A színes, vitaindító témáknak és kiváló előadóknak köszönhetően a Reménység tavánál gyűlnek össze a magyar családok nyaranta. Kicsi és nagy egyaránt talált itt alkalmat az aktív és értékes pihenésre. Mondanunk sem kell, hogy az ez év nem kedvez a hasonló rendezvényeknek. Az egészségügyi óvintézkedések számos tábort, cserkészprogramot, fesztivált töröltek el Amerikában. Idén 52. alkalommal tartották volna meg az amerikai magyar közösség egyetlen nyári szabadegyetemét, az ITT-OTT Találkozót. A Magyar Baráti Közösség azonban nem adta fel, áthelyezték az eseményt virtuális térbe. A várható programba Minger Hajnal, az MBK főgondnoka avatott be minket.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

A szervezők nagyon remélték, hogy meg tudják tartani a találkozót a szokásos medrében, csak kisebb létszámmal és szabadtéren. Ez nem valósulhatott meg, ezért utolsó pillanatban elhatározták, hogy megvalósítják online. Szeretnék, ha a találkozó olyan menetrendben és abban az időben zajlana, ahogy általában. Az interneten publikálják majd a videókat, augusztus 3-9. között. Elérhetőséget az érdeklődők az MKB weboldalán (http://www.itt-ott.org) és facebook oldalán (https://www.facebook.com/ittott) tudnak szerezni. Akik esetleg lemaradnak róla, a videókat a találkozó befejezése után is meg tudják nézni ugyanezeken a felületeken, illetve megosztanak majd tematikus filmanyagokat Trianonról.

„Összetartozunk határtalanul” – így szól az ITT-OTT idei mottója, ez a gondolat köti majd össze sok kis programpontot egy nagy egésszé. Amikor tavaly októberben kiválasztották a témát, még nem tudták, hogy a magyar kormány a nemzeti összetartozás évének szenteli majd 2020-at, ahogy azt sem, hogy a szokásosnál nagyobb szükségük lesz a határokon, sőt, óceánon átívelő összefogásra. Az irodalom, a zene, magyar realitás, Trianon, mind-mind olyan témakörök, amelyek a magyar múltról emlékeznek meg, és az összetartozás érzését ébresztik a hallgatókban.

Az szokásos egyórás előadásokat félórára szűkítették, de ugyanazokkal az előadókkal találkozhatnak majd a nézők, akik az eredeti tervben szerepeltek. Minden nap lesz irodalmi-zenés műsor Kiss Eszter és Németh-Pákolicz Tamás jóvoltából. Ludányi András egyetemi tanárnak, az MBK egyik alapítótagjának lesz előadása a Trianoni évforduló kapcsán, Kovalszki Péter szintén csatlakozik a szónokokhoz, valamint Jeszenszky Géza történész, egykori magyar külügyminiszter is felajánlott egy videót. Tartanak majd istentiszteletet, melyben Katócs Sára, református lelkésznő fogja hirdetni az igét. A Chicagói Főkonzulátus főkonzulja, Dr. Bencsik Zita is köszönti majd a nézőket, aki szintén jelen lett volna a táborban családjával. Somogyi Balázs magyar zenéről fog beszélni több epizódban, illetve megjelenik a zenés-szórakoztató műfajban Balla Zsuzsa és Fazekas Péter. Puskás Judit angol nyelvű előadást mutat be a Szent Györgyi Albertről, valamint Geréb Szende és Nádas Tímea gyerekprogrammal kedveskednek a kicsiknek.

A 2021-es személyes találkozásban bízva dolgoznak a szervezők a mostani konferencián, készülnek arra, hogy lesz tábor újra együtt. Úgy érzik, hogy a jelenlegi nehéz helyzet tanulságaiból és tapasztalataiból származó tudást fogják a jövőben kamatoztatni a magyar közösségért végzett munkájukban.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Dorgay Zsófia
Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.