A Norridge-i Református Egyház idén is megrendezte szeptember 15-én a Taste of Hungary néven ismertté vált, magyar ételek, italok, valamint a tánc és zene köré szerveződő fesztivált. 

Az eseményt hivatalosan Pálmai Zsuzsanna, chicagói konzul és a Magyar Klub KCSP-ösztöndíjasa, Szűcs János nyitották meg. Konzulasszony a megnyitójában a chicagói magyar közösségről beszélt, kihangsúlyozva, hogy mennyire fontosak ezek az események. Örömteli, hogy ennyi magyar és más nemzetiségű ember összegyűlik ezeken az alkalmakon, melyek mozgatórugói a helyben készített és közösen elfogyasztott tradicionális magyar ételek, illetve az egész napos kulturális programok.

A rendezők ismét változatos programmal kedveskedtek a magyar közönségnek. A délután hátra lévő részében Iusco Bernadett, a Magyar Baráti Közösség KCSP-ösztöndíjasa vette át a konferálást, Nádas Gyulával és Mózsi Tímeával. A megnyitó után kolbásztöltő show indította az események sorozatát. Itt bemutatták a kolbásztöltés részfolyamatait, hozzávalóit, amit így követhettek nyomon az érdeklődök. A jó hangulathoz kora délután a Belvárosi Betyárok járultak hozzá, később pedig a kanadai Hangulat Duó. Nagyon színes repertoárral készültek, és a közönség is nagy szeretettel hallgatta őket.

Tas J Nadas, Esq

A zenés produkció után a népviseleté lett a főszerep: Iusco Bernadett és Szűcs János ösztöndíjasok a színpadon mutatták be a hagyományos kalotaszegi népviseletet és annak elemeit. Ezt követően magyarvistai legényest, csárdást és szapora elnevezésű táncokat csodálhatott meg a közönség. A hajdúböszörményi születésű Szűcs János ezután a hortobágyi csikósok ismert munkaeszközét, a karikás ostort mutatta be az érdeklődőknek, akik ki is próbálhatták ügyességüket a csergetésben. A feladat igen egyszerű volt, a karikás ostorral egy műanyag palackot kellett eltalálni, amit sikeresen teljesített három résztvevő is. A bátor jelentkezők jutalma a szervezők által készített kürtös kalács volt.

A nap megkoronázásaként Kálmán Imre Csárdáskirálynőjét láthatta a közönség a fesztivál színpadán, a Folks Operetta chicagói színtársulat előadásában.

A fesztivál lényege a kóstolás, hiszen a szervezők számos gasztronómiai különlegességgel készültek. Az előbb említett kürtös kalácson kívül lángost, palacsintát és szilvás gombócot kínáltak nagy szeretettel. A bográcsokban pedig kétféle gulyásleves, illetve többféle paprikás és pörkölt jellegű étel rotyogott. A töltött káposzta mellett a másik hagyományos ételünk, a székelykáposzta is helyett kapott. A vendégek kóstolójegy vásárlásával juthattak a neves étkekhez. S ha már ettünk-ittunk, akkor jót kell, hogy mulassunk. Ebben segített a chicagói Borozda Néptáncegyüttes és színvonalas produkciói, amelyek a délután jelentős részét kitöltötték.

A szünetek sem teltek unalmasan, hiszen a szervezők ekkorra időzítették a számos ajándékot felsorakoztató tombola kisorsolását. Jelentős értékű nyeremény talált gazdára az előadás szüneteiben. Sok felajánlás érkezett, segítve ezzel az egyházat és a közösséget. A Chicagói Magyar Klub az éves magyar báljukra ajánlott fel egy pár jegyet. A Chicagói Magyar Konzulátus 4 darab jeggyel, míg Aradvári László, volt ösztöndíjas 2 darab jeggyel járult hozzá az októberben tartandó Spirit of Hungary előadás megtekintéséhez, amely a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában érkezik Chicágóba. Egy pár jegyet felajánlottak az október 6-án tartandó Szüreti bálra is, amelyet a 19. sz. Hunyadi Mátyás Cserkészcsapat szervez. Mindezek mellett a Bende INC, a Montrose Dental, a 12 Global, illetve a Norridge-i Református Egyház is ajánlott fel nyereményeket.

Fotók: Megyeri József, Harry Kasabian (Forrás: Taste of Hungary 2018)

Ahogyan minden más itt rendezett fesztiválon, most is játéksarokkal kedveskedtek a gyerekeknek a szervezők, amelyben homokozó, ugrálóvár és egy arcfestésre kialakított rész is várta a szórakozni vágyókat, ennek felelőse Rácz Eszter, a Chicagoi Magyar Kulturális Tanács KCSP-ösztöndíjasa volt.

Számos helyi magyar klub és vállalkozás képviseltette magát a fesztiválon: a Chicagoi Magyar Klub, Szécsi Emese – Mese9, Chicago Board of Elections, In Color Boutique, Polamer INC. népszerűsítették  magukat és termékeiket a fesztivál ideje alatt. Az esemény hivatalos plakátját és programját Rácz Eszter Anna készítette.

Köszönjük szépen a szervezőknek az ez évi alázatos munkájukat! Jövőre is találkozunk!

Save the date: Taste of Hungary 2019. szeptember 7.

http://www.tasteofhungary.com

A cikk írói: Rácz Eszter AnnaSzűcs JánosIusco Bernadett,
a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.