Az immunrendszerünk ellenálló képességét nagyban befolyásolja a bélflóránk, amit bizonyos ételekkel megerősíthetünk. Mit együnk a koronavírus idején?

A bélflóránkat, ami hat az immunrendszerünkre ételekkel tudjuk megerősíteni, vagyis kulcsfontosságú, hogy a koronavírus-járvány idején mi kerül az asztalunkra.

Az immunrendszer megerősítése sokkal fontosabb, mint hinné!

Tim Spector, a londoni King’s College genetikai epidemiológia-professzora fontosnak tartja, hogy mi amellett, hogy figyelemmel követjük a COVID-19-járvány elleni kollektív védekezésre vonatkozó előírásokat, az immunrendszerünket befolyásoló baktériumflórát is erősítsük meg.

A professzor szerint a koronavírus-járvány idején elengedhetetlen a változatos táplálkozás. Spector a nemzetközi szakirodalom alapján azt állítja, hogy az emésztőrendszer mikrobiomjához tartozó baktériumflóra és a további mikroorganizmus-populáció egészsége nagyban elősegíti a fertőző kórokozókra, így az új koronavírusra adott immunválaszokat, de az olyan létfontosságú szervek védelmét is támogatja, mint a vírusfertőzésnek leginkább kitett tüdő és szív.

Ha nem működik megfelelően a mikrobiom, a koronavírusra túlzott immunválasz érkezhet, ami ugyanolyan kockázatos, mint a csökkent hatékonyságú vagy a semmilyen. De mit tehetünk azért, hogy megfelelően működjön? A professzor a változatos és egészséges étkezés fontosságára hívja fel a figyelmet,

Mit együnk?

Spector növényi eredetű, magas rosttartalmú és fermentált ételek fogyasztását, valamint a többszörösen feldolgozott készítmények bevitelének drasztikus csökkentését javasolja. Az általa mediterrán étrendnek nevezett táplálkozásról szerinte bizonyított, hogy segíti az immunrendszer erősítését.

A következő ételeket javasolja:

  • sok gyümölcsöt,zöldséget,
  • diót, mogyorót, olajos magvakat,
  • teljes kiőrlésű gabonalisztből készült termékeket,
  • extra szűz olívaolaj,
  • sovány húsok és a halak – akár fagyasztva, illetve konzerv formájában,
  • kefír, joghurtféleségek,
  • valódi oltókultúrával gyártott sajtok,
  • kombucha,
  • savanyított káposzta

Forrás: Qubit

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.