Amint a neve is mondja össze kell rakni egy tepsibe, be a sütőbe és kész is. Római tálban is lehet készíteni. Cserépedényben már az őskorban is főztek. Persze lehet, hogy ezt az eljárást inkább sütésnek kellene nevezni. Egy biztos, akkor még nem gondoltak arra, hogy megőrizzék a vitaminokat, spóroljanak a kalóriákkal. Pedig ez az előnye a római tálnak, hiszen természetes módon párolódnak benne az ételek.

A római tálat használat előtt kb. 40 percre hideg vízbe kell áztatni. Az első használat esetén 90 percre, és kefével át kell dörzsölni, hogy a pórusai teljesen kitisztuljanak.

Csak a hideg, max langyos sütőbe szabad betenni, hogy a sütőtérrel együtt fokozatosan emelkedjen a hőmérséklete. Tilos nyílt lángra vagy az elektromos tűzhely forró lapjára rakni. A forró tálat összehajtott konyharuhára vagy rácsra emeljük ki a sütőből. Ha a hideg csempére vagy padlólapra tesszük, szétrepedhet az edény.

marhasultHozzávalók:

ReklámTas J Nadas, Esq
  • 6-8 szép szelet marha fehérpecsenye
  • 15 deka kolozsvári szalonna
  • 2-3 fehérrépa
  • 2-3 sárgarépa
  • 2-3 fej hagyma
  • 1 deci fehérbor
  • 0.5 deci konyak
  • zsír
  • só, bors, 2 ek mustár, 1 ek paradicsompüré

Elkészítés:

Agyagtálban, úgynevezett római tálban lesz a legjobb, de ha nincs, egy magas tepsiben is prímán elkészíthető.

A húst szeleteljük fel 1.5 cm vastag szeletekre, sózzuk és borsozzuk be őket. A mustárt keverjük össze a paradicsompürével és forgassuk bele a fűszerezett húsokat.

A kolozsvári szalonnát vágjuk apró darabokra és szórjuk a kizsírozott tál vagy tepsi aljára.

Erre terítsünk egy réteg lesózott hagymakarikát, majd rakjuk rá a húsokat szorosan egymás mellé. Fedjük be ismét hagymakarikákkal, erre pedig jőjjön a karikára vágott  fehérrépa és a karikára vágott sárgarépa. A rétegeket enyhén sózzuk ás jól borsozzuk  be. Öntsük rá a bort és a konyakot is. Fedjük le és sütőben mérsékelt lángon pároljuk legalább 2 órát, majd 20 percet fedetlenül süssük amíg a teteje kissé megpirul.

Pusztán friss kenyérrel is kiváló, de tálalhatjuk krumplipürével és savanyúsággal is. Kínáljunk hozzá vörösbort, vagy száraz fehéret.

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.