Március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából tartott fogadást Magyarország Chicagói Főkonzulátusa. A megemlékezésen beszédet mondott Diego Morales, Indiana állam államtitkára, és Kovács Tamás főkonzul. Az ünnepi megemlékezés színvonalát a fiatal generáció néptánc és népzenei produkciói tovább emelték.

YouTube player

1848. március 15. más volt, mint az akkori forradalmak az európai kontinensen. Vér nélkül, békés átmenettel zajlott. A forradalmi ifjúság érvényt szerzett a 12 pontnak. Az elindítója volt annak a folyamatnak, amelyek a jelenkori magyar nemzeti ideológiának az alapját jelentik – emlékezett nemzeti ünnepünkön Kovács Tamás Magyarország Chicagói Főkonzulátusának főkonzulja.

A főkonzulátus által meghívott díszvendég Diego Morales, Indiana állam államtitkára (secretary of state) volt. Megosztotta a közösséggel, hogy maga is bevándorló volt, Guatemalában született: Megpróbálom kinyitni az ajtókat, de nem csak a spanyol közösség, hanem a világ minden tájáról érkező bevándorlók számára. Úgy véli, Amerikát rendkívül értékessé teszi és gazdagítja a világ minden tájáról érkező kultúra, és ebbe természetesen a magyarok is beletartoznak. Amerikában élünk, büszkék amerikaiak vagyunk, de nem felejtjük el gyökereinket, hagyományainkat, kultúránkat, ételeinket. Diego Morales felesége egyébként magyar származású, így az államtitkár úr nem csupán diplomáciai úton, de a magánéletében is kötődik hazánkhoz.

Egynek minden nehéz, soknak semmi nem lehetetlena megemlékezés egy kiváló csapatmunkának a végeredménye, nagyon örülünk, hogy ennyien eljöttek. A chicagói magyar szervezetek vezetőségén kívül más főkonzulátusok diplomatái is képviseltették magukat. Március 15. a jövő ünnepe, a forradalmat is anno fiatalok robbantották ki. Ezen elgondolás mentén fiatal tehetségek fellépésével színesítették az ünnepet. Ilyen volt például a Borozda Néptáncegyüttes produkciója, Bartha Eszter és Bartha Magor hegedűjátéka, Sorbán István szavalata. Az ünnepi műsorról Aradvári László, a Chicagói Főkonzulátus közösségi diplomatája számolt be a Bocskai Rádiónak.

ReklámTas J Nadas, Esq

Vissza kell emlékezni a hősökre, a fiatalokra, mert jót akartak. (…) A szabadság nem helyettesíthető semmivel. Emberi tulajdonság szabadon gondolkodni, cselekedni, szabadon kifejezni azt, amit szeretne elmondani. Minden ember szabadon akar élni, nem valakinek az uralma alattmondta el gondolatait a chicagói magyar közösség szépkorú tagja, Radics Géza.

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.