Orbán Viktor kifejtette: olyan megállapodást akar kötni az IMF-fel, ami segít továbbhaladni azon az úton, amelyen Magyarország elindult. A megállapodás megkötésének lehetséges időpontjáról nem beszélt. A miniszterelnök riasztónak nevezte a 2008-as IMF-megállapodást, kiemelve, hogy akkor 600 milliárd forintos gyorssegélyt adtak a – jelentős részben külföldi – bankoknak, ezért kellett csökkenteni a nyugdíjakat, a béreket és a szociális juttatásokat.

Nem az emberekre kerül a válság terhe

Azt mondta, a mostani tárgyalásokon is felvetődött a pénzügyi intézményrendszer stabilitása, amit úgy értelmezett, hogy „pénzt kéne adni a bankoknak”. „Ám a magyar politikának épp az a lényege, hogy (…) a pénzintézeteket és a nagy cégeket is bevonjuk a közteherviselésbe, nem az emberekre tesszük állandóan a válság terhét” – jelentette ki. Megerősítette: a kormány nem fogadja el a nyugdíjak, a bérek és a családi pótlék csökkentését.

Nem lesz

Közérdekű hirdetés

„Ilyen megállapodás nem lesz, abban tehát biztos lehet mindenki, hogy nyugdíjcsökkentést nem fogadunk el, bércsökkentés ki van zárva, családipótlék-csökkentés nem jöhet számításba” – közölte. A megállapodást az teszi szükséggé, hogy a magyar gazdaság „ezer szállal” kötődik az eurózónához, ott pedig „nagyon nagy baj van”, újabb válsághullám közeledik – mondta, megjegyezve, hogy az IMF-hitel – a kisebb kamatok miatt – az államadósság csökkentésére is jó.

A közszférában várható elbocsátásokról és a segélyezési plafon bevezetéséről úgy foglalt állást, hogy ezeket a lépéseket nem mások, hanem az ország érdeke miatt kell megtenni. „Magyarországnak meg kell fontolnia minden, állami pénzből fizetett ember alkalmazását (…), erkölcsi kérdés is, hogy ne fizessük fölöslegesen emberek százait, ezreit, tízezreit – miközben a munkájukra valójában már nincs szükség az államigazgatásban – továbbra is közpénzből” – hangoztatta, hozzátéve, hogy emberségesen kell eljárni, segíteni kell ezeket az embereket, hogy a közigazgatáson kívül munkát találjanak.

Kitért arra, hogy a bajban lévő uniós országok most kezdik bevezetni azokat az intézkedéseket, amelyeket Magyarország már két éve meghozott. „Lesz itt még mindenhol bankadó, meg jön majd a multiadó” – vetítette előre, azt hangsúlyozva, hogy a magyar válságkezelés biztató lehet a többieknek, mert nő a munkából élők száma, gyarapodnak a megtakarítások.

olvasd tovább itt: Orbán: Riasztó volt a 2008-as IMF-megállapodás.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.