Kiss B Attila operaénekes Bánffyhunyadon 1963. január 28. – án született. Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes, tenor, akadémikus, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagja, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, egyetemi oktató, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művésztanára.

A kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia ének és opera szakán szerzett diplomát. Tanárai Kriza Ágnes, Alexandru Fărcaş és Gheorghe Roşu voltak. Két évig Luxembourgban ösztöndíjasaként Ionel Panteánál tanult ének- és operaművészetet. A prágai Mozart akadémián is megfordult. 1991-ben debütált a kolozsvári operában.

Később, Erkel Ferenc Bánk bán című operájának címszereplőjeként mutatkozott be a Gyulai Várszínházban. A Magyar Állami Operaházban 1999-ben lépett először színpadra Szokolay Sándor Szávitri című operájában Szattjaván szerepében. Elsősorban hőstenor szerepeket énekel. A klasszikus repertoár mellett feladatának tekinti a magyar és az egyetemes operairodalom kortárs zeneszerzői műveinek a tolmácsolását is. Fellépett a barcelonai Liceu Opera színpadán, Berlinben a Komische Operben, Bernben, a Bukaresti Nemzeti Operában, Prágában,Varsóban, Pozsonyban, Ljubljanában, a Tokiói Nemzeti Operában, a Párizsi Nemzeti Operában és így tovább. Oratóriumokat és kantátákat is énekel. Káel Csaba filmjének, az Erkel Ferenc operájából forgatott Bánk bán-nak a címszereplője.

2013 óta Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

ReklámTas J Nadas, Esq

2012-2014 között a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának adjunktusaként klasszikus éneket, dal- és operaéneket oktat. 2014-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének Tanszékének az oktatója.

2019. február 1-től a Budapesti Operettszínház főigazgatója. Megbízatása öt évre szól.

Felesége, Kiss-B. Judit színésznő, drámatanár, drámapedagógus.

Kiss B. Attila a magyar és nemzetközi művészvilág aktív és kiemelkedő tagja.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.