Egy dél-erdélyi eredetű férfi tánctípusról kapta nevét az az esemény, amelynek hagyománya kis híján ötven évre nyúlik vissza New Brunswickban.  Ezek alapján érthető, hogy az USA-ban és Kanadában élő diaszpóra tagjai a pontozó szó hallatán egyből a New Jersey-ben évről évre megrendezésre kerülő rangos néptánc-fesztiválra asszociálnak. A Pontozó egy észak-amerikai táncos vetélkedő és találkozó, ahol a szervezők az utóbbira, vagyis az együttlét örömére helyezik a fókuszt. Török Melinda, a Pontozó Néptáncfesztivál főszervezője jelentkezett be a Bocskai Rádióba, hogy mindenkit táncba hívjon április utolsó előtti hétvégéjén!

YouTube player

Az első Pontozót 1975-ben szervezte Magyar Kálmán és felesége, az akkori magyar néptánc versenyek mintájára, és azóta is (pár év szünettel) nagy sikerrel és jó hírnévvel fut a rendezvény. Kálmán egy olyan egyéniség, aki nélkül talán nem lenne nálunk néptáncmozgalom. – fogalmazott Melinda. A rendezvény a kezdeti éveiben is rendkívül népszerű volt, számos néptáncegyüttes bemutatkozó terepévé, népzenei fórummá vált. Idővel persze változtak a résztvevők és az együttesek, de a Pontozó – ha vándorolt is – megmaradt. Nagy utat járt be: megszervezték már Pittsburghben, New York-ban, St. Catherines-ban, Torontóban, New Brunswick-ban, Montreálban, Passaic-on, stb. Illetve voltak évek, amikor külső körülmények hatására kellett elhalkulniuk a hangszereknek. A járvány óta először idén tavasszal – április 21-23. között – találkozhatnak nagy létszámban a néptáncosok és népzenészek. A szervezést ez alkalommal a Csűrdöngölő Népzenei Együttes vállalta magára, helyszínül pedig a New Brunswick-i Magyar Klub szolgál majd.

Mindeddig egy fesztivál jellegű eseményről beszéltünk, ám a Pontozó jóval több ennél: bemutató, verseny, táncház és workshop egyben. Magasan képzett tánctanárok, kézművesek, előadók készülnek, hogy a maguk területén elkápráztassák a nagyérdeműt. Bár az közös tánc szépségén és a bemutatkozás lehetőségén van a hangsúly, megmérettetésre is van lehetőség. A néptánc – USA-ban és Kanadában élő – szerelmesei három kategóriában indulhatnak a győzelemért: férfi szóló, páros, valamint csoportos tánc.

Minden fellépőt értékel majd a zsűri, és senki nem távozik üres kézzel. Az értékelő bizottság tagjai: Magyar Kálmán, Nagy Ildikó, Béres Anikó, Salamon József „Sala”. A muzsikáról két együttes is gondoskodik, akik a verseny mellett a táncházban és a bálon is húzni fogják a talpalávalót. A nézőközönség magvát a táncosok családja alkotja majd, de az USA legtöbb államából várnak vendégeket.

ReklámTas J Nadas, Esq

Emlékeztető gyanánt még egyszer: április utolsó előtt hétvégéjén, 21-23. között várják New-Brunswickba a keleti-partvidék magyar népi hagyományokat őrző táncosait, és mindazon – magukat esetleg botlábúnak tituláló – érdeklődőket, akiknek megdobban a szívük az élő népzene hallatán.

Részletes program a Csűrdöngölő Népzenei Együttes honlapján.

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.