Az Egyesült Magyar Egyletek (EME) ünnepi koszorúzást tartott március idusán, Kossuth Lajos clevelandi szobránál. Az esemény főszervezője az EME újonnan megválasztott elnöke, Dr. Mészáros Andrea volt.

YouTube player

176 évvel ezelőtt ilyenkor a magyarok szívük és lelkük teljéből küzdöttek a függetlenségért és a polgári szabadságjogokért. Kossuth Lajos, Petőfi Sándor és a márciusi ifjak bátran álltak a nemzeti lobogó alatt. Az 1848-as események hőseinek bátorsága és elszántsága inspiráló példa napjainkig a magyarok számára. Az emlékezet segít megőrizni a nemzeti identitást és büszkeséget. Az emlékezet ápolása és megünneplése hozzájárul a magyar kultúra és hagyományok továbbéléséhez. Különösen a diaszpórában, ahol a kollektív emlékezet kulcsfontosságú a közösség összetartásában. Március 15. – a polgári szabadságjogokért és a nemzeti önrendelkezésért folytatott küzdelem szimbóluma. Ez a tavaszi nap arra emlékezteti a magyarokat szerte a világban, hogy a demokrácia és a szabadság mindig értékes és törékeny. Kossuth Lajos clevelandi szobránál a fenti gondolatokat foglalta össze Mészáros Andrea, az EME elnöke.

Lázár Andrea a Clevelandi Magyar Múzeum vezetőségi tagja összefoglalta a forradalom kibontakozásának, illetve leverésének történelmi alakulását. Kitért Kossuth Lajos 1851-52-es amerikai látogatására, különös tekintettel a clevelandi állomásra. A szabadságharc hősének tiszteletére állított clevelandi emlékmű méltó jelképe a magyar szabadság iránti vágynak az University Circle-ben is, a Case Western Reserve University kampusza mellett.

Ft. Dr. Krasznai Csaba Magyarország tiszteletbeli főkonzulja üzenetet fogalmazott meg a rádióhallgatók számára nemzeti ünnepünk alkalmából. A márciusi ifjak előretörése, lelkesedése és buzdítása arra tanít bennünket, hogy a nemzeti egységet megtartva azon munkálkodjunk, hogy – nem csak országon belül, de országhatáron kívül is – béke legyen. Ezekben a napokban nagyon fontos mindezeket kihangsúlyozni és ezekért tenni. (…) Szükségünk van arra is, hogy Isten erejében nyugodjon a mi erőnk. Isten, áldd meg a magyart!

ReklámTas J Nadas, Esq

László Petra, az Egyesült Magyar Egyletek titkára a fiatal generációban látja a jövő magyar reménységét. A négygyermekes édesanya tudatosan dolgozik azon, hogy gyermekei életébe beépüljenek ezek a magyar nemzeti ünnepek, és felnőttként természetes legyen számukra hősies elődeink méltatása.

Richard Sárosi angol nyelven felolvasta a tizenkét pontot, az EME elnöke pedig a magyarok nemzeti imádságának, a Himnusznak első és utolsó versszakát.

Az 1848-as forradalom és szabadságharc szelleme továbbra is inspiráció a diaszpóra magyarsága számára, hogy összetartsanak és megőrizzék kulturális örökségüket. 

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.