A hagyományoknak megfelelően – felekezeteken és civil szervezeteken átívelő összefogással – tartottak ünnepi megemlékezést Clevelandben 2024. március 17-én. Ebben az évben a Nyugat-oldali Magyar Evangélikus Templom adott otthont az eseménynek. Főszervező az Egyesült Magyar Egyletek elnöke, Dr. Mészáros Andrea volt.

YouTube player

A hazaszeretet ott kezdődik, amikor egymást szeretik azok, akik egy hazában élnek – a házigazda szerepében köszöntötte néhány ünnepi gondolat kíséretében az egybegyűlteket Nt. Tamásy Éva evangélikus lelkész, a Nyugat-oldali Magyar Evangélikus Templom lelkipásztora.

Ft. Dr. Krasznai Csaba, Magyarország tiszteletbeli főkonzulja a megemlékezés kezdetén elismerő oklevélben részesítette Dr. Szentkirályi Endrét, az Egyesült Magyar Egyletek – 6 év szolgálat után – leköszönő elnökét kimagasló és hűséges munkájáért.

Mózsi Gábor, a Chicagói Magyar Klub elnöke Budapesten született, ott járt iskolába és ott érett fiatal felnőtté, de először az Egyesült Államokban érezte, mit jelent magyarnak lenni. Budapesten is részt vett a nemzeti ünnepen, a történelemóráról ismeri az okokat, a történelmi tényeket, a hősök neveit. Viszont 2010 augusztusában hasított bele leginkább az az érzés, amit ma a magyarságtudatnak nevez. Pont azon a nyáron, amikor az amerikai utazásának utolsó állomása az ohiói Itt-Ott Táborban volt, a Reménység tavánál.

ReklámTas J Nadas, Esq

Mit lehet tenni a tél ellen? Várni kell a tavaszt. A magyarok szívében különleges helyet foglal el március, a szabadság szelleme itatja át. Mindannyian felidézzük a márciusi ifjaknak a Pilvax kávéháztól a Nemzeti Múzeumig tartó útvonalát, mintha lélekben velük tartanánk. Aradvári László közösségi diplomata Magyarország Chicagói Főkonzulátusát képviselve mondott ünnepi beszédet: Milyen is volt a forradalom? Nem folyt vér az utcán, a nemzet magára, a magyarok pedig egymásra találtak. A tudáson, a bátorságon és az elszántságon kívül szükség volt a magyar leleményességre is a túlerővel szemben. Legyen béke, szabadság és egyetértés! Ennél aktuálisabb üzenetet napjainkra nézve egyetlen nemzet sem fogalmazott meg 176 évvel ezelőtt előre.

Rövid beszédet mondott továbbá a Cleveland State University két magyar származású hallgatója, akik Dr. Fehér Krisztinával ismerkednek a magyar nyelvvel. Megtiszteltetés számomra, hogy magyar örökségemből merítve hozzájárulhatok a mai jelentős eseményhez – Taylor Lucas visszaemlékezett építész dédapja örökségére és nagyapjára, aki 56 évesen, angol tudás teljes hiányában kezdett új életet az Egyesült Államokban.

Collin Fetterman magyar ősei 1910 előtt érkeztek az Újvilágba, a Buckey Road volt az otthonuk. Dédnagyapja az amerikai közösségbe már nem tudott ilyen könnyen beilleszkedni, gyakran érte bántás külföldi léte miatt. Az ő gyermekei eltávolodtak a közösségtől és a magyar nyelvtől, Collin most felnőttként, tudatosan érdeklődik a kultúra iránt, amitől felmenői elszakadtak. Úgy érzi, dédapja büszke lenne rá.

A nemzeti ünnep alkalmából tartott ünnepségen szavalt: Csiszér Zoltán, Dr. Vásárhelyi Zoárd, szolgált a Kis Magyar Kórus, illetve az ökumenikus Egyesült Magyar Egyházak Kórusa, Dr. Marton Máriusz adventista lelkipásztor vezénylésével. Zárásképpen néptáncos-verses összeállítást láthatott a nagyérdemű a Clevelandi Cserkész Regös Csoporttól közreműködve az Evangélikus Egyház tagjaival az EME tisztikarával és a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasaival. Az ünnepi műsor sikerét Szabó János KCSP ösztöndíjas rendezői és felkészítői munkája tette lehetővé.

Az Evangélikus Egyház és lelkipásztora, Nt. Tamásy Éva agapé fogadásra invitálta az ünneplő magyarokat, mellyel zárult a megemlékezés.

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.