidám műsorral kápráztatja el a közönséget.

A chicagói magyar hagyományok szerint a Mikulás minden évben meglátogatja a gyerekeket és mindegyikükkel vált néhány szót, mielőtt odaadná nekik ajándékát. Idén a Mikulás elmesélte a gyerekeknek milyen hosszú utat kellett megtennie keresztül-kasul Magyarországon, hogyan vágott egy szekérrel át Erdélyen a havas hegyi tájakon és milyen megpróbáltatások érték amíg átszelte az óceánt, hogy Chicagóig jusson. A gyerekek szájtátva hallgatták a nagy szakállú Mikulás meséit és izgatottan várták, hogy személyesen is beszélhessenek vele. A chicagói Mikulás számos segítőjének hála – és a gyerekek nagy csodálatára – fejből tudta több száz gyerek nevét, sőt még azt is, hogy ki hogyan viselkedett ebben az évben. A rendezvény a Hungarian (Magyar) Club of Chicago által került megrendezésre, de nem valósulhatott volna meg a Mikulás hű segítői, a Klub vezetőségi tagjai és önkéntesei, a főszakács Barnai Erzsébet, valamint a helyi magyarok odaadó munkája nélkül. Együttműködésük eredményességét bizonyítják a gyerekek őszinte mosolyai, kacajaik és az a remek délután, amelyet együtt tölthetett a helyi magyar közösség.

Hogy a felnőtteknek is nagy élmény legyen a Mikulás ünnepség, a szervezők minden évben magyaros ünnepi ebéddel, magyar vásárral és Retró Cukrászdával várják a résztvevőket. A lelkes cukrászok idén is kitettek magukért, asztalukon a sütemények és ínycsiklandozó édességek mellett egy varászlatos mézeskalács házikó fogadta a családokat. A vendégek megtekinthették és megvásárolhatták a környéken élő magyar mesterek és művészek karácsonyi kézműves termékeit; ékszereket, karácsonyi koszorúkat, házilag készített szappanokat, könyveket, ünnepi ételeket és süteményeket. Immáron hagyománnyá vált, hogy a chicagói magyar Mikulás ebédet egy szórakoztató műsor zárja, a kicsik és nagyok örömére egyaránt, így a műsor alatt a felnőttek is ki tudnak kapcsolódni és elbeszélgethetnek egymással.

Az előző évek hagyományát folytatva a Magyar Klub idén is egy bűvészt hívott meg, aki rendkívül szórakoztató műsorral lepte meg a chicagói magyarokat. Andy Head a közönség tagjai közül választott magának segédeket és az ő segítségükkel varázsolta el trükkjeivel a közönség apraját és nagyját. A vendégek nagyokat nevettek egymáson és a zsonglőrködő bűvészen, aki eleinte kicsit ügyetlennek tűnt, de hatalmas terveket készült véghez vinni. Az utolsó mutatványhoz közeledve egyre feszültebb lett a várakozás. A közönség lélegzet visszafojtva figyelte, ahogy Andy bekötött szemmel, egy lelkes önkéntest a vállára véve, biciklizett körbe a teremben nem máson, mint egy monociklin. A sikeres mutatványt hatalmas üdvrivalgás fogadta, ezután a bűvész pávatollakat osztott szét, amiket vidáman egyensúlyoztak a közönség soraiban felbátorodott lelkes kis zsonglőrök az orrukon.

A Mikulás ünnepségről készült hangulatos képek, Mózsi Gábor fényképész munkáját dicsérik és reményeink szerint az Önök napjába is ünnepi hangulatot csempész majd.

Chicagói Magyar Klub honlapját itt tekintheti meg: www.hungarianclubofchicago.com

Az ünnepségről készült képeket ide kattintva találja.

A cikket írta: Ivanics Anikó, KCSP ösztöndíjas

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.