Közel egy évtizede költözött Venice Floridába, de nem elégedett meg a kötelező lelkipásztori tevékenységgel. Kulcsár Attila számára a szolgálat a közösségszeretettel egyenlő, amihez Isten segítségéből erőt és talentumot kapott. A Venice-i Nyitott Biblia Gyülekezet tagjainak tavaly ősz óta egyik kedvenc közösségi rendezvénye a teniszbajnokság. A gyülekezet vezetőjét kérdeztük az előzményekről.

„2013 augusztusában költöztünk ide Venice, Floridába, és kerestük a kapcsolatokat, hogy Isten szeretetét meg tudjuk osztani azokkal a magyar honfitársakkal, akik itt a környéken laknak.” – fogalmazott a lelkész úr, aki egyben a Venice-i Magyar Ház oszlopos tagja is. Attila első ötlete a közösségépítésre egy futball kupa volt, ami több éven át megrendezésre kerül amerikai, brazil, mexikói, valamint magyar csapatok részvételével. Később a program átalakult egy heti rendszerességű teremfoci mérkőzéssé.

A tenisz Gáspár Géza szobrászművész Anyaországból való kiköltözésével kapott nagyobb figyelmet a floridai magyarok körében. A művész úr nagy szenvedélye ez a sport, ő javasolta a kupa megszervezését első alkalommal. 2020 szeptemberében indultak el a mérkőzések, viszont a járványügyi korlátozások miatt szűkkörben kellett gondolkodniuk. A Gulyás Kupára 16 fő nevezett be, a mérkőzés humoros neve abból adódik, hogy a játékot egy ismerkedős vacsora követte a Venice-i Magyar Házban.

A nagysikerű estet követően a magyar közösség nagyon vágyott a repetára. Elsősorban nem is a finom gulyáslevesből, hanem sokkal inkább a jó hangulatú magyar rendezvényekből. A második mérkőzés a Mikulás Kupa nevet kapta, mivel 2020 decemberének elején bonyolították le a Venice-i Gimnázium sportpályáján. Az esemény sikere nem lankadt, több játékos jelentkezett, ezért már a 22 játékossal megvalósított harmadik teniszmérkőzésnek örülhettek a szervezők július 5-én.

Közérdekű hirdetés

Elsősorban a helyieknek szól a program, de senkitől nem zárkóznak el a floridai kezdeményezők. A kapcsolatfelvételre legegyszerűbben a közösségi oldalon van lehetőség. Keressék meg bátran Kulcsár Attilát, vagy pedig a Hungarian Christian Society facebook oldalt.

Ha minden a tervek szerint halad, szeptemberben ismét lesz magyar kupa. Már gyűlnek az ötletek, elképzelhető, hogy asztalitenisz bajnoksággal bővítik a repertoárt. Öröm volt látni azt a lelkesedést, amivel lelkipásztor úr beszélt a venice-i közösségről. Csodálatos, hogy ezek a rövid együttlétek mekkora hatással vannak a közösség életére, és a venice-i magyarok megtapasztalhatják az erős összetartozás érzését távol az Anyaországtól is.

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.