A Chicagói Magyar Kultúrtanács felkérése alapján péntek reggel nyitotta volna meg a jubileumi 25. Árpád-kupát Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője. A sportdiplomáciai út azonban meghiúsult.

A chicagói magyar közösség meghívására vett volna részt az észak-amerikai magyarok hagyományos futballtornáján, az immár 25., jubileumi Árpád-kupán, amelyet a Chicagói Magyar Kultúrtanács felkérése alapján péntek reggel nyitott volna meg Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője.

A terv azonban füstbe ment, miután az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége megtagadta tőlem a vízumot, a külügyminisztérium hivatalos vízum iránti kérelme ellenére.

– írta Szöllősi közösségi oldalán.

ReklámTas J Nadas, Esq

Bejegyzését úgy folytatja: „mindez azért különösen érthetetlen, mert újságíróként és Magyarország hivatalos képviselőjeként, nagykövetként tagadták meg a beutazásomat. Nem a személyes sérelem fáj – bár eléggé mellbevágó, hogy persona non grata lettem az USA-ban és

fontos lett volna a találkozás az amerikai magyar barátokkal, sporttársakkal –,

hanem az a megaláztatás, amely így a hazámat és a nemkívánatosnak minősített sajtót, a média képviselőjét és a sportújságíró-családot éri a szólásszabadság valamikori fellegvárának és élharcosának számító Egyesült Államok részéről”.

A teljes bejegyzést elolvashatja itt:

(Mandiner)

Reagált a nagykövetség

Csak kormányhivatalnokoknak adnak ki diplomatavízumot, magánszemélyeknek nem – közölte az amerikai nagykövetség a hvg.hu megkeresésére.

Nem engedték be az Egyesült Államokba a Nemzeti Sport főszerkesztőjét. Szöllősi György a Chicagói Magyar Kultúrtanács felkérése alapján péntek reggel nyitotta volna meg a jubileumi 25. Árpád-kupát.

A főszerkesztő a történtek kapcsán úgy nyilatkozott,

„Mindez azért különösen érthetetlen, mert újságíróként és Magyarország hivatalos képviselőjeként, nagykövetként tagadták meg a beutazásomat”.

Nem áll módjukban tájékoztatást adni egyedi vízumügyekről

A nagykövetség a főszerkesztő ügyével kapcsolatban még annyit közölt, hogy az amerikai törvények értelmében nem áll módjukban tájékoztatást adni egyedi vízumügyekről. Egyúttal megjegyezték, hogy a közelmúltban értesítették Budapestet arról, hogy megszaporodott a magyar kormány által kiállított diplomata-útlevéllel beutazni kívánó olyan emberek száma, akik hivatalos minőségükben nem köthetők a kormányhoz – idézte a hvg.hu a nagykövetség közleményét.

(Mandiner)

Nyitókép: MTI / Szigetváry Zsolt

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.