A jó cserkész ahol tud, segít! – mondja a cserkésztörvény egyik pontja. Ahhoz pedig, hogy a Cserkész Barátok Köre megfelelőnek segíteni tudja a clevelandi magyar életet, szükség van az Anyaország gondoskodására. A CSBK eddigi sikeres tevékenységének folytatására a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. már több alkalommal pozitívan bírálta el kérelmeiket. A szervezet elnöke, Horváth Mihály szívesen osztotta meg tapasztalatait kedves hallgatóinkkal és nézőinkkel.

 

A CSBK már három nyertes pályázaton van túl. Örömmel segítik a kapott összeggel a clevelandi, körülbelül 200 főt tömörítő cserkészcsapatok boldogulását. A cserkészmozgalom munkája költségekkel jár, ezt kívánja megkönnyíteni adománygyűjtésekkel, pályázati kérelmek benyújtásával a CSBK.

2018-ban a Cserkészház mögött elhelyezkedő új raktárépületük létrehozására kaptak támogatást. Többek között ott tárolják a CSBK utánfutóját és tábori felszerelésüket.  Ugyancsak ebben az évben kapott segítséget az akkor 45 éve fennálló regös csoportjuk, hogy ünnepi gála műsort szervezzen a szép évfordulón. Évről évre kapnak forrásokat a Cserkésznapra. Többnyire a park és a felszerelések bérlését finanszírozzák a BGA-támogatásból. Minden anyaországi támogatás könnyít a cserkészek anyagi terhein, mert a saját meglévő büdzséjükből így több kulturális hagyományőrző programot tudnak életre hívni.

Az év elején még lebonyolított Cserkészebédet kisegítette anyagilag a magyar állam. A résztvevők az ebédjegyek megvásárlásával a clevelandi cserkészeket támogatták. Pályáztak a Cserkésznapra is, hiszen a benyújtásakor még nem gondolhatta senki, hogy felfordul körülöttünk a világ. Az online térbe áthelyezett programjaik reklámozására, postaköltségekre viszont sikeresen igényeltek fedezetet. 

Az évente kétszer megjelenő Jó munkát! című cserkészlapjuk kiadását az Anyaországnak köszönhetik. A kiküldött minőségi anyagokra, karácsonyi értesítőre a közösség nagyon pozitívan reagált. Horváth Mihály nagy vonalakban összefoglalta a Bocskai Rádiónak, hogy milyen főbb cikkek kerültek a lapba: Némabál, farsang a kiscserkészeknél, téli kirándulás, vezetőképző hétvége. Nagyon szépen köszönöm azoknak, akik támogatták a Némabálunkat. Megható volt, hogy mennyien adományoztak, és mennyivel adományoztak. Ez nagy öröm volt, mert a bálunk, és a Cserkésznapunk is elmaradt tavaly.” –  ezúton is köszönetet mondott a CSBK elnöke a magyar közösségnek a járvány alatt mutatott összefogásról. 

A Cserkész Barátok Köre már decemberben kipostázta a 2021-re tervezett nagy rendezvényeknek a dátumait, hogy mindenki előre bejegyezhesse a naptárába. A Cserkészebédet február 28-ra tűzték ki, de a jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy csak elviteles formában működhet majd. A Cserkészbál május 22-én, a legnagyobb esemény – a Cserkésznap -, pedig szeptember 5-én lenne. 

Akik külföldről követik a clevelandi cserkészeket, vagy más államban élnek, a www.csbk.org weboldalon megtekinthetik az említett értesítőt, sőt, akár nosztalgiázhatnak is az elmúlt 10 évre visszamenőleg. A következő szám már szerkesztés alatt áll, februárban tervezik publikálni.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Dorgay Zsófia
Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.