Új rovatot indítunk Clevelandi emlékek címmel, amelyben a Magyar Múzeum archívumában fellelhető dokumentumok alapján kalandozunk a régi clevelandi világban. Képeslapok, plakátok, memoárok, levelek, fotók, újságok egy-egy példányát és a hozzá tartozó történeteket mutatjuk be a Bocskai Rádió heti adásában, illetve forrásanyagokkal kiegészítve itt, a weboldalunkon is.

Mivel most ért véget a farsang, arra gondoltam, kezdjük a múltidézést egy híres clevelandi bál, a The Night in Budapest felelevenítésével, amelyet 1957 és 1971 között minden évben megrendeztek, októberi vagy novemberi időpontban. Az első néhány évben a Bethlen Hallban tartották a Buckeye-on, majd átkerült a belvárosi Sheraton Hotelbe, s itt talált otthonra másfél évtizeden keresztül. Azonban már a harmincas években is volt előzménye, akkor a The Lake Shore Country Clubban rendezték meg, viszont a nyári hónapokban. Mielőtt átköltözött a Sheratonba, 1960 és ’63 között a Bethlen Hallban két bankettet is szerveztek: Clevelandi Magyar Estek néven az előző esti “főpróbát”, másnap a The Night in Budapest bált. Mindkét rendezvény szervező bizottsága, programja, menüje, teremdíszítése azonos volt – annyi különbséggel, hogy a díszvendégek különböztek, illetve a Magyar Estek műsorfüzete magyarul jelent meg.

A The Night in Budapest programfüzetei a Magyar Múzeum gyűjteményében

A legendás The Night in Budapest rendezvény védnöke 1959/60-tól Joseph Pasternak, a Hollywood-i Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) filmstúdió magyar származású producere volt. Neki köszönhetően olyan híres magyar – és nemcsak magyar – származású filmcsillagok, sztárok emelték az est fényét, mint Gábor Zsa Zsa, Eddie Adams, Mitzi Gaynor, Jimmy Durante, Kurt Kasner, Bill Dana, Kay Stevens, Massey (Hajmássy) Ilona, Tony Martin, Amy Kapitany, Margaret Bodnar, Gabor Carelli, Lou Darvas, Ilona Majoros, Ilona Andahazy és még sokan mások. A tanácsadó testület alaptagja volt Frank Szappanos, aki a WDOK rádióban magyar rádió adást működtetett. A legjobb amerikai cigányzenészek játszottak a bálon, pl. Ernie Kiraly, Joska Rabb, Frank Richko, Bela Ziggy, Alex Udvary, John Udvary, Horváth Albert, Maxie Rigo, Billy Garber, Rudy Balog. Azt mesélik, hogy a The Night in Budapest volt a legnagyobb magyar esemény Amerikában, amelyen számos politikus és méltóság is részt vett. Két emeleten zajlott a mulatság, és mindig hagyományos menü, huszár- és magyaros viseletben fellépő táncosok, sztárelőadók és cigánymuzsika várta a vendégeket.

A Magyar Múzeum archívumában szinte mindegyik évből őrzik a bál műsorlapját, amelyek jó nyomdai minőségben, nagyalakos formátumban jelentek meg angol nyelven, merítőspapír hatású kartonon, színes borítóval. A képzőművészeti igénnyel megtervezett címlapon stílszerűen Budapest nevezetességeinek sziluettje, rajza volt látható: a Lánchíd, a Parlament, a Budai Vár, a Duna, a pesti éjszaka lokáljai, zenészek, énekesnők. Az elnöki köszöntőn, a díszvendégek és sztárok bemutatásán kívül a zenészek és a segítők is szerepeltek a lapban, ezen kívül dupla oldalas fényképes beszámolót tartalmazott az előző évi bálról, valamint rengeteg érdekes hirdetést, amiből mind képet kaphatunk egy rég letűnt korszakról.

ReklámTas J Nadas, Esq

Ezekben a The Night in Budapest programfüzetekben megtaláljuk az „est fénypontját”, a menüt is – amely annyira tradicionális volt, hogy minden évben ugyanaz szerepelt az étlapon. Azaz a következők: előételként szeletelt máj (chopped livers), aszalt szilva és vegyes saláta, főételként töltött káposzta, sült kacsa, csigaleves (sea shell soup) és csirkepaprikás, desszertként rétes, sajttorta és kávé, valamint válogatott borok. Hogy a chopped livers a resztelt májat jelentette-e, illetve hogy a csiga az valóban csiga volt-e, vagy inkább kagyló – azt a műsorlapokból ma már nehéz eldönteni.

Menü az 1964-es műsorlapban

De talán olvasóink közül emlékszik még valaki az egykori bálokra, az ott felszolgált ételekre, és megírja nekünk. Minden egyébbel kapcsolatban is várjuk a hozzászólásaikat. Ha eszükbe jut egy-egy anekdota, vagy részt vettek a The Night in Budapest-bálokon, és szívesen mesélnének róla, vagy ismernek valakit, akinek vannak jó történetei, írjanak nekünk a studio@bocskairadio.org címre. Régi fényképek, képeslapok vagy bármilyen más dokumentum megosztásában is partnerek vagyunk. Fedezzük fel együtt, illetve őrizzük meg az utókornak a clevelandi emlékeket, a legnagyobb amerikai magyar közösség páratlanul gazdag múltjáról.

Köszönöm a Magyar Múzeumnak a kutatási lehetőséget, és Magdi néninek a segítséget.

A szerző rádiónk Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa.

Previous articleKrumpli lángos
Next articleMárió, a Harmonikás Clevelandben járt – interjú
Miklós Melánia
A Bocskai Rádió Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa 2018/19-ben. Rádiós és újságírói tapasztalataival 9 hónapig segítette munkánkat. Színvonalas eseménybeszámolóival, interjúival, esszéivel gazdagította írott és rádiós anyagainkat. Részt vett a Cserkész Rádió és TV szerkesztésében, a Duna TV számára készített riportok készítésében, valamint Diaszpóra hírek és Clevelandi emlékek témában saját rovatokat indított. Ötletéből született meg az 56-os karácsonyi emlékek háromrészes filmes riport. Színházi és dramaturgi tapasztalataival hozzájárult a nemzeti ünnepek méltó clevelandi megünnepléséhez az október 23-i és március 15-i műsorok összeállításával. A Bocskai Filmklub első évadának szakmai szervezője volt.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.