Nem riadt vissza a megbízástól, mert eddig is derekasan kivette a részét az MBK életéből. Úgy véli, ha szükség van a munkájára, akkor szívesen dolgozik a diaszpóra épüléséért. A Magyar Baráti Közösséget sokan – nem véletlenül – az ITT-OTT Találkozóval asszociálják. Kovalszki Péter elnökként is szeretné megtartani az amerikai magyar családok szívében előkelő helyet elfoglaló Lake Hope-i tábort.

Magának a szervezetnek a múltja az 1967-es évhez és két egyetemistához nyúlik vissza. Éltető Lajos és Ludányi András elhatározták, hogy megreformálják a magyar emigránsok élétét. Értették, hogy akkor lehet erősebb a közösség, ha nyit a távol élő nemzettársak felé. Egy levelezéssel kezdődött a kapcsolatok keresése, később havi- és hetilapot nyomtattak.

1972-ben, egy pennsylvaniai gyűlésen intézményesítették céljaikat: megalakult az MBK. Az ITT-OTT hírlevél és folyóirat nevének választásakor Ady Endréhez nyúltak vissza a következő verssorokkal: „Itt valahol, ott valahol, Esett, szép, szomorú fejekkel. Négy-öt magyar összehajol S kicsordul gúnyos fájdalmukból Egy ifjú-ősi könny, magyar könny: Miért is?” Elkezdődtek az évenkénti találkozók – 1976 óta az Ohio állambeli Reménység Tava az otthonuk nyaranta egy hétre.

A jelenlegi vezetőség tagjai amerikai magyarok, különböző civil foglalkozásokkal. „Közösek a magyar lét vállalásában, az áldozatvállalásban.” – fogalmazott a gondnok úr, aki több éve viszi tovább a magyar hagyományokat a diaszpórában.

Az MBK legfőbb szerve a közgyűlés. A közgyűlést az MBK összes tagja alkotja, ők választják meg a szűkebb tanács tisztségviselőit. A tanács adminisztratív, szervezési, pénzügyi, kapcsolattartói feladatokat lát el, és nem utolsó sorban az elnök munkáját segíti.

A korábbi gondnok Minger Hajnal volt, aki 2012 óta, több cikluson át vezette a Magyar Baráti Közösséget. Kovalszki Péter egy kevés gondolkodás után rábólintott a szervezet kézbentartására. Elmondása szerint nincs benne félelem, mert tudja, hogy a tanács segítségére mindenben számíthat majd, valamint nem új feladatokkal néz szembe, hiszen korábban egy és fél cikluson át az MBK élén állt. Ugyanakkor nem gondolja úgy, hogy kihívások nélküli időszak elé néz, mert a pandémia miatt előtérbe került online tevékenység erősen átalakította tevékenységüket. A szükséghelyzethez tudtak alkalmazkodni: részt vettek a Magyar Diaszpóra Tanács és a Magyar Amerikai Koalíció gyűlésén, a chicagói magyarok virtuális bálján, és legutóbb a Bocskai Rádió Filmklubjának keretein belül segítettek egy Zoom-beszélgetés megvalósulásában.

„Az én legfontosabb projektem az élet újraindítása lesz.” – a szervezést elkezdték, de még nem tudják biztosan, hogy megtarthatják-e legnagyobb és legnépszerűbb programjukat, az ITT-OTT Találkozót. A tavalyi évben elmaradt, gyönyörű virtuális műsorral pótolták az űrt az érdeklődőkben. Az idei eseményről a járvány alakulásának függvényében fognak megfelelő megoldást választani. Hogyha kell, akkor a lehető legtöbb előadást és programpontot szabadtérivé teszik. A meghívott vendégek személyét egyelőre még nem szeretné elárulni, május folyamán véglegesítik a listát. A tavalyi szükséghelyzet pozitív hozadéka az, hogy az online térre mára úgy tekintenek, mint logisztikai könnyebbségre. Meglehet, hogy egy-egy magyarországi, erdélyi vendég internetes bejelentkezéssel szól majd a találkozó résztvevőihez. Az esemény kitűzött dátuma: augusztus 1-8. A találkozó vonzereje mindig abban rejlett, hogy család-barát kínálattal várta az érdeklődőket. Elnök úr annyit elárult a Bocskai Rádiónak, hogy komolyabb, felnőtteknek szóló előadásokból, muzsikából, gyermek-foglakozásokból ezúttal sem lesz hiány, és természetesen az istentisztelet sem marad ki a programtervből.

Mindannyian őszintén reméljük, hogy hamarosan eldől, hogy a számítógépeink előtt ülve, vagy pedig a Reménység Tavánál örülhetünk az ismerős arcoknak. Addig is az Önök figyelmébe ajánljuk a Magyar Baráti Közösség és az ITT-OTT weboldalát:

http://www.itt-ott.org/hu

https://www.mbk.org/hu/

A weboldalakon elérhetik nemrégiben először megrendezett MBK Könyvklub beszámolóját, az MBK hetes találkozóinak részleteit, illetve csemegézhetnek az archívumból is. Minden 2004 óta kiadott évkönyvet publikáltak az interneten. A legutóbbi, 2020-as évkönyvben fellelhetőek az online megrendezett ITT-OTT Találkozón elhangzott előadások kiegészítő anyagai. Mindezt kétnyelven: angolul és magyarul olvashatják. Ezen kívül böngészhetnek korábbi fotó- és videóanyagok között, ha egy kis kedvcsinálóra van szükség a nyári ITT-OTT-hoz.

Kovalszki Péter gondnok úrnak ezúton is gratulálunk, a Bocskai Rádió nevében jó egészséget kívánunk a nemes feladatok elvégzéséhez!

 

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.