2005. február 14-én aktiváltatta a YouTube domain nevet három tehetséges főiskolai hallgató, azóta milliárdos üzlet vált az ötletükből. Kurkó Gyula cikke a ridikul.hu oldalon jelent meg.

Az egész filmbe illő történet, hiszen egy személyes problémából jött az ötlet, mikor is egy bizonyos Steve Chan nevű főiskolás fiatal srác szerette volna egy előszilveszteri bulin készült felvételeit megmutatni a barátainak. Ám 2005-ben ez még nem ment a neten, így két barátjával Chad Hurley-vel és Jawed Karim-al úgy döntött, hogy ezt a problémát megoldják. Azonnal felismerték a lehetőséget egy könnyen és gyorsan használható videómegosztóban, így ahhoz szponzorokat kerestek. A Sequoia Capitals befektető cég lecsapott az ötletükre, és 11 és fél millió dollárral támogatták őket.

Az első YouTube video 2005. április 25-én került fel a videómegosztóra, Me at the zoo címmel, melyen az egyik alapító, Jawed Karim látható egy állatkertben. Ezek után jött egy hosszú tesztüzem, majd végül 2005 novemberében vált széles körben elérhetővé a YouTube. A lelkes felhasználók töltögetéseinek eredményeként 2006 elejére már több, mint százmillió volt a video megtekintések száma.

2006 végén a Google megvásárolta a YouTube-ot, ami még inkább virágzóvá tette a megosztót. Mára a népszerűsége akkora, hogy lényegében a mindennapok részévé vált. Számos tehetség köszönheti neki, hogy befutott, vagy éppen elbukott, ám sok rémes, megkérdőjelezhető, polgárpukkasztó dolgok is felkerül rá, de tagadhatatlanul társadalom és világformáló szerepe lett, különösen a laptop-ok, okostelefonok elterjedésével. A három alapító fiatal több díjat is elnyert ötletükkel, és sokan a valódi sajtószabadság megformálójának tekintik a YouTube-ot.

(Az eredeti cikk forrás: marketingseo.hu)

Megnéztem, hogy az elmúlt hetekben milyen egyéb hírek jelentek meg a YouTube-bal kapcsolatban, amelyen már 2016-ban percenként 500 órányi tartalmat töltöttünk fel, és 2017-ben napi egymillárd órányi videót néztünk meg. A számok azóta csak növekedtek.

A január végi hírek szerint a fejlesztők a Nem tetszik, azaz Dislike funkció átalakításán dolgoznak. Sokan használják ugyanis arra a videók alatt található Nem tetszik gombot, hogy trollkodjanak a videók készítőivel. A YouTube most ellenünk lépne fel, több megoldáson is gondolkodnak, hiszen a negatív kommentelés a zaklatás egy formája, főként a tizenéves milleniumi nemzedéknél. Képzeljük el, hogy egy tizenéves gyerek úgy dönt, videót készít a hobbijáról vagy a kedvenc játékairól, az osztálytársai viszont folyamatosan dislike-olják a felvételeket, és negatív kommenteket hagynak alatta. A kommentelést ma ki lehet kapcsolni, és a videó értékeléseinek elrejtésére is van lehetőség. Ha ezt a feltöltés beállításai között valaki kikapcsolja, akkor a felhasználók nem láthatják a like-ok és dislike-ok arányát, csupán azt, hogy ők melyikre nyomtak rá.

Szintén januári hírek szerint a YouTube elkezdte törölni a fiatalokat veszélyes dolgokra buzdító videókat. Ugyanígy “karanténba zárják” a pedofil tartalmakat és az áltudományos összeesküvés-elméletes videókat is. Átalakul továbbá mobil és asztali felületen is a videóajánlás rendszere, de fejlesztik a mobilos lejátszás minőségét is.

Nemrég elindult az oldalon eltöltött idő mérésére szolgáló gomb, valamint a sötét téma funkció. A szemünk mellett a telefon akkumulátorát is kíméli a mobilos YouTube-hoz elkészített éjszakai felület, amelynek aktiválásához csupán frissíteni kell az alkalmazást. Az úgynevezett éjszakai mód lényege, hogy az app fényes felületét gombnyomásra sötét hátterűre változtathatjuk, ami állítólag a videónézés moziszerű élményét is fokozza, nemcsak a szemünket kíméli.

Források: https://www.ridikul.hu/cikk/2019/02/14/isten-eltessen-a-youtube/
https://hvg.hu/tudomany/20180327_youtube_sotet_tema_bekapcsolas_ejszakai_mod

A cikket Miklós Melánia, KCSP-ösztöndíjasunk választotta és szerkesztette.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.