Engedjék meg a clevelandi olvasók, hogy az írásom elején saját gondolatokat közöljek. Úgy érzem, ugyanaz van bennünk, ha nemzeti ünnepről van szó. Kárpátalján nőttem fel, ahol a magyar történelem egy-egy évfordulója nem munkaszüneti napot jelentett, hanem egy olyan megállást, mély visszatekintést, amikor kinyilváníthattuk, hogy mennyire büszkék vagyunk őseinkre. Gyakran belegondoltam a megemlékezések fellépői között, milyen jó, hogy az elődeink bátrak voltak helyettünk is, mert az átélt nehézségekről sokszor még énekelni is nehéz volt. Merem állítani, hogy külhonban és a diaszpórában lehet csak igazán megélni október 23. lényegét. Ahol mindennap tenni kell azért, hogy a közösség éljen, ott megbecsül az ember minden együtt töltött nemzeti ünnepet. 

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

A clevelandi központi ünnepség október 24-én került megrendezésre. Az esemény díszvendége Dr. Mátray Márta volt, a Magyar Országgyűlés háznagya. Amerikai látogatása jelzés a magyar kormánytól, hogy a diaszpórát a nemzet elidegeníthetetlen részének tekinti, és az ünnepekben és a gyásznapokban is osztozni kíván a távolra kényszerült honfitársakkal. “Nagy örömömre szolgált a személyes találkozó, és az a lenyűgöző ünneplés, amelynek ma részese lehetettem.”– Mátray Márta hozzátette, hogy kétnapos látogatása során elbűvölték a clevelandi templomok, a magyar ház és a múzeum. Ezek az épületek, intézmények a magyarság nagyon fontos bázisai. Az összetartozás, a hagyományápolás, az egymás iránti tisztelet érzését közvetítik. “Őrizzük a nyelvünket, a kultúránkat, a fiataljaink jövőjét, az időskor méltóságát és a keresztény Magyarországot.” – ez volt a fő üzenete az anyaországi díszvendég ünnepi beszédének.  A háznagy asszony látogatásáról készült anyagunk teljes terjedelemnben elérhető Bocskai Rádió weboldalán: https://www.bocskairadio.org/a-diaszporaban-elo-magyarok-orzik-tisztelik-segitik-a-magyar-megmaradast-dr-matray-marta-clevelandben-jart/

Nádas Krisztina, a clevelandi cserkészet körzeti parancsnoka főelőadói minőségben vett részt az ünnepi eseményen. A közösség legedzettebb, legtöbbet átélt tagjai is meghatódva személték azt, ahogyan a forradalmat át nem élt társuk beszél október 23. jelentőségéről. Krisztina szülei sem voltak ott Magyarországon a harcok közelében, már ekkor Amerikában éltek. Viszont fontosnak tartották, hogy kiálljanak otthoni testvéreik mellett, és az új hazából nyújtsanak segítséget csomagokkal, vagy azzal, hogy segítik a menekülésre kényszerült családokat beilleszkedni a diaszpóra közösségébe. 

Társadalmi célú reklám:


A református gyülekezet legfiatalabb tagjai színdarabbal készültek, az ifjúság pedig hangszeres bemutatót tartott a színpadon. Ünnepi versek, zongorajáték kísérte a The Memory Project című dokumentumfilm rövid összefoglalójának levetítését. Pigniczky Réka alkotásában az 1956-os események szemtanúi mondják el emlékeiket, amelyek úgy élnek bennük, mintha nem is telt volna el több mint fél évszázad. 

Páva Zsolt közösségi diplomata a Magyarország Chicagói Főkonzulátusától érkezett, hogy osztozzon a hősök tiszteletében. A diplomata úgy véli, hogy az ötvenhatosok tetteihez méltó és nívós megemlékező műsorban volt része a clevelandi közönségnek. Miután részt vett a Hősök Napján, a Cserkésznapon és a mostani megemlékezésen, bizonyosságot nyert számára, hogy Clevelandben egy igazán aktív, pezsgő magyar közösség él. Páva Zsolt a delegáció többi tagjával, Dr. Mátray Mártával és Kovács Tamás főkonzul úrral együtt kilátogatott a Pesti srác szobrához, és a Mindszenthy bíboros emlékműhöz. 

Tisztelet a hősöknek, és tisztelet azoknak, akik új hazájukban úgy élnek, hogy gyermekeik is mesélni tudjanak majd az utánuk következő generációknak történelmi örökségünkről!

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.