Haraszthy“Amikor 1849 április 12-én a Haraszthy család feltápászkodott a vászonponyvás szalmával bélelt, ekhós szekérre és Haraszthy Ágoston ostorával közébe csörtetett a lovaknak, a kocsin ülők közül egyik se tudhatta bizonyosan, hogy vajjon egyáltalán eljutnak-e utazásuk végcéljához. Nem makadámos, olajjal portalanított országúton, de Arkansas fenevadaktól hemzsegő őserdein, Texas végnélküli szikes mezőin, Arizona sziklás szakadékain keresztül örökös veszedelmek között vezetett a maguk csinálta út, amíg végül 9 hónapi szekerezés után 1850 január végén San Diegoba érkeztek.

A siker megint hozzászegődött és ez a siker nem magyar, hanem amerikai siker volt. Két hónapig volt csak San Diegóban és  amerikai polgártársai sheriffé választották meg a “Hungarian nobleman”-t. A sheriff akkortájt Californiában nem egyszerű hivatalnok, hanem hadvezér volt, akinek az Indiánok támadásait kellett állandóan visszaverni.  És az apache indiánok nem  ösmertek tréfát. De Haraszthy sem. Megfékezte az indiánokat, akik rettegtek a vakmerőségig bátor “paleface” magyar sherifftől. Haraszthyt  ünnepelték és elismerésül  állami képviselőnek választották meg. De a Sacramentoban ülésező törvényhozás nem bírt semmi csábítással Haraszthyra. Unta a dolgot, felszedte sátorfáját és San Franciscoba költözött. Ahol megtelepedvén, ujra erőt vett rajta az alkotás vágya, a nagystílű ember akarása.

Haraszthy nem csak hogy nagyot és merészet gondolt, de nagyot és merészet cselekedett is: meghonosította Californiában a szőlőtermelést és így California  legvirágzóbb, legtöbb pénzt hozó mezőgazdasági ipara Magyar ember nevéhez fűződik. Magyarországból Tokaji és Zinfandel szőlővenyigét hozatott és a kisérletek nagyszerűen beváltak: a “Tokay” szőlő ma is a leghíresebb egész Amerikában és Haraszthy nevét ma is áldva emlegetik a kaliforniai farmerek és bortermelők.”

Felhasznált  irodalom:

ReklámTas J Nadas, Esq

Magyarok Amerikában, Az amerikai magyarság története,Kende Géza, A Szabadság Kiadása, 1927, 53-54. Oldal

Kapcsolódó irodalom:

Strong Wine: The Life and Legend of Agoston Haraszthy,  by Brian McGinty, Stanford University Press, 1998

Excerpts:

Bold, flamboyant, extravagant, devious, visionary, Agoston Haraszthy (1812-1869) is one of the most fascinating—and elusive—figures in the history of American agriculture. Apart from his pioneer efforts to establish a world-class wine industry in California, he holds other important distinctions: he was the first Hungarian to permanently settle in the United States, author of only the second Hungarian-language book about the United States, founder of one of the earliest towns in Wisconsin, and owner and operator of the first steamboat to engage in regularly scheduled traffic on the upper Mississippi River.—-Amazon books

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.