Riasztó ütemben terjed a járvány Európa keleti és északi felén

Európa északi és keleti felében drámaian emelkedett az elmúlt évben a HIV-fertőzöttek száma. Magyarország azonban továbbra is jó helyzetben van, nálunk még mindig kevesen érintettek. Nagyobb baj, hogy – hasonlóan Európa legtöbb országához – itthon is már csak az AIDS stádiumában fedezik fel a fertőzést.

Riasztó ütemben terjed a HIV-járvány Európában, ahol soha nem regisztráltak még olyan sok új megbetegedést, mint tavaly: több mint 160 ezret. Az Egészségügyi Világszervezet európai régiója az egyetlen olyan térség, ahol emelkedik az új HIV-fertőzések száma.

A helyzet főleg a régió keleti és északi felében ad okot aggodalomra, itt jegyezték fel ugyanis az új esetek csaknem 80 százalékát – adta hírül az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Irodája. A közlemény idézi Jakab Zsuzsannát, az utóbbi szervezet igazgatóját, aki arra figyelmeztet: ha ez a tendencia továbbra is fennáll, akkor nem fogjuk elérni a WHO azon célkitűzését, hogy 2030-ra felszámolják a világon a HIV-járványt.

Fotó: MTI
Évente legalább egyszer szűrés kell az érintetteknek

A HIV-fertőzések számának emelkedése mellett az ECDC aggasztónak tartja azt is, hogy az esetek több mint felét a fertőzés késői stádiumában diag­nosztizálják. A megfertőződéstől ma átlagosan három év telik el a HIV diag­nózisáig, ami túl hosszú idő.

Nemcsak azért, mert hosszabb távon kedvezőtlenebb prognózist eredményez az érintettek számára, hiszen valószínűbb az AIDS-betegség kifejlődése, de azért is, mert jelentősen növeli a fertőzés továbbadásának kockázatát – hangsúlyozta Andrea Ammon, az ECDC igazgatója. A 2016-os HIV-/AIDS-adatok azt mutatják, hogy ezen a téren az ötven éven felüliek körében van igazán gond: 65 százalékuk későn tudja meg, hogy fertőzött.

Vytenis Andriu­kaitis európai egészségügyi biztos ezért a korai diagnózis, ennek érdekében pedig az anonim HIV-tesztek minél könnyebb elérhetőségére hívta fel a figyelmet, különösen a kockázati csoportok számára. Magyarországon szerencsére jobb a helyzet, bár a Szent László Kórház főorvosa nálunk is mérsékelt, 8-10 százalékos éves emelkedésről beszél.

Hazánkban az adatok gyűjtésének kezdete, 1985 óta összesen 3344 HIV-esetet és 892 AIDS-beteget vettek nyilvántartásba. Szlávik János szerint itthon is jellemző, hogy a fertőzöttek mintegy 25 százalékát már későn, akár végstádiumú AIDS-esként ismerik csak fel.

Ezért elengedhetetlen a rendszeres szűrések és a felvilágosító munka kiterjesztése – hangsúlyozza. A szakember azt is javasolja, hogy minden fiatal, valamint aki gyakran váltogatja a partnereit, évente legalább egyszer csináltasson HIV-tesztet, mert a gyermeket vállaló anyák például csak így lehetnek biztosak abban, hogy nem adják át a fertőzést gyermeküknek. Magyarországon az ismert HIV-fertőzöttek több mint 90 százaléka kezelésben részesül, és a cél az lenne, hogy a fertőzötteknek is legalább a 90 százalékát időben kiszűrjék.

A szakemberek becslése szerint azonban jelenleg csupán a HIV-vírust hordozók 30-50 százaléka részesül gyógyszeres terápiában, a többiek valószínűleg maguk sem tudnak arról, hogy fertőzöttek.

Forrás: magyaridok.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.