Beszélgetés Krizsán Árpáddal a Magyar Digitális Archívum létrehozásáról

Az Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat fennállása óta azért dolgozik, hogy bővítse a magyar történelmi tudást az amerikai magyarok körében, felkeltse a történelem iránti érdeklődést, és a begyűjtött anyagot mindenki számára elérhetővé tegye. Székhelyük a cserkészet és magyar iskola otthonaként is funkcionáló New York-i Magyar Ház, melynek társtulajdonosaiként is szerepelnek. Ugyan történelmi társaságként működnek, de tevékenységükbe beletartozik New York magyar kulturális életének gondozása. Most azonban a nemrég meghirdetett Magyar Digitális Archívum létrehozásáról érdeklődtünk Krizsán Árpádtól, a társulat elnökétől.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

Tíz évvel a második világháború befejezése után alakultak, az emigrált magyar vezető személyiségek kezdeményezésére. Kulturális és történelmi társulatot akartak, ami azóta is jól működik. Jelenleg a könyvtár több mint 6000 kötetből álló gyűjteménnyel rendelkezik, ebbe beletartoznak dokumentumok és videoanyagok is.

A Digitális Magyar Archívum ötlete mindig a célkitűzéseik között volt, hogy a begyűjtött történelmi infomációkat szélesebb közösség rendelkezésére bocsáthassák. A fizikai anyaggyűjtést több tényező is nehezíti, de a legnagyobb közülük, hogy az okmányok elkallódnak, vagy nem megfelelően vannak tárolva a családoknál. Az archívum megvalósítását a sikeres magyarországi Fortepan közösségi fotoarchívum motiválta, az ő példájukra hozták létre sajátjukat. Az anyaországi működtetőkhöz hasonlóan a New York-i társulat is főleg családi dokumentumokat, régi, 2000 előtti fényképeket szeretne gyűjteni digitalizálásra minél nagyobb rétegtől. Ezen kívül rögzíteni akarják egykor létezett, vagy ma is tevékenykedő, történelmi múlttal rendelkező intézmények életét. Egyelőre a gyűjtés fázisában tartanak, még fejlesztik az adattárat. Nagy előnye a digitális felületnek, hogy távolságtól függetlenül bármelyik városból tudnak anyagot adományozni az érdeklődők.

A technikai részletekről a társulat weboldalán lehet tájékozódni: hungarianlibrary.org. Készítettek egy informatív jellegű brossúrát az archívumról, amit szintén az előző linken tudnak megtalálni. A képek feltöltése egy Google űrlapon keresztül zajlik, egyszere 45 darab nagyfelbontású fotó beküldésére van mód. Ha valakinek ennél több van a birtokában, az Google meghajtó segítségével tudja megosztani. A társulat együttműködésben áll egy New York-i digitalizáló céggel, hozzájuk is lehet fordulni, hogy segítséget szerezzenek a befényképezéshez. A harmadik mód pedig az anyag benyújtására, hogy személyesen juttatják el a Magyar Házba, és egy jelképes összeg fejében lescanneltetik, ám ezt jelenleg még az egészségügyi körülmények nem teszik lehetővé.

A családi fotók mindenki számára fontos emlékek, értékes örökségnek számítanak. A társulat jövőbeli tervei között szerepel a már említett magyarországi archívummal szoros kapcsolatot kiépítése, gyűjteményüket szeretnék megosztani, hogy az anyaországiak is könnyen elemezhessék az emigrációs korszak és az amerikai diaszpóra fotódokumentumait. Fontos megjegyezni, hogy a képek kontextusba helyezve lennének igazán kutathatóak. Ezért arra kérnek minden kedves adományozót, hogy leírást is csatoljanak a anyaghoz, ami tartalmazza a látható személyek neveit, családi történetét, helyszíneket.

Ha kedvet kapott ahhoz, hogy részt vegyen a gyűjtésben, keresse fel a honlapot. Bármilyen technikai probléma esetén a társulat tagjai szívesen állnak rendelkezésre. Amennyiben  Ön a digitalizálás szakértője, és szeretne segíteni, bátran jelentkezzen az Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulatnál. Ugyanakkor pénzbeli támogatással is tud bárki  jótékony szerepet vállalni az adattár mihamarabbi elkészülésében.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Dorgay Zsófia
Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.