Boldogabbá tesz-e a másokra, mint a saját magunkra költött pénz? És ha igen, miért okoz ekkora örömet, ha másoknak segítünk? Hogyan költsük úgy a pénzt, hogy az boldogítson? Pesthy Orsolya viselkedéselemző, szakújságíró cikkében ezekre a kérdésekre kereste a választ.

Számtalan kutató kimutatta már, hogy a kapcsolat a jövedelem és a boldogság (a jólét és jóllét) között, habár konzisztens, mégis gyenge. Ha az alapvető szükségleteink miatt nem kell aggódnunk, a pénz alig boldogít, állítják a kutatások. Ezek a tanulmányok azonban nem vizsgálták, mire költik a pénzüket az emberek, holott ez jelentősen befolyásolhatja a gazdagság jóllétünkre (well-being) való hatást. A University of British Columbia munkatársai azt vizsgálták, hogyan hat a boldogságunkra, ha magunkra, illetve ha másokra költjük a pénzünket.

Az emberek többsége nincs tisztában vele, mennyire jó hatással van a jóllétre a másokra költött pénz

Az eredmények pedig magukért beszélnek: a másokra, illetve jótékonyságra költött pénz mennyisége sokkal erősebb kapcsolatban állt a boldogsággal, mintha saját magunkra költjük ugyanezt az összeget. Sőt mi több, pusztán visszaemlékezni egy korábbi jótékonyságunkra is alkalmas a hangulat javítására. Érdekes módon azonban az emberek ennek nincsenek tudatában: a megkérdezettek többsége azt tippelte, hogy az önmagára fordított pénz okoz majd nagyobb örömet, s általánosságban meglehetősen kis összeget költünk ajándékra, jótékonyságra.

Mi lehet hát az oka mégis ennek az intuícióellenes eredménynek? Az embertársainkkal való önzetlenség általánosságban paradox jelenségnek számít az evolúciós pszichológiában. Vajon miért maradt fenn egy olyan viselkedés az évezredek során, melyben az egyed a saját esélyeit csorbítja a túlélésre és szaporodásra a versenytársakéval szemben? Erre a magyarázatot az úgynevezett csoportszelekció jelentheti. Talán az adott egyed rátermettsége átmenetileg csökken, azonban azok a csoportok, melyekben jelen van a proszociális viselkedés, együttesen jobb eséllyel győzik le az akadályokat, s génjeik nagyobb eséllyel jutnak át a természetes szelekció rostáján. Az evolúciós szemléletet támogatja az is, hogy a jelenség világszerte megfigyelhető, illetve gyerekkortól kezdve boldoggá tesz minket, ha másoknak adunk. (…)


A kedvesség apró gesztusai hosszú távon is hozzájárulhatnak a boldogsághoz

Mik azok a tényezők, melyek olyan örömtelivé teszik az adás élményét?

Az önmeghatározás-elmélet szerint az emberi jóllétet három faktor befolyásolja, ezek a kapcsolódás, a kompetencia és az önállóság. A proszociális költekezés képes teljesíteni mindhármat. Másokra költeni segíthet érezni, hogy a szociális háló részesei vagyunk. Egy kutatásban ennek megfelelően azt találták, hogy ha egy kávékupont egy barátunknak ajándékozunk, az nagyobb boldogságot okoz, mint ha mi magunk isszuk meg a kávét – de csak akkor, ha mi magunk is a barátunkkal tartunk a kávézóba. A proszociális viselkedéssel okozott változás kompetenciaérzésünket is növelheti. Ez magyarázatot adhat arra, hogy miért adakozik a legtöbb ember szívesebben olyan dologra, ahol az eredmény látható. Szívesebben jótékonykodunk például egy bizonyos, hátrányos körülmények közt élő gyermek javára, mint egy szervezetére, mely nagy általánosságban harcol a szegénység ellen. Az autonómia fontossága az adományozásban egyértelmű: ha nem mi magunk határozzuk meg, kinek és mennyit szeretnénk adni, az elveszi a nagylelkűség örömét.

Jobb adni jobb, mint kapni – ha szabadon választhatjuk meg, kinek és mit

Adni nemcsak jobb tehát, mint kapni (illetve, mint saját magunknak adni), de egyike azon kevés módszereknek, mellyel tartósan boldoggá tehetjük magunkat. A legtöbb pozitív életesemény, mely velünk történik, rövid időn belül semmiféle hatást nem gyakorol a jóllétünkre. Ennek oka az, hogy egyszerűen adaptálódunk, „átállítjuk” annak a mércéjét, hogy mi elvárható és szokványos az életünkben és mi nem. Azonban a kedvesség apró gesztusai hosszú távon is hozzájárulhatnak a boldog, örömteli élethez.

Forrás: https://mindsetpszichologia.hu/2018/07/26/jobb-adni-mint-kapni-az-eset-amikor-a-penz-boldogit/

A cikket Miklós Melánia, KCSP-ösztöndíjasunk választotta.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.