A Bocskai Rádió Történelem dióhéjban című műsora hamarosan új témákkal jelentkezik. Cleveland magyarságát szolgálta a Kőrösi Csoma Sándor Program keretein belül az a két fiatal, akiknek a neve szorosan összekapcsolódik az újjászülető projekttel. Megkérdeztük Tálas Tündét és Bödők Gergelyt, hogy milyen irányt vett az életük a clevelandi időszak óta.

Tünde 5 évvel ezelőtt, a KCSP kiküldöttjeként erősítette a Bocskai Rádió csapatát. Gergely kiutazásával pedig még nagyobb erősítést kapott a rádiós gárda Clevelandben. Mindketten kreatív személyiségnek tartják magukat, a közös munka könnyen ment Gergely történelemtudásának és Tünde szerkesztői tapasztalatának összeadásával. „Először tíz adásban gondolkoztunk, majd tizenötben, végül lett huszonnégy” – így emlékszik vissza az ötletelésre és a tartalomgyártásra a fiatalember. Kerek nyolcvan év történetét mesélték el, az 1867-es kiegyezéstől az 1947-es párizsi békeszerződésig. Eleinte profi stúdiókörülmények sem álltak rendelkezésre, elég volt a megvalósításhoz Tünde konyhája és kettejük lelkesedése.

Tálas Tünde médiatapasztalatot Magyarországon már szerzett, így nem okozott számára nehézséget a legmegfelelőbb rádiós hang kiválasztása sem a műsorhoz. Hargitai István orgánumára lett a befutó. Saját elmondása szerint a technikai tudása sántított, ezért a mai napig hálás a Bocskai Rádiónak, hogy Molnár Zsolt igazgató segítségével megtanult hangot vágni, és eligazodni az eszközök használatában.

A Bocskai Rádió történelmi rovata úgy az adás hallgatottsága, mint a weboldalon közétett anyagok megtekintése alapján rendkívül népszerű a követők körében. Az újraindulást a Trianon nemrégiben méltatott 101. évfordulója tovább indokolta. Nem csak a hűséges közönség elismerését vívták ki, hanem a szakértő szemeket és füleket is lenyűgözték. A Rádiós és Televíziós Korrektúra Díj országos felhívására küldte be Gergely három adásuk anyagát, amelyek alapján 2016-ban a kulturális magazinok legjobbjának választották a Bocskai Rádió Történelem dióhéjban című műsorát.

Közérdekű hirdetés

Tünde Cleveland után ott folytatta Budapesten, ahol korábban abbahagyta. A médiás munkáját tekintve biztosan. Az Amerikában töltött idő izgalmas élményekkel és komoly ismeretégekkel gazdagította az egykori ösztöndíjast. A fentebb említett Hargita István testvérének, Hargitai Péternek a könyvét lehetősége nyílt dokumentumfilm formájában feldolgozni. Mindez szintén 2016-ban történt, az 56’-os forradalom 60. évfordulóján, amikor széles pályázati kínálatból válogathattak az alkotni vágyó szakemberek. Az tengerentúli filmfesztiválokon elismeréssel jutalmazott film A forradalom lánya című könyv alapján készült el. Tünde nem érte be ennyivel, a regényből egy hangjáték is született. Az utóbbi időben újságíróként tevékenykedik, viszont nem evezett túl messzire a filmes világtól. Már készülőben van egy újabb alkotás, amely a Károlyi család utolsó leszármazottjának életét fogja bemutatni.

A 2017-ben létrejött Clio Intézet egyik alapítója, ügyvezetőként több kutatócsoportot irányít. Bődök Gergely és a Clio nyolc munkatársa főként a huszadik századi magyar történelembe ássa bele magát. Mindannyian különböző szegmensből, a saját szakterületüknek megfelelően közelítenek az időszakhoz. Történelmi publikációikban különös figyelmet fordítanak az erőszakra, mint az állam integritásának sérülését okozó lehetséges tényezőre. A háborúk és forradalmak mikroszkóp alá helyezése igazolja a Clio Intézet történészeinek ezt a hipotézisét. Az intézet egyébként az ógörög történetírás múzsájáról, Clio istennőről kapta nevét. Az állami támogatásból működő társaság ingyenesen letölthető online folyóiratokkal és kiadványokkal gazdagítja a történelem iránt érdeklődők könyvtárát és tudását. Gergely tanulmányai főként a Magyarországi Tanácsköztársaság, a román megszállás, a fehér és vörös terror eseményeit járják körbe. Ezen kívül könyvkritikákat is készít. Nagy öröm számára, hogy a szakmájában tevékenykedhet.

A Bocskai Rádió egykori és jelenlegi munkatársainak nevében köszönjük Tálas Tündének és Bődök Gergelynek, hogy tovább öregbítették a diaszpóra magyar rádiójának hírnevét, és szakértelmükkel értékesen hozzájárultak előállított tartalmainkhoz. Hálásak vagyunk az eddigiekért, további közös és egyéni sikereket kívánunk!

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.