Az Anyaországban már tíz éve működő nemzetpolitika erkölcsi és anyagi gondviseléséről biztosítja a diaszpórát. Alábbi cikkünkben az utóbbiról szeretnénk hírt adni. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. nyertes pályázói között volt az elmúlt évben a clevelandi Szent Imre római katolikus egyházközség. Bóna Richárd atya a projekt sikeres megvalósításáról beszélt a Bocskai Rádióban.

 

2017-ben az amerikai diaszpórában elsőként a Szent Imre templom kapott támogatást, és így útjára indulhatott a Szent István Fesztivál. Ma bizonyára mindenki úgy látja, hogy a Szent István Fesztivál már nem csak a Szent Imre templom eseménye, hanem a teljes magyarságot megmozgatja Clevelandban, és közösen ünneplik meg azóta is az államalapítás ünnepét.

A clevelandi Szent Imre római katolikus templom alagsorában nemrég fejeződött be a díszterem felújítása. A munkálatok iniciátora 2020 nyaráig szolgáló Mezei András atya volt. Utódja, Bóna Richárd atya nagy örömmel vette át a Magyarországon nyertesnek ítélt pályázat megvalósításának felelősségét. Tudni kell a templomi díszteremről, hogy nem csak egyházi célokra, plébániai agapékra használatos, hanem a clevelandi magyarok egyik legfontosabb bázisa. Itt rendezik meg a magyar iskola, a cserkészet nagyszabású rendezvényeit, valamint a nemzeti ünnepek idején a megemlékezéseket. A 300 fő befogadására alkalmas helyiség padlója a folyamatos igénybevétel miatt megkopott. A mostani munkálatok során kicserélték a rossz parkettadarabokat, lecsiszolták, majd többször lelakkozták a padlózatot. Apróbb javításokat eszközöltek a színpadon is.

 A kiadásaik kb. felét a Bethlen Gábor Alap támogatásából tudták kifizetni amely hatalmas segítség volt. A hiányzó összeget a hívek –  járvány alatt is bőkezű – adományai fedezték. Már csak az maradt hátra, hogy az újra berendezett termet újra megtöltse a magyarság. Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy ennyi korlátozás után már kiéheztünk erre. 

A Bocskai Rádió nevében mi is szeretnénk köszönetünket tolmácsolni az Anyaország felé, hiszen – ahogy fentebb már említettük-, ez a találkozóhely ugyanúgy otthont ad lelki alkalmaknak, mint a magyarságot összetartó, immár hagyományos  programoknak.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Dorgay Zsófia
Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.