A 16 éves Max Jacob Fauth önkéntes munkáját dicséri Szent István koronája Clevelandben. Az amerikai fiú egy közösségi cserkész projektet keresett, amikor a magyar közösség egyik tagja megtalálta a Szent Korona makett felújításának ötletével. A kihívást Max sikerrel vette. Időközben tanult a magyar történelemről, a magyarság szimbólumáról, és a fémmegmunkálás alapjait is elsajátította. A teljes történet alább olvasható:

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

2020 nyarán Szent István korának a jegyében tervezték a cserkészek a Jubileumi Nagytáborukat. Mindannyiunk előtt ismert oknál fogva ez nem tudott létrejönni. A tábor központi dísze a Szent Korona mása lett volna, amit a Lorain-i Magyar Református Egyház adományozott a clevelandieknek. Magát a makettet egy korábbi alkalomra (Lorain International Festival) készítette John Peters.

A hosszú tárolás miatt a korona megrongálódott, ráfért egy alapos felújítás. Torma Jutka cserkész ismeretségben áll Max nagymamájával, aki az unokáját javasolta, mint megoldást. Az Eagle Scout Project résztvevőjeként a fiú épp egy közösségi feladatot keresett.

Max meghökkenve tapasztalta, amikor hazaszállították a makettet, hogy nem egy átlagos fejre való koronáról van szó. Az öt láb átmérőjű tárgy láttán kissé megijedt, hogy talán túl nagy fába vágta a fejszéjét. Ugyanakkor izgatott volt és érezte, hogy valami jót és hasznosat vállalt el. Ez nem egy olyan átlagos projektnek ígérkezett, mint egy madáretető vagy egy pad elkészítése.

Első lépésként a kötelező adminisztratív teendőknek látott neki. Az Eagle Scout Project kérdőívében ki kellett dolgoznia a teljes logisztikát. Az előzetes tervezés alatt a csapatparancsnoknak, illetve csapattársainak is be kellett mutatnia az elképzelését, hogy azt jóváhagyják. A legfontosabb betartandó szabály az volt, hogy a munka, amit kiválaszt ténylegesen a közösség javát szolgálja. Nem csak számára, vagy a csapata számára legyen hasznos, hanem az egész közösséget segítenie kell valamilyen módon.

A következő fázis az anyaggyűjtésről szólt. Az eredetileg fából készült alap nem volt a legjobb, már meghasadt és korhadni kezdett, a szenteket ábrázoló képek is sérültek. Max internetes kutatásba kezdett, hogy pont olyanra rekonstruálhassa a koronát, amilyen eredetileg is volt. Az egyik weboldalon megtalálta a korona „térképét”, így pontosan tudta, hová melyik kép kerül majd. A terve szerint mind a szenteket, mint a teljes alapot fémre cserélte volna, ám számos technikai akadályba ütközött a vásárlások során. A fémmegmunkálásba is beletanult. Egy cserkész ismerőse volt segítségére abban, hogy a keresztet, – ami nem érkezett meg a koronával – pótolni tudja. Ezután már csak a festés és a dekoráció maradt hátra. A makett cicomázásánál díszköveket használtak és dekupázs-technikát alkalmaztak. Utóbbinál az édesanya volt a segédje. Max februártól decemberig munkálkodott, végig tanácsokkal és kétkezi munkával támogatták szülei és cserkészvezetője. A legnagyobb tanulság számára a projektből az volt, hogy a sikeres végeredmény a teendők pontos beütemezésén, a csapat megszervezésén, és azon múlik, hogy gyerekként is felnőtt módjára, felelősségteljesen kell dolgozni.

Az elkészült koronát az érdeklődők először a clevelandi Szent István ünnepen láthatták. A közösség tetszését egyöntetűleg elnyerte a gyönyörű kézműves makett. Az erről szóló anyagunkat itt olvashatja vissza.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.