Dr. Fazekas Zsuzsanna aktuális és hasznos dermatológiai javaslatain kívül megosztotta velünk apák napján azt is, hogy milyen kapcsolat fűzi őt édesapjához, és mit üzen neki az ünnep alkalmából.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

A lakásban töltött tavasz, a több hónapig tartó bezártság után mindenki a szabadba és a vízpartra vágyik. Ám ha nem vagyunk eléggé figyelmesek, a felhőtlen szabadtéri időtöltésünket könnyedén beárnyékolhatják kisebb vagy nagyobb sérülések. Fazekas doktornő ezek elkerülése végett különböző óvintézkedésekre mutat rá. Olyan nyári „balesetekről” kérdeztük, mint napégés, napszúrás, csípések, allergiák.

Az első és legnagyobb veszélyt az erős napsugárzás okozhatja bőrünknek. Mintegy sokként élheti meg érzékeny, világos tónusú bőrünk, ha többórás közvetlen napsütésnek tesszük ki. Ezért érdemes teljesen elkerülni 10 és 15 óra között a napozást. Ha mégis kint tartózkodunk, napfényvédő szereket kell alkalmazni. A doktornő elsősorban az ásványi alapúakat ajánlja, ezek azok a készítmények, amelyeket a legkevesebb vita övez az orvoslás területén. Érdemes arra figyelni, hogy minimum 50-70 közötti faktorszámú napvédő krémet használjunk, amit 2 óránként ismételjünk meg. Ezen kívül vannak ún. napvédő, pamutból, lenből, egyéb természetes anyagokból készült ruhák. Kevesen tudják, de a bőr égésének csökkenését elő tudják segíteni tabletta formájában kapható vitaminok is. Ha mégsem voltunk eléggé óvatosak, és megégtünk, meg kell vizsgálnunk annak mértékét. Alapégéseket lehet otthonunkban is kezelni gyógyszertárban vásárolt hidratálókrémmel, aloe vera kivonattal. Azonban az ennél súlyosabbakkal ajánlott bőrgyógyászhoz vagy háziorvoshoz fordulni.

Tas J Nadas, Esq

A természetjáróknak javasolt elkerülni a nem ismert növényeket, azok olaját. Ha kiütés történik, orvosi kezelésre van szükség. Egyszerűbb eseteknél elegendő, ha van allergia elleni gyógyszer a hátizsákunkban. Azok a személyek, akiknek allergiájuk van a méhcsípésre, úgy menjenek a szabadba, hogy visznek magukkal orvos által előírt injekciót. Ezt csípés esetén azonnal be kell adni, mert életveszélybe kerülhet a beteg.

Dr. Fazekas Zsuzsanna édesapja prédikátorként nagy tiszteletben áll a clevelandi magyar közösség körében. Az apák nemzetközi napján megkértük, mondja el, mit jelent számára az édesapja. Érzéseit meghatottan fogalmazta meg: „Édesapám nekem egy életen át olyan lelki támaszom volt, aki megmutatta nekem a Mennyei Atya kegyelmét, igazságszeretetét.” Hálás apjának minden szeretetéért és megbocsátásáért. Köszöni, hogy felnevelte, segítette a tanulásban, a lelki fejlődésben. Az Úr áldását kéri az édesapa életére, imádkozik, hogy még sok évig együtt legyenek. Reméli, hogy mindazt a jót, amit apja adott szülőként, visszakapja majd az unokái szeretete és a következő generáció által.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.