Az apák napja az Egyesült Államokból eredeztethető, ahol már több mint 100 éve a hivatalos ünnepek listáján szerepel. Magyarországon és a Kárpát-medencében csak a 1990-es végén lett ismert, és ma sem kap még annyi figyelmet, mint május elején az anyáknak szentelt vasárnap. Az apák és családfők szerepének elismerése szép és tiszteletreméltó gesztus. Egyetért ezzel az észak-amerikai magyar közösség is.

A diaszpóra legkisebbjei Krasznai Ráhel által szerkesztett zenés videóösszeállításban köszöntötték apukájukat. A gyerekek végtelenül egyszerűen látják a dolgokat, és talán ők értik leginkább az ünnep lényegét. Olyan természetesnek tűnő pillanatokat köszönnek meg apjuknak, amikre mi felnőttek, nem is gondolnánk. Közreműködtek: Nebuló Magyar Nyelviskola, Ohio; Napocska Magyar Iskola, Arizona; Georgia Hungarian School, Georgia. A teljesség igénye nélkül szeretnénk kiemelni néhány mondatot tőlük:

„Minek örül apa a legjobban? – Nekem!”

„Nagyon szeretem, amikor apa mesél a bolygókról, a Földről és a Napról.”

Tas J Nadas, Esq

„Apával megszagoljuk a virágokat, megetetjük a madarakat, játszunk a frizbikkel, és nagyon jól érezzük magunkat.”

„Szeretem az apukámat, mert megtanított engem biciklizni.”

„Legkedvesebb emlékem apukámmal az, amikor elmegyünk együtt falat mászni, és addig maradunk, ameddig akarunk.”

„Nagyon szeretem őt, mert ő a barátom.”

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

Szentkirályi Juci igyekszik édesapjához hasonlóan aktív tagja lenni a clevelandi magyarságnak, és a közösségért tenni akarás lelkületét átadni lányainak is. Csia Pál a magyar iskolában tanít, és negyven éven át foglalkozott gyerekekkel a templomi vasárnapi iskolában. Juci hálás neki azért, amit a családért tesz. Örül annak, hogy gyakran kimentek együtt a természetbe, köszöni apja kertészeti segítségeit és tanácsait: „Tudom, hogy nálam soha nem lesz olyan szép a kert, mint nálatok. Köszönöm a jó példát, amit mutattál. Köszönöm az el nem múló szeretetedet.”

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

Somogyi Lélt Ferenc nevű fia köszönti, aki kiscserkész rajvezető Cleveland fiúcsapatánál. Büszke édesapjára, mert sokat áldozott a közösségért, főleg a Magyar Kongresszusban és az Árpád Akadémiában tevékenykedett. A fiú örül annak, hogy bármiről tudnak őszintén beszélgetni egymással. Legyen az a technológia, jövő, magyarság, identitás, vagy iskolai ügyek. „Arra tanított, hogy a magyarság egy kincs. Főleg Amerikában, ahol nehezebb megtartani. Ha ápolom a tradíciókat, nyelvet és kultúrát, akkor valóban jót tehetek majd a közösségért. Mindig kell dolgozni a jövőért, erre tanított az én apám.” Ferenc nagyapja Magyarországon született, 1950-ben emigrált. Új hazájában megírta a magyarok küldetéséről szóló könyvét. Bár unokája sosem találkozhatott vele, tudja, hogy nagyszerű ember volt, és neki is köszönettel tartozik édesapjáért. Azért, hogy ilyen jó édesapát kapott.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

„Köszönöm, hogy felneveltél, és hogy édesapám vagy!”Szentkirályi Endre hálás 88 éves édesapjának, Szenkirályi Ödönnek, a clevelandi magyar iskola egykori vezetőjének. Gyermekkori emlékeiben közös apja mély bizalma és szeretete gyeremekei felé. Sokat törődött velük, munkája és közösségi aktivitása nem ment a család rovására. Mindig volt ideje kirándulni, táborozni, múzeumba menni. Szerette édesanyjukat, ezt is tiszteletreméltóvá tette Ödönt fia szemében. “Támogatott az önállóságban, igazságos volt, de követelt is.” – követelte például, hogy minden vasárnap egy órát olvassanak együtt magyarul.  Gyermeke ma ezt különösen köszöni. A szeretetnyelvek közül a minőségi idő jellemzi Endre kapcsolatát édesapjával, ami ma nagy beszélgetésekben nyilvánul meg életről, vallásról, társadalomról.

Szentkirályi Endre rávilágított az apák napja egy nagyon fontos lényegére. Nem csupán a vérszerinti szülőkről, apákról szól a mai nap, hanem minden olyan férfiről, aki valamilyen módon apa volt az életünkben. Lehet az nagyszülő, családtag, közeli barát, edző, cserkészparancsnok, tanár. Bárki, akire felnézhettünk. Ha Önök olyan szerencsések, hogy édesapjuk él, mondják el nekik, hogy mennyire szeretik. Ha ez megvolt, akkor pedig mondjanak köszönetet azoknak a férfiaknak is, akiket példaképként tisztelnek! Isten éltesse az apákat!

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.