A báli szezon javában tart, s ennek módja szerint január 16-án az immár 63 éves Rákóczi Alapítvány is megtartotta a hagyományos Rákóczi Gála Bált a  Renaissance by the Creek elegáns éttermében, amelyet a Kárpát-medencében élő nehéz sorsú magyar fiatalok megsegítéséért rendeztek meg. Az alapítvány évek óta komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy a határon túli magyar fiatalok sorsát könnyebbé tegye ösztöndíjaival és a Magyarságismereti Mozgótábor megrendezésével kulturális felfedező kalandra invitálja a határon túli diákokat.

A torontói magyarok januárban és februárban egymás után választhatnak a sorra kerülő magyar bálok között, de január 16-án a Rákóczi Alapítvány nemes ügyét támogatták a résztvevők jelenlétükkel, akiket pezsgős fogadással tiszteltek meg a szervezők. A Gála bál tiszteletbeli fővédnökei Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke és Kathleen Wynne, tartományi miniszterelnök, akik üdvözletüket küldték a bálozóknak. Az est tiszteletbeli védnökei Dr. Ódor Bálint magyar nagykövet, dr. Szabó Stefánia torontói főkonzul – nagykövet, valamint Dr. Csige Gábor konzul voltak.

A Rákóczi Alapítvány elnöke, Ayklerné Papp Zsuzsa köszöntötte a vendégeket s mutatta be röviden az alapítvány tevékenységét. Az alapítvány a Magyarságismereti Mozgótáborral megszervezésével már több, mint 3000 ezer fitalnak adott lehetőséget, hogy megismerkedjenek az anyaország kulturális kincseivel miközben életre szóló barátságok alakulnak ki a tábor 13 napja során. Ezt az élményt osztotta meg a résztvevőkkel Nyina Okulova, a Kőrösi Csoma Sándor program ösztöndíjasa, aki 15 évesen vett részt először a táborban, majd évről évre visszajárt mint segédvezető, illetve csoportvezető, aki segít a tábor szervezésének feladataiban. Nyina a Rákóczi Alapítvány ösztöndíjprogramjának köszönhetően kezdhette meg tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán. Az ösztöndíjas saját sikertörténetét az alapítvány sikertörténeteként deffiniálta, hiszen élete máshogy alakult volna, ha nincs az alapítvány nagylelkű támogatása. Nyina prezentációja által is  kézenfekvővé és látványossá vált az alapítvány munkája és küldetése a résztvevők számára.

A magyaros ízek után a báli hangulatot Magyar Kálmán és zenekara teremtette meg az est folyamán. Keringők ritmusa járta át a báltermet, amelyre szívesen táncra pattant a közönség.  Dr. Szabó Stefánia, torontói Magyar Főkonzul asszony Dr. Filo Gábornak a magyar cserkészetben végzett önkéntes munkájáért, Jagodits Ferencnek a magyar közösség érdekében végzett sok évi önzetlen munkájáért és a torontói Kodály Táncegyüttesnek a több mint félévszázados munkájáért a magyar kultúra, néptánc ápolásának érdekében a Rákóczi Alapitvány köszönő elismerését nyújtotta át.A díjak átvétele után a Kodály Tánccsoport Kőrösi Csoma Sándor program ösztöndíjasai Nevelő Judit és Kócza Levente csárdást adtak elő, majd a Kodály Tánccsoport bukovinai lakodalmast mutatott be.A torontói nagyszámú magyar kolónia miatt a városban 7 Kőrösi Csoma Sándor program ösztöndíjas tevékenykedik, akik jelenlétükkel lendületet, s fiatalságot varázsoltak a bálon.

Nagyszerű érzés volt egy olyan bálon részt vennem, amelynek teljes bevétele egy nemes ügyet támogat. Jó volt látni az adakozó résztvevőket, akik talán gyökereik megerősítése végett támogatják a magyar fiatalokat a Kárpát-medencében, de az adakozók között önzetlen amerikai és kanadai származású támogatókat is találhatunk. Biztosan állíthatom, hogy adományuk nagyszerű célt támogat, s a Rákóczi Alapítvány által pedig a legjobb helyre érkeznek a nagylelkű adományok.

Kívánom az alapítványnak hogy a következő években is minél több támogató táncolja be a Renaissance by the Creek báltermét, akiknek adományai által valósíthatja meg az alapítvány nagyszerű programjait.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.