Az Ohio-i Magyar Amerikai Kereskedelmi Kamara célja, hogy a magyar diaszpóra vállalkozóit segítse kapcsolatokat építeni, fejlődni saját szférájukban. Ugyanilyen fontos célkitűzése a – Bántó Borbála elnöksége alatt működő – társaságnak, hogy a magyarországi üzletemberek is megtalálják számításaikat az Egyesült Államokban.  A kereskedelmi kamara meghívására Clevelandben járt Barazsy Ákos üzletember, influencer, aki úgy tartja: az üzleti gondolkodás, az egy életforma. Ákos fiatalon felismerte, mikor kell kiugrani addigi közegéből és belépni az ismeretlenbe. Mára piacvezető útnyilvántartásban Magyarországon, a könyve pedig a sikerlisták élén foglal helyet.

YouTube player

Barazsy Ákos az újpesti panelrengeteg egyik épületének hatodik emeletén nőtt fel, és a fizikai körülmények óhatatlanul is belehelyezték egyfajta világnézetbe, attitűdbe. Informatikusként végzett, de miután elhelyezkedett a munka világában, csakhamar rájött: többet szeretne az élettől. Ezt a többet az üzleti világban képzelte el, amihez alapvető eszközei hiányoztak. Bizonyára most az olvasók a kezdő tőkére asszociáltnak, de helytelenül. Elsősorban az üzleti gondolkodás hiányzott Ákos életéből. A bátorsága viszont megvolt, így 1999-ben elindította saját vállalkozását annak minden lehetséges rizikójával. Kijáró rendszergazdai üzletet indított, és természetesen nem kerülték el a kihívások, amelyekből igyekezett mindig levonni a tanulságot. Egy idő után pedig a korábban felmerülő problémákra reagálva tudott üzletet csinálni. Például megtanulta az útnyilvántartás-készítést, a Google vagy Facebook hirdetési rendszerét. Tapasztalatait úgy helyezte egymásra, mint ahogy a ház építésénél a téglákat szokás, és 2016-ban két évtized üzleti felismeréseit megírta és kiadta, hogy olyan kapaszkodót adjon a fiatal generációnak, ami neki anno nem volt meg. A bevétel erősíti a szabályt című könyv magyar üzleti bestseller lett, és már készülőben van az amerikai kiadása is.  

Ákos nem ült sokáig a babérjain, három évvel ezelőtt, sikeres útnyilvántartó szoftverével, a MileageWise-zal elindult Amerikába szerencsét próbálni. Közben beleásta magát a cégek menedzselésébe, így – miközben pénzt keresett és álmokat valósított meg – Ausztráliában is tágíthatta világszemléletét.

ReklámTas J Nadas, Esq

Vallja, a vállalkozói gondolkodás az egy életforma: gondolkodást igényel, időt és áldozatot. Nem való mindenkinek. Amint kilép valaki az egyszemélyes vállalkozó szerepből és alkalmazottai lesznek, megváltozik minden. Az új felelősség is formálja a vállalkozó gondolkodását, és új utakat keres a fejlődés felé. Ha stagnál,  akkor gyakorlatilag már visszaeset. Ahogy sok üzletember esetében, Ákos szeme előtt is a meggazdagodás vágya lebegett az elején, de később ez a motiváció átfordult valami másba: az lett a célja, hogy sikereiből visszaadjon a társadalomnak. Ákos esetében ez az edukációval, vagyis a könyvével vált megfoghatóvá. Az első kötet alcíme Farkastörvények az életben, a másodiknak pedig Farkastörvények a cégben. Azzal, hogy papírra vetette, amit az üzleti élet eddig tanított neki, a következőt szerette volna üzenni az olvasóknak: Először az életedet rendbe kell rakni ahhoz, hogy egyáltalán kész legyél, a vállalkozósdi életformát befogadd, és sikeres lehess a cégedben. Nem kezdheted el értelmesen a cégedet építeni, ameddig magadat nem építetted fel hozzá. Akár a cég megalapítása előtt, vagy akár közben, de ezt a részt tudatosan művelni kell. Tehát a tanulási folyamat és a fejlődés közös motívuma, hogy ki kell lépni a komfortzónából. Ezt nem lehet megúszni, sem kisprórolni.

Ha a partraszállás kifejezést halljuk, legtöbbünk a második világháború egyik legfontosabb hadműveletére és a történelemkönyvben olvasott információkra asszociál. Barazsy Ákos számára az amerikai piacra való kijutás valami hasonló súlyú történet lehetett, nem hiába él olyan gyakran a partraszállás kifejezéssel.

2010 óta dédelgette álmát, hogy a RoadRecord-ot elvigye az Egyesült Államokba. Amikor belevágott csapatával, elképzelésük sem volt arról, mennyire nehéz lesz eladni a terméket az amerikaiaknak. Egyértelmű volt, hogy így léphetnek szintet és számos felmérés előzte meg az üzleti lépéseket, mégis jóval nagyobb ellenállásba, a vártnál nagyobb piacba és számos kulturális kihívásba ütközött.  Saját bevallása szerint három év után még a mai napig is nagyon keményen kell dolgozni a csapatnak, hogy ügyfeleket szerezzenek, és mindenekelőtt megtartsanak. Nem könnyíti meg a projekteket az a kétéltű életmód, amelyben Ákos számára folyamatos kapcsolattartásban kell lenni a magyarországi kollégákkal. Ahhoz, hogy minkét időzónában produktív legyen, sokszor reggel 7-től este 11-ig kell talpon maradnia. Hatalmas energiabefektetés és tűrőképesség kell, de úgy látja, megéri az áldozatokat meghozni, ha az ember tudja, mibe vág bele. Mindig próbálok a jövőben élni, és nem a jelenben, mert a jelent azt már a múltban leprogramoztam, és azon dolgozni, hogy hogyan fogom felépíteni a következőt

A magyar üzletember számára hihetetlenül pozitív élmény volt, hogy milyen szeretetteljes fogadtatásban részesült a diaszpórában: Szerintem életemben nem kaptam összesen annyi támogatást, mint itt mondjuk az eddigi két hónapom alatt Amerikában.

Barazsy Ákos az amerikában élő magyarok számára speciális ajánlattal állt elő: egyéves előfizetést kínált egy autóra, a MileageWise-ra, ami mobilapplikáción keresztül érhető el. Ha érdekli Önöket ez az egyedülálló lehetőség, jelentkezzenek neki email-ben a Bocskai Rádió felületén hallott interjúra hivatkozva, és azonnal jóváírásra kerül a 70 dollár értékű ajánlat, most térítésmentesen.

Ákos 2005 óta blogol, volt idő, amikor egyszerre négyet is vezetett. Rendkívül aktív a közösségi médiában, nagy gondot fordít arra, hogy szóljon követőihez, rendszeres kapcsolatban legyen velük. A következő felületeken találkozhattok tartalmaival:

https://www.facebook.com/barazsykonyv
https://www.barazsy.hu/
https://www.roadrecord.hu/
https://www.mileagewise.com/
https://www.minicrm.hu/

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.