Október 15-én este a chicagói magyar közösségben nagyon sokan a legelőkelőbb ruhájukat öltötték fel. Azok biztosan, akik a Chicagói Magyar Klub fennállásának 100. évfordulójára voltak hivatalosak. Az amerikai diaszpóra egyik legjelentősebb eseményével a szervezők célja az volt, hogy méltó módon megünnepeljék a magyarság gazdag múltját és maradandó emlékeket hozzanak létre utókornak. Magát a klubot 1922-ben kilenc értelmiségi alapította, akiket trianoni békediktátum elleni harc kovácsolt össze leginkább. A klub első tíz évét ez az irányvonal határozta meg, később pedig családi vacsorákat, táncesteket, álarcos bálokat, tudományos előadások helyeztek előtérbe. A korabeli magyar és amerikai lapok mindezt hűen igazolják. Stétz Andrea, a Chicagói Magyar Klub elnöke képzeletben visszarepítette a bálozókat a 20-as évekbe, ahol a történet elkezdődött.

YouTube player

A bál eleganciáját az 1920 óta működő Drake Hotel és annak elegáns bálterme garantálta. Úgy tudjuk, hogy a klub alapítói is ebben a szállodában gyűltek össze az egyesület létrejöttekor. Stétz Andrea főszervező elmondta, hogy idén háromszáz főt látott vendégül közösségük. A létszám évente változó, viszont az érdeklődés a chicagói magyarok és magyar származású amerikaiak részéről, töretlen. Az külön megható, hogy nagyon sok fiatal szeretné megismerni a kultúráját, és szeretnék megtapasztalni a közösséghez tartozás örömét.

A bál fővédnöke Magyarország Chicagói Főkonzulátusának főkonzulja, Kovács Tamás volt.  Beszédében kiemelte, hogy az elmúlt száz év rendkívül sok megpróbáltatást hozott a magyarságnak: két világháború, 1956-os forradalom, majd az azt követő 45 év kommunizmus – mind-mind embert próbáló nehézségek voltak. Ezeknek a fényében még inkább becsülendő és elismerésre méltó a Chicagói Magyar Klub folyamatos fennállása. A klub volt mindvégig a kapocs a Chicago és Budapest, az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország között, a krízissel teli időszakokban is.

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

A díszvendégei között szerepelt a Lauer Rice Andrea, az Amerikai Magyar Koalíció elnöke. Andrea nagy megtiszteltetésnek élte meg, hogy az amerikai magyar közösség egyik legidősebb egyesületének évfordulóján díszvendégként szólhatott a közönséghez. Kiemelte, azt is érdemes megünnepelni, hogy csaknem három – bezárt és online térben zajló – év után végre személyesen, nagy társaságban, felhőtlenül lehetett bálozni. Az elmúlt évek is példázzák, hogy közös erővel bármit túl lehet élni. Ehhez a Chicagói Magyar Klub korábbi vezetőségei is így állhattak egykor, hiszen rengeteg kihívással teli időt túlélt a szervezet. Ha egymás mellett tudunk állni, és erősíteni tudjuk a magyar történelem, a magyar kultúra üzenetét itt Amerikában, tudunk mesélni a magyarok történetéről, akkor ezzel nagyon fontos példát adhatunk az amerikai magyar embereknek is. – fogalmazott a Magyar Diaszpóratanács amerikai regionális elnöke.

A program fogadással kezdődött, ahol meg lehetett tekinteni a klub százéves történelmét. A történelmet plakátok, albumok, kézzel írott dokumentumok segítségével lapozhatták fel az érdeklődők. Szinte megelevenedett a 20-as, 30-as évek pezsgő magyar élete. Maradtak fenn források a későbbi évtizedek eseményeiről, például az 1956-os forradalmat támogató chicagói felvonulásról. De láthattak képeket és emlékiratokat a vendégek Mindszenty bíboros, Göncz Árpád köztársasági elnök, Tollas Tibor költő, Tőkés László lelkész és Orbán Viktor miniszterelnök chicagói látogatásáról is. Ezt követően az impozáns bálteremben folytatódott a program: a táncparkettet a Borozda Néptáncegyüttes próbálta ki először. Előadásukban és viseletükkel a kalocsai motívumokat mutatták be a nagyérdeműnek.

A Gála Bál egyik legemelkedettebb pillanata bizonyára a Magyar Lélek Díj átadása. Immáron hagyomány, hogy az elismerést egy olyan személy viheti haza, aki nagy hatással volt a magyarság életére, annak megmaradására. 2022-ben a kitüntetés id. Nádas Gyulát illette, a cserkészetben, a Chicagói Magyar Klub életében, és a Magyar Kultúrtanácsban végzett – több mint ötven éves – aktív munkájáért. A díjazott betegség miatt nem tudott megjelenni, de gyermekei – Nádas Krisztina és ifj. Nádas Gyula – büszkén képviselték édesapjukat. Krisztina a clevelandi magyar közösség és a cserkészet kulcsfontosságú tagja. Édesapját olyan embernek tartja, aki nagyon sokat tesz a közösségért, de munkáját nem hivalkodva, hanem szerényen, leginkább a háttérből szereti végezni. Mindennap büszkék vagyunk rá – folytatta a gondolatot a díjazott fia. A testvérpár mindkét tagja úgy érzi, hogy különleges dolog magyarnak születni és magyarként élni Amerikában. Olyan életre szóló munka, amelyet mindketten büszkén szolgálnak úgy a családjukban, mint a tágabb környezetükben. Ennek a szolgálatnak az egyik legkiválóbb terepe a cserkészet. A tíz cserkésztörtvény keretet és értékrendet ad a négy Nádas-generáció életének.

A Chicagói Magyar Klub szerteágazó tevékenységének egyik fókuszát a fiatalok jelentik. Az egykor kezdeményező Saláta család támogatásának köszönhetően hosszú évek óta ösztöndíjprogramot működtetnek, a célközönségük pedig olyan jó tanulmányi eredménnyel rendelkező egyetemista diákok, akik a megadott témára írt dolgozattal és a magyarság körében végzett önkéntes munkájukkal bizonyítják, hogy érdemesek a figyelemre. Az idei eseményen öt ösztöndíjast hirdettek, köztük volt András Noémi, aki nem először nyerte el a Chicagói Magyar Klub támogatását. Jó szívvel ajánlja a lehetőséget azoknak, akik a dolgozat megírásával szeretnék elmélyíteni a tudásukat, és azoknak is, akik örömüket lelik abban, ha a közösségért önkénteskedhetnek.

Ha már a fiataloknál tartunk, mindenképp érdemes szót ejteni azokról, akik az est legragyogóbb csillagai voltak: a tizenkét elsőbálozóról. A táncukat koncentrált felkészülés, majdnem másfél évnyi gyakorlás előzte meg. A koreográfia és a betanítás Ducsay Marcella balerinát, a Magyar Nemzeti Balettintézet táncosát dicséri. A felkészülés nem csak a tánclépések betanulását jelentette, a lányok a megfelelő hosszú, fehér ruhát is meg kellett találják. Volt, aki az édesanyja, más a keresztanyja menyasszonyi ruhájában táncolt, ami úgy a szülők, mint a gyermekek számára páratlan élmény marad. A fiatal lányokat a Gála Bál családias hangulata fogta meg igazán. Azt mondták, hogy ilyen hangulatot az iskolájukban még sosem tapasztaltak. Gábor Gréta, Hermann Yvette, Jackson Nóra és Mazzarisi Lúcia mindannyian cserkészek, akik már őrsvezetőként gondoskodnak a kisebbekről, és nagyon sok sikerélményre találnak a foglalkozásokon.

Igazi bál nem létezik tombola nélkül! A vendégek rekordszámú szelvényt vásároltak meg, a háromszáz résztvevő között több mint négyezer jegy kelt el. A rendkívül értékes – Amerikában nem kapható – ajándékok beszerzésében Máté Erzsébet, a chicagói főkonzulátus munkatársa járt közben. Olyan hungarikumokkal térhettek haza a bálozók, mint például a Herendi porcelán serlegváza, a Matyó Népművészeti Egyesület ékszerei és hímzett neszesszerei, a Márton Borbirtok értékes aszú és furmint borai, az Ilcsi Szépségmanufaktúra kozmetikai és szépészeti termékei. A főnyeremény pedig egy Chicago-Budapest repülőjegy volt két fő részére a lengyel LOT légitársaság jóvoltából.

A zenés mulatság hangulatáról a The Budapest Showtime Band 8-tagú zenekar gondoskodott. A Gála Bált a Chicagói Magyar Klub 25 fős vezetősége tervezte és vezényelte le. Stétz Andrea elnök külön köszönetet mondott a szervezésért Bokor Erika, alelnöknek, Albert Enikő pénztárosnak, Taksás Bhuiya Nóra titkárnak, és Babochay Tóth Ágnes, Megyeri József és Molnár Angéla vezetőségi tagoknak. A kiállítás megnyitásához végzett kutatómunkában Andrea szülei, Stétz Mária és János, valamint férje, Darrah Craig, vállaltak szerepet.

A Chicagói Magyar Klub elnöke így zárta szavait: Azt kívánom, hogy azok a fiatalok, akik most elsőbálozók vagy ösztöndíj nyertesek voltak, ők szervezzék húsz év múlva a bált. Én is voltam elsőbálozó, én is voltam ösztöndíj nyertes, értékeltem a többiek munkáját, és követtem a példájukat. Remélem, hogy erre ösztönöztük a következő nemzedéket is.

Egy biztos: már az eseménybeszámolók alapján egy nagyon impozáns, mesébe illő bál képe lebeg a szemünk előtt. Hát még milyen különleges élmény lehetett ezt az ünnepet személyesen átélni! A szervezők terve sikerült, mert a centenáriumi Gála Bált biztosan sokan megemlegetik, még száz év múlva is!

A Bocskai Rádió szerkesztőségének nevében további áldásos munkát és örömteljes közösségi életet kívánunk a nagymúltú Chicagói Magyar Klub számára!

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.