Az otthonunk az a hely, ahol egy fárasztó nap után megpihenhetnünk, kényelmesen érezhetjük magunkat, és biztonságban lehetünk. Ugyanakkor felelősséggel tartozunk a lakásunkért, mivel nekünk kell olyan hellyé teremtenünk, ahova szívesen térünk vissza. Ehhez elengedhetetlen ennek a tisztasága és napjainkban már az is, hogy fertőtlenítve legyen.

Az első és legfontosabb dolog, hogy a tisztítás és a fertőtlenítés két nagyon különböző dolog. A tisztítás a szennyeződések eltávolítását jelenti, míg a fertőtlenítés a kórokozók elpusztításáról szól. Ennek a rendszeressége otthonfüggő, ám bizonyos helyiségek, bútorok és tárgyak fertőtlenítésére néha jobban oda kell figyelnünk. Ilyenek a kilincsek, az asztallapok, a munkalapok, a konyhafelületek, a fürdőszobánk és a mosdónk, a lámpakapcsolók és azok a járófelületek, ahol papucs nélkül, akár zokniban vagy mezítláb is közlekedünk. Ám mielőtt belevágnánk a fertőtlenítésbe, ne felejtsük el a felületeket előtte letisztítani, ezt sose felejtsük el.

Az otthonunk fertőtlenítését mi magunk is elvégezhetjük, ám egy sokkal alaposabb tisztítás és fertőtlenítés eredményét a legkönnyebben szakemberekkel érhetjük el. Ha szakember igénybevétele nélkül kezdünk bele a fertőtlenítésbe, nagyon fontos az alábbi tippeket és tanácsokat megfogadni!

A leghatékonyabb fertőtlenítést kémiai tisztító – és fertőtlenítőszerekkel érhetjük el. Tippek ezek használatához:

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

– a biztonságos és a hatékony használat érdekében mindig kövessük a tisztítószerek címkéjén található utasításokat

– lehetséges, hogy védőfelszerelést, például kesztyűt, szemüveget kell viselnünk

– gondoskodjunk a megfelelő szellőztetésről, nyissuk ki az ablakokat

– csak a termékcímkén javasolt mennyiséget használjuk

– ha vízzel való hígítás javaslata esetén a víz szoba-hőmérsékletű legyen, kivéve, ha a termékcímkén más van jelölve

A kémiai fertőtlenítőszereken túl egyszerűbb termékeket is igénybe vehetünk, ezekkel hasonlóan alapos munkát végezhetünk. Ilyen lehet a szappanos víz, a tisztító spray vagy nedves/fertőtlenítő törlőkendő, esetleg mikroszálas kendő. Mivel ezek kémiailag semlegesebb eszközök, a napi fertőtlenítési rutinunk részévé is válhat a használatuk, amivel az otthonunkban nagyban csökkenhet a kórokozók száma és a fertőzés kockázata.

Mi magunk is készíthetünk fertőtlenítő és takarítószereket, amellyel nem csak a környezetet óvjuk, hanem az egészségünket is. Tudni illik, hogy a kórokozók elleni fertőtlenítésre az egyik legjobb házi praktika a hígított ecet:

– keverjünk össze egy rész ecetet (bármilyen lehet) és kilenc rész vizet egy sprayes palackban vagy vödörben. Nem kell amiatt aggódni, hogy ecet szagot hagyna maga után, mivel ez a szag gyorsan elillan. Nyugodtan használjuk felmosáshoz, vagy a gyakran használt felületeink fertőtlenítésére. Ráadásul gyermekek és háziállatok közelében is biztonságosan használható.

Ha ennél erősebb vegyszerre van szükségünk, akkor hasonló eljárással (és arányokkal) alkalmazhatjuk a klóros fehérítőt is. Ügyeljünk arra, hogy csak bizonyos felületeket tisztíthatunk vele, mivel erős szerről van szó. Ennek használata után a felületeket egy tiszta ronggyal töröljük át.

Forrás: egeszsegter.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.