Gyerekkoromtól fogva mindig izgatottan vártam a március 15-ei ünnepségeket. Nekünk magyaroknak különleges ez a nap, hiszen az 1848-49-es szabadságharc-és forradalom évfordulójáról emlékezünk meg. Gyermekként azt hiszem nehéz volt megértenem, hogy mit is ünneplünk március 15-én, de mindig szerettem ezt a napot, mert azt éreztem, hogy ezen a napon mind összetartozunk. Ezen a napon zászlókat lengetünk, büszkén szavaljuk a ’Talpra Magyar-t’, ezen a napon felvonulunk a Múzeumkertben és fáklyás felvonulásra megyünk a barátainkkal. Ezen a napon reményt és büszkeséget éreztem magamban és mindenkiben az utcán, aki kokárdát viselt a szíve fölött. Ezen a napon nem a szomorú magyar történelmi múlton merengtünk, hanem vidáman énekeltünk és reményteli szívvel köszöntöttük a tavaszt.

A márciusi ifjak tiszteletére rendezett chicagói megemlékezésre idén március 11-én került sor a Chicagói Kulturális Tanács és a Chicagói Magyar Főkonzulátus szervezésében. Az ünnepségnek a Szent István Római Katolikus Templom és közössége adott otthont, a rendezvény megvalósításában pedig a Baptista Egyház énekkara, a 19. számú Hunyadi Mátyás Cserkészcsapat cserkészei, a Szent István Magyar Iskola szavalói működtek közre. Vasárnap reggel a helyi egyesületek képviselői és a chicagói magyar családok ünnepi szentmisén és agapén vettek részt, ezután gyülekeztek a templom aulájában, hogy megtekintsék a színes ünnepi műsort, amelyet a hagyományoknak megfelelően Katona Mária moderált. A színvonalas előadások mellett az ünnepséget Demeter András, a Chicagói Magyar Kulturális Tanács és a Hungarian Magyar Klub of Chicago elnöke nyitotta meg. A megemlékezés során nagy számban megjelenő vendégek nemzeti kincsünk minden kis szegletéből ízelítőt kaptak, a műsorban ugyanis helyet kaptak egyházi dalok, néptánc, versek és egy forradalmi eseményeket felelevenítő színdarab is. A rendezvényt Dr. Bencsik Zita, Magyarország chicagói főkonzuljának ünnepi beszéde zárta, melyben a összetartozásunkat hangsúlyozta és örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az ünnepségen az elmúlt évek tekintetében nagyon nagy számban vettek részt a helyi magyarok.

A megemlékezés méltó lezárásaként a Chicagói Magyar Főkonzulátus és a Bocskai Rádió munkatársai két kisfilmmel készültek a chicagói magyar közösségnek, amelyben a Konzulátus által még korábban meghirdettetett, 1848-as eseményekről szóló pályázatra beérkezett pályaműveket mutatták be. Főkonzul Asszony beszédében bemutatta a pályázatot és említést tett arról is, hogy a meghirdetett pályázatot előre nem várt érdeklődés fogadta. Legnagyobb meglepetésükre a pályázat híre nem állt meg a konzulátusi kerület határán, hanem az egész Kárpát-medencében elterjedt. A Főkonzulátus munkatársai így nem csak egy, hanem két kategóriában is versenyt tudtak hirdetni; egyet a konzulátusi kerületen belüli pályázóknak, egyet pedig a világ minden tájáról beérkező pályaműveknek. Bárhol is legyünk a világban március 15., a forradalom és az azt követő szabadságharc a magyar nemzeti identitás egyik alappillére, ezt jelképezték és üzenték számunkra a konzulátus pályázatára beérkező videók. Szívmelengető, és reménykeltő volt látni, hogy a forradalom után még 170 évvel is milyen élő lelkesedéssel és színvonalas műsorral emlékeztek meg a márciusi ifjakról Chicagóban és a világ minden táján.

A történelmi események 170. évfordulójának tiszteletére és összetartozásunk jegyében, tizennyolcan fogtunk össze Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjasok, hogy a külhoni magyar iskolák diákjaival mondjuk el együtt a Nemzeti dalt. A sok kis márciusi ifjú által elszavalt videót, fogadó szervezeteink teszik majd közzé március 15-én, ezt követően megtekinthető lesz majd a Bocskai Rádió honlapján is.

Az ünnepi megemlékezésről készült képeket köszönjük Megyeri Józsefnek.

A cikket írta: Ivanics Anikó, KCSP ösztöndíjas

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.